به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، این رسانه آمریکایی نوشت: ترامپ روز یکشنبه هنگامی که گوستاو پترو رئیس جمهوری کلمبیا را مجبور کرد تا اجازه ازسرگیری پرواز مهاجران اخراج شده از آمریکا را بدهد، یک پیروزی آشکار را جشن گرفت.
پترو، پیش از آن در پیام رسان ایکس اعلام کرده بود که از پذیرش دو هواپیمای نظامی آمریکا که حامل کلمبیایی های اخراج شده بودند، خودداری می کند. وی در این پیام نوشت: آمریکا باید پیش از پذیرش مهاجران، پرتکلی را برای رفتار آبرومند با آنها ایجاد کند.
جدال ترامپ و پترو ساعت ها در شبکه های اجتماعی ادامه داشت اما رئیس جمهوری کلمبیا بعد از این که ترامپ تهدید کرد تعرفههای تلافی جویانه ۲۵ درصدی بر کالاهای کلمبیایی را بعد از یک هفته به ۵۰ درصد افزایش می یابد، این کشور را تحریم و مانع از سفر مقاماتش خواهد شد، در نهایت تسلیم شد.
نفت خام بزرگترین صادرات کلمبیا به آمریکا را تشکیل می دهد و این کشور آمریکای جنوبی، دومین منبع بزرگ تامین کننده قهوه در آمریکا و گل است. جنگ تجاری نقش بسیار تعیین کننده ای در اقتصاد کلمبیا خواهد داشت.
این رسانه با اشاره به تصمیم رئیس جمهوری کلمبیا برای ارسال هواپیمای ریاست جمهوری برای انتقال مهاجران اخراج شده از آمریکا آن را تصمیم تحقیرکننده برای این رهبر چپگرا دانست و افزود: حامیان ترامپ آن را در رسانه های اجتماعی جشن گرفتند اما در بلندمدت، وادار کردن رهبران منطقه به انجام کارهایی که تمایلی به آن ندارند می تواند عواقب نامطلوبی داشته باشد و ممکن است چین را به شریکی جذاب تر برای آنها تبدیل کند.
فارن پالیسی افزود: با گذشت تنها یک هفته از روی کار آمدن دولت دوم ترامپ، رفتار با مهاجران اخراج شده از آمریکا خشم کشورهای آمریکای لاتین را برانگیخته است. بسیاری از این افراد هنوز محکوم به ارتکاب جرم نشده اند و تنها متهم به ورود غیرقانونی به آمریکا هستند.
به غیر از کلمبیا، دولت برزیل نیز یکشنبه «رفتار تحقیرآمیز» با مهاجران را محکوم و آن را ناقض توافقات دیپلماتیک درباره رفتار با مهاجران اخراجی عنوان کرد.
برزیلی هایی که با هواپیماهای نظامی آمریکا اخراج شدند از تهدیدات و حمله های ماموران آمریکایی، تهویه ضعیف که منجر به غش کردن مهاجران شد، بستن دست و پای آنها، عدم دسترسی به غذا، آب و حمام خبر دادند. مکزیک نیز هفته گذشته مانع از فرود هواپیمای نظامی آمریکایی حامل مهاجران شد.
فارن پالیسی افزود: پرواز مهاجران اخراج شده از آمریکا موضوع جدیدی نیست و دولت ترامپ برخی از آنها را به جای استفاده از هواپیماهای تجاری یا اجاره شده توسط اداره مهاجرت و گمرک آمریکا با استفاده از هواپیماهای نظامی منتقل می کند. این تحولات جدید در نتیجه دستورات اخیر اجرایی ترامپ و نشانه برخورد سختگیرانه او با مهاجرات برای جلوگیری از مهاجرت به آمریکا در آینده است.
اخراج مهاجران، احتمالات کانون اختلاف بین دولت ترامپ و دولت های منطقه در آمریکای لاتین خواهد بود و پروازهای نظامی یکی از بارزترین نمادهای تغییر چشمگیر در سیاست خارجی آمریکا در قبال آمریکای لاتین در دولت جدید ترامپ است.
تغییرات جدی در دیگری نیز در راه است. ترامپ از زمان پیروزی در انتخابات علنا تهدید به استفاده از اقدامات نظامی و حتی الحاقات ارضی کرده است و وعده داده اگر کشورها باخواسته های او درباره مهاجرت، تجارت و محدودیت نفوذ چین موافقت نکنند، تعرفه های تنبیهی و محدودیت های روادید را اعمال کند.
این رسانه به تهدید پاناما به استفاده از نیروی نظامی برای بازپس گیری کانال پاناما، تهدید مکزیک به اعمال تعرفه های ۲۵ درصدی و تعرفه ۱۰۰ درصدی برای کالاهای کشورهای بریکس در صورت حمایت آنها از جایگزین دلار برای مراودات خود اشاره کرد و افزود: در کوتاه مدت، تاکتیک های قلدرمابانه ترامپ ممکن است موفقیت آمیز باشد برای مثال کشوری مانند پاناما که آمریکا در سال ۱۹۸۹ به آن حمله کرد ممکن است تا حدی در برابر واشنگتن تسلیم شود.
