«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

ارومیه - ایرنا_ دریاچه مارمیشو، تابلویی خیال انگیز و جلوه گاهی زیبا از جاذبه‌های طبیعی، گیاهی و چشمه‌های جوشان آذربایجان غربی است که در طول سال روح و روان گردشگران و مسافران را جلا می‌دهد.

به گزارش ایرنا، کمتر کسی است که نام این دریاچه زیبای آذربایجان غربی را نشناسد زیرا در طول سال و بویژه ایام آخر هفته، طبیعت گردان، مسافران و گردشگران از آغازین ساعات صبح با کوله باری از آذوقه راهی این مکان دیدنی شده و یک روز خود را با زیبایی‌های آن پیوند می‌دهند.

این دریاچه با مساحتی حدود پنج هکتار و عمقی نزدیک به ۶۰ متر از آب رودخانه نازلوچای تغذیه می‌شود که از کوه‌های «بایبون و ستاره لوند» سرچشمه می‌گیرد و همین موضوع باعث شده تا به شفافیت و زلالی آن افزوده شود و مقصدی برای طبیعت‌گردان و گردشگران باشد.

پوشش گیاهی اطراف دریاچه شامل درختانی مانند صنوبر، بلوط و گردو است. همچنین این منطقه، زیستگاه گونه‌های متنوعی از آبزیان، بویژه ماهی قزل‌آلا و پرندگان مهاجر است.

اما چرا نام مارمیشو به آن نسبت داده شده و محل دقیقا آن کجاست و بهترین زمان بازدید از آن چه فصلی از سال است؟ و چه جاذبه‌هایی در اطراف آن وجود دارد؟

«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

دریاچه مارمیشو کجاست؟

دریاچه مارمیشو در ۴۵ کیلومتری غرب ارومیه مرکز آذربایجان غربی و در نزدیکی مرز ایران و ترکیه قرار دارد. این دریاچه در دره‌ای کوهستانی واقع شده و از جنوب به قله‌های سی‌تاو، قایدوک و چال، از شمال به کوه بایدوست، از غرب به روستای مخروبه و متروکه دری و از شرق به روستاهای بانی و پسان محدود می‌شود.

برای دسترسی به دریاچه مارمیشو، ابتدا باید از ارومیه به‌سمت خیابان استاد شهریار حرکت کرده و وارد جاده انهر شد و با ادامه مسیر در جاده بند پس از عبور از روستاهای «پسان، بانی و هلانی» به روستای مارمیشو خواهید رسید. از این روستا تا دریاچه، فاصله نسبتا کوتاهی وجود دارد که می‌توان با خودروی شخصی یا به‌صورت پیاده طی کرد.

وجه تسمیه دریاچه مارمیشو

دریاچه مارمیشو، به‌دلیل وقوع یک زمین‌لرزه حدود هزار و ۳۰۰ سال پیش شکل گرفت. در پی این حادثه ریزش کوه‌ها شکافی را ایجاد کرد که با تجمع آب باران و برف پر شد، چنانچه به‌تدریج به دریاچه‌ای زیبا تبدیل شد.

برخی منابع نیز معتقدند که نام این دریاچه از نام مارشیمون بنیامین، رهبر مسیحیان آشوری ارومیه گرفته شده است. نام «مارمیشو» از ترکیب دو کلمه «مار» به معنی حضرت و «شیمون» گرفته شده است. این نام به رهبر مسیحیان آشوری مار شیمون بنیامین اشاره دارد که در سال‌های پس از جنگ جهانی اول به همراه پیروانش به ارومیه پناهنده شد و در این منطقه سکونت گزید.

از طرفی، برخی منابع محلی معتقدند که نام قدیمی این دریاچه «ماربیشو» بوده است، که به‌معنای «محل زندگی مارها» است. بر اساس این روایت، وجود مارهای زیاد در گذشته دلیل اصلی این نام‌گذاری بوده است.

«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

آب و هوای دریاچه مارمیشو

در فصل بهار، دمای هوا در این منطقه معمولا بین ۱۰ تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد است. به‌دلیل نزدیکی به دریاچه و ارتفاع آن از سطح دریا (حدود ۱,۵۰۰ متر)، رطوبت نسبی هوا در این منطقه بالا بوده و بارش‌ها بویژه در فصل بهار و تابستان بیشتر است. این شرایط آب و هوایی، پوشش گیاهی سرسبز و مناظر طبیعی زیبایی را در اطراف دریاچه به وجود می‌آورد. در فصل زمستان دمای هوا به شدت کاهش یافته و ممکن است به زیر صفر برسد. این کاهش دما منجر به یخ‌بستن دریاچه می‌شود که دسترسی به آن را به مراتب دشوارتر می‌کند.

