به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، این اندیشکده آمریکایی خبر مهم چند روز اخیر را غوغا در حوزه فناوری با معرفی مدل هوش مصنوعی پیشرفته چینی «دیپ سیک» (DeepSick) عنوان کرد و افزود که این یک مدل زبانی بزرگ (LLM) متنباز مبتنی بر استدلال است که توانسته در چندین وظیفه اصلی، عملکردی مشابه شرکت OpenAI داشته باشد.
بحش مورد توجه این گزارش آن است که این مدل با کسری از هزینه مدلهای مشابه توسعه یافته است و به طور رایگان در دسترس قرار دارد. به گفته چند پژوهشگر حوزه هوش مصنوعی، نکته شگفتانگیز در عملکرد DeepSeek-R۱ این است که برای دستیابی به این نتایج، از قدرت محاسباتی عظیم (compute) حاصل از تراشههای پیشرفته H۱۰۰ که براساس کنترلهای صادراتی ایالات متحده استفاده از آنها برای شرکتهای چینی ممنوع است، بهره نبرد. در عوض، این مدل احتمالاً بیشتر فرآیند را با بهینهسازی تراشههای کمقدرتتر H۸۰۰ انجام داده است. این روش باعث شد که هزینه این مدل بهطور قابل توجهی کمتر از مدلهای مشابه باشد.
طبق نظر کارشناس شورای آتلانتیک، پیشرفت DeepSeek باعث شده تا برخی این تردید را مطرح کنند که شاید مقررات کنترل صادرات ایالات متحده علیه چین شکست خورده باشد. این اتاق فکر مدعی است پیشرفتهای اخیر در فناوری تراشههای چین، بیشتر نتیجه فرآیندهای توسعهای بوده است که قبلا آغاز شدند و نه نوآوریهای بومی جدید، و این پیشرفتها قبل از آنکه کنترلهای صادراتی بهطور جدی عرضه تراشهها و تجهیزات نیمهرسانا را برای شرکتهای چینی محدود کنند، به وقوع پیوستهاند.
«کنتون تیبو» نویسنده این گزارش معتقد است بخش زیادی از گفتوگوهای سیاستگذاران آمریکایی بر محدود کردن تواناییهای چین متمرکز است. با اینکه دیپ سیک به طور مشخص استراتژی کنترل صادرات ایالات متحده را تضعیف نکرده است، اما سؤالات مهمی را درباره راهبرد کلی آمریکا در زمینه هوش مصنوعی مطرح میکند.
گزارش مدعی است: بخش عمدهای از بحثهای سیاستگذاری در ایالات متحده بر ضرورت محدود کردن تواناییهای چین—بهویژه با محدود کردن دسترسی این کشور به قدرت محاسباتی تمرکز دارد.
به اعتقاد نویسنده، این استدلال که وضع مقررات در حوزه هوش مصنوعی باعث تضعیف توانایی ایالات متحده برای رقابت با چین میشود، میتواند بر سیاستگذاریهای آمریکا تأثیر منفی بگذارد. بنابراین، وی بر تدوین یک راهبرد جامعتر در زمینه هوش مصنوعی که فراتر از محدود کردن دسترسی چین به قدرت محاسباتی باشد، تاکید دارد.
طبق گزارش برای این منظور، ایالات متحده نیازمند تدوین یک سیاست مشخصتر درباره تعریف «حکمرانی مطلوب» در حوزه هوش مصنوعی است که باید شامل موارد زیر باشد:
-یک چشمانداز فعالانه در مورد چگونگی طراحی، تأمین مالی و مدیریت هوش مصنوعی در داخل کشور
-شفافیت بیشتر دولت در مورد خطرات امنیت ملی ناشی از دسترسی رقبا به برخی فناوریها
-تعریف دقیقتر از قابلیتها، فناوریها و کاربردهای مرتبط با هوش مصنوعی که هدف مقرراتگذاری قرار میگیرند
در واقع این یک فرآیند مستمر است که نیازمند تعامل مداوم متخصصان و کارشناسان با تجربههای متنوع است.
در پایان گزارش آمده است: هیچ استراتژی واحدی نمیتواند آمریکا را در «رقابت هوش مصنوعی» با چین پیروز کند؛ با ظهور قابلیت های جدید، ایالات متحده به یک چارچوب سازگارتر برای مقابله با چالش هایی که این فناوری ها و برنامه ها به همراه خواهند داشت، نیاز دارد.
نظر شما