مارکو ربیو وزیر خارجه آمریکا قرار است به پاناما و چند کشور دیگری آمریکایی مرکزی سفر کند. این سفر راه حل های بهتری را درباره چگونگی رفع تنش بین آمریکا و پاناما نشان خواهد داد.
مکزیک بسیار بزرگتر از پاناما است اما وابستگی اقتصادی آن به آمریکا گزینه های کمتری در اختیار این کشور در مقابل خواسته های ترامپ نه تنها در خصوص اخراج مهاجران، بلکه تجارت یا مقررات ممنوعیت شرکت های چینی قرار می دهد.
اما در میان مدت و یا بلندمدت، رویکرد مشت آهنین ترامپ علیه کشورهای منطقه احتمالا نفوذ این کشور در آمریکای لاتین را کاهش خواهد داد.
در نهایت، هر رهبری در این منطقه حتی آنهایی که به طور معمول از آمریکا حمایت می کنند، راهبرد ترامپ در قبال پاناما، کلمبیا و مکزیک را نظاره گر خواهند بود و خطرات وابستگی کامل به واشنگتن را درک خواهند کرد.
استفن ام والت ماه گذشته طی مطلبی نوشت: «قلدری محض، مردم را خشمگین و ناراضی می کند. واکنش عادی ایجاد توازن علیه فشارهای آمریکا است. این امر همچنین می تواند تاثیر «جمع شدن دور یک پرچم» را داشته باشد و به رهبران منطقه اجازه دهد برای کسب دستاورد سیاسی در داخل کشورهایشان در مقابل آمریکا بایستند.
بنابراین بیشتر دولت های آمریکای لاتین، تلاش خواهند کرد به مشارکت خود تنوع دهند و به سمت قدرت های دیگری به ویژه چین رویگردان شوند. اما آنها همچنین ممکن است به روسیه و اروپا معطوف شوند تا قدرت چانه زنی خود را تقویت کنند. هر اندازه که تهدیدهای ترامپ علیه دولت های آمریکای لاتین بیشتر باشد، تعداد بیشتری از آنها تلاش خواهند کرد روابط نزدیکی را با سایر قدرت های مهم برقرار کنند.
در جریان مناقشه بین ترامپ و پترو در روز یکشنبه، سفیر چین در کلمبیا در توئیتی نوشت: ما در بهترین لحظات روابط دیپلماتیک بین چین و کلمبیا هستیم که اکنون ۴۵ سال از آن می گذرد.
چین خود را به عنوان شریک قابل اعتماد و قابل پیش بینی برای دولت های آمریکای لاتین معرفی خواهد کرد و به نظر می رسد پکن در چهار سال آینده روابط خود را با کشورهای این منطقه تعمیق کند.
به نوشته فارن پالیسی، مکزیک و کلمبیا به دلیل وابستگی به واشنگتن، فضای کمتری برای فاصله گرفتن از آمریکا خواهند داشت اما کشورهای بزرگتر در آمریکای جنوبی آزادی های بیشتری خواهد داشت تا با هماهنگ کردن واکنش های خود در برابر آمریکا یا تقویت روابط شان با سایر دولت های قدرتمند، فشار بر آمریکا را تعدیل کنند. برای مثال، برزیل بیش از آمریکا و اتحادیه اروپا، به چین صادرات دارد و از موقعیت بهتری برای تقویت روابط با پکن برخوردار است.
لفاظی های ترامپ علیه کشورهای آمریکایی لاتین به عنوان منشا مهاجرت غیرقانونی، جرم و مواد مخدر می تواند رویگردانی کشورهای این منطقه از واشنگتن را تشدید کند.
در مقابل، چین، بر منفعت اقتصادی منطقه آمریکایی لاتین از سرمایه گذاری و تجارت تاکید دارد و دوری جغرافیایی آن از کشورهای آمریکای لاتین، ظاهرا تهدید کمتری نسبت به آمریکا دارد.
این گزارش به سفر اخیر رئیس جمهوری چین به آمریکای لاتین، همزمان با سرگرم بودن ترامپ به جشن پیروزی خود در انتخابات ماه نوامبر اشاره کرد و نوشت، شی جین پینگ در مراسم گشایش بندری در پرو که با سرمایه گذاری پکن ساخته شده است، گفت: چین به دنبال همکاری با پرو از طریق پروژه ساخت بندر به عنوان نقطه شروع یک کوردیور دریایی زمینی بین چین و آمریکای لاتین است.
لولا داسیلوا رئیس جمهوری برزیل نیز از علاقه به توافق تجاری چین و مرکوسور (بزرگترین بازار مشترک خارج از اتحادیه اروپا با مشارکت برخی از کشورهای آمریکای لاتین) صحبت کرده است هر چند که نهایی کردن آن ممکن است زمانبر باشد.
فارن پالیسی نوشت: کشورهای آمریکای لاتین به دلیل سطوح نسبتا پایین تجارت درون منطقه ای و زیرساخت های بهم پیوسته با نبرد سختی برای اتحاد در مقابل نفوذ آمریکا مواجه اند ولی تردیدی وجود ندارد که آنها به دنبال تقویت روابط خود با سایر قدرت های بزرگ برای ایجاد تعادل در مقابل راهبردهای خصمانه ترامپ خواهند بود.
نظر شما