پوشش گیاهی دریاچه مارمیشو

در اطراف دریاچه مارمیشو، درختان صنوبر، بلوط و گردو به چشم می‌خورند. همچنین، درختانی مانند بید، گَوَن، زالزالک، عُناب، گلابی، بادام، بنه و گز نیز در این منطقه یافت می‌شوند. این تنوع گیاهی بویژه در فصل بهار و تابستان مناظر زیبایی را ایجاد می‌کند.

در دامنه‌های کوه‌های اطراف دریاچه، گیاهان دارویی متعددی مانند آویشن، خارشتر، کاسنی، بومادران، شیرین‌بیان، گزنه، زنبق، لاله کوهی، خشخاش، پیاز کوهی، کُنگُر و زالزالک می‌رویند. این گیاهان ضمن آنکه به غنای زیستی منطقه می‌افزایند برای علاقه‌مندان به گیاه‌شناسی نیز جذاب هستند.

همچنین در مسیر رسیدن به دریاچه، می‌توان کندوهای عسل را مشاهده کرد که با استفاده از گیاهان کوهی و محلی عسل‌هایی با طعم خاص تولید می‌کنند.

گونه‌های جانوری دریاچه مارمیشو

دریاچه مارمیشو، علاوه‌بر پوشش گیاهی متنوع زیستگاهی دائمی و موقت برای گونه‌های جانوری مختلف است. در اطراف این دریاچه، حیواناتی نظیر خرس روباه، گرگ و خرگوش زندگی می‌کنند. همچنین، پرندگانی مانند کبک، شاهین و بلدرچین نیز در این منطقه مشاهده می‌شوند.

در گذشته جانورانی همچون بز کوهی، گراز و پلنگ نیز در این نواحی حضور داشتند اما به‌دلیل شکار بی‌رویه و تغییرات زیست‌محیطی امروزه اثری از آن‌ها دیده نمی‌شود. آبزیان دریاچه مارمیشو شامل ماهی‌هایی مانند قزل‌آلا و ماهی سفید هستند.

«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

بهترین زمان بازدید از دریاچه مارمیشو

بهترین زمان برای بازدید از دریاچه مارمیشو، فصل‌های بهار و تابستان هستند. این دریاچه که در منطقه‌ای کوهستانی در آذربایجان غربی واقع شده، در این فصول آب و هوایی معتدل و دلپذیر دارد. در زمستان، سرمای شدید و بارش برف می‌تواند شرایط بازدید را دشوار کند و حتی منجر به یخ‌زدگی دریاچه شود. بنابراین برای بهره‌برداری هرچه بیشتر از زیبایی‌های طبیعی و امکانات تفریحی فصل‌های بهار و تابستان زمان مناسبی برای سفر به این منطقه هستند.

جاذبه‌های اطراف دریاچه مارمیشو

در اطراف دریاچه مارمیشو، مجموعه‌ای از جاذبه‌های طبیعی و تاریخی وجود دارد که هرکدام می‌توانند تجربه‌ای خاص برای گردشگران فراهم کنند. این منطقه با مناظر زیبا و فرهنگ غنی خود، بازدیدکنندگان را به کشف جوانب مختلف از تاریخ، طبیعت و زندگی بومیان منطقه وامی‌دارد. از زنبورداران محلی، آبشار خروشان و روستای سنتی مارمیشو گرفته تا زیارتگاهی مرموز، قلعه و کلیسایی تاریخی، همه این جاذبه‌ها در کنار هم تصور یک روز به یادماندنی را آسان می‌کنند.

«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

آبشار مارمیشو

آبشار مارمیشو یکی دیگر از جاذبه‌های طبیعی است که در نزدیکی دریاچه مارمیشو و در مسیر رودخانه نازلوچای قرار دارد. این آبشار فصلی بوده و در فصول پربارش بویژه از اردیبهشت‌ماه تا خرداد، با ذوب شدن برف‌های زمستانی جریان آب آن افزایش می‌یابد و به زیبایی محیط می‌افزاید.

در فصول کم‌بارش، آبشار تقریