به گزارش ایرنا، اسفند که می رسد بساط فروش ماهی های قرمز سفره هفت سین هم در گوشه و کنار بر پا و آکواریومهای کوچک و بزرگ مملو از ماهی های قرمز چشم نوازی و بساط هفت سین نوروزی و تنگهای ماهی جدید هم خودنمایی میکند.
با نزدیک شدن به ایام نوروز، بازارها و خیابانها به تدریج رنگ و بوی عید را به خود میگیرند و یکی از نمادهای بارز این ایام، فروش ماهیهای قرمز است. در گوشه و کنار شهر، بساط فروش این ماهیهای زیبا و جذاب برپا میشود و آکواریومهای کوچک و بزرگ مملو از ماهیهای قرمز چشمنواز، نظر هر عابری را به خود جلب میکند.
ماهیهای قرمز به عنوان یکی از عناصر اصلی سفره هفتسین، نماد خوشبختی و شادکامی در سال جدید هستند. این ماهیها با رنگهای روشن و جذاب خود به سفره هفتسین زیبایی و جذابیت خاصی میبخشند، فروشندگان در این ایام تلاش میکنند تا بهترین و سالمترین ماهیها را در اختیار خریداران قرار دهند.
در کنار ماهیهای قرمز، تنگهای زیبای ماهی و سایر عناصر سفره هفتسین نیز خودنمایی میکنند. این تنگها معمولاً با دقت و سلیقه خاصی تزئین میشوند و به یکی از جاذبههای اصلی در روزهای پایانی سال تبدیل میشوند. خانوادهها به دنبال تهیه تنگهای زیبا و مناسب برای قرار دادن ماهیهای قرمز خود هستند.
زیباییها و خطرات بهداشتی ماهی قرمز
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان گفت: ماهیان آکواریومی و زینتی امروزه از جانوران خانگی بوده و علاوه بر توصیههای مختلف مبنی بر استفاده و ترویج آنها، میتوانند از منظر علمی نیز مورد توجه قرار گیرند.
فاطمه داودی در گفتوگو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: امروزه برخی از متخصصان بهداشت روان انسان، بهرهگیری و استفاده بصری از ماهیان زینتی را یکی از راهکارهای درمان بیماریهای روحی بشر معاصر میدانند ولی باید توجه کرد که در کنار آداب و سنن و ترویج مسایل نوین، اهمیت بهداشت فردی بویژه انتقال بیماریهای مشترک باید مدنظر و مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: با وجود مزایای بسیار فراوان آبزیان زینتی از لحاظ روحی و روانی، این مهمانان کوچک میتوانند در شرایط خاص و در صورت عدم رعایت بهداشت، خود از ناقلان بیماریهای مشترکی چون انواع گاستروآنتریتها، انواع سلهای پوستی و بیماریهای گوارشی باشد و از طرفی همه ساله با شروع فعالیتهای نوروزی، شاهد فروش میلیونی ماهیان قرمز حوض هستیم، بنابراین برنامهریزی بهداشتی در این راستا میتواند باعث استفاده بهینه زینتی و در عین حال مانع بروز مخاطرات بهداشت انسانی شود.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه ماهی قرمز یکی از اولین ماهیان آکواریومی بوده که توسط بشر نگهداری میشود، اظهار کرد: خاستگاه اولیه این ماهی کشور چین و با گذشت زمان به نقاط دیگر جهان معرفی شد، ماهی قرمز انواع مختلف دارد که بزرگترین آنها حداکثر تا ۶۰ سانتیمتر رشد میکند و حداکثر وزنی معادل ۴.۵ کیلوگرم دارد که در آکواریوم نگهداری میشوند.
وی به شرح الزامات و توصیههای بهداشتی جهت تولید، عرضه، خرید و نگهداری ماهی قرمز اشاره کرد و افزود: اطلاع رسانی هرگونه تلفات غیرمعمول در ماهیان به شبکه دامپزشکی شهرستان، اخذ گواهی بهداشتی حمل، رعایت بهداشت فردی و محیطی، شستشو و ضدعفونی کردن وسایل و تجهیزات حمل ماهی قبل از بارگیری باید در دستور کار قرار گیرد.
توصیههای بهداشتی را جدی بگیرید
داودی تصریح کرد: تهیه ماهی از مراکز تولید مجاز و دارای گواهی حمل بهداشتی دامپزشکی، تخلیه محموله زیر نظر دامپزشک مستقر در مراکز عمده، شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری، تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب، عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی و رعایت بهداشت فردی و محیطی نیز باید در مراکز عرضه عمده ماهی قرمز دارای اهمیت باشد.
وی با بیان اینکه شهروندان و خریداران ماهی قرمز باید توصیه های بهداشتی را جدی گیرند، گفت: ماهی قرمز از مراکز عرضه مجاز تهیه و از خرید ماهی از دستفروشان و دوره گردها اکیدا خودداری شود، همچنین خرید از مراکز عرضه مجاز شامل واحدهای صنفی عرضه ماهیان زینتی و اماکن تعیین شده توسط شهرداریها با هماهنگی اداره دامپزشکی و حمل ماهی در ظروف یکبار مصرف و عدم تماس مستقیم هنگام حمل ماهی باید مدنظر قرار گیرد.
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: در نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز به عنوان مثال در خانه و کنار سفره های هفت سین، مقدار آب مورد نیاز هر قطعه ماهی اندازه حداقل یک لیتر بوده و یک تا ۲ بار در هفته آب آن ها عوض شود و از شن و ماسه رنگی و تیز برای تزیین آکواریوم ها و تنگ های ماهیان استفاده نشود، شستشوی دوره ای آکواریومها و ضد عفونی و گندزدایی آن با محلول های نمک طعام، ترکیبات آمونیوم لازم است.
وی بیان کرد: استفاده از دستکش بویژه برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی ضروریست، بعد از هر بار تماس دست با محتویات آکواریوم دست ها ضد عفونی و از تماس دست آلوده با چشم، صورت و دهان خودداری شود.
داودی گفت: غذاهای ماهیان آکواریومی ضمن رعایت تاریخ مصرف، در محل خنک، تاریک و خشک نگهداری شود.
نظر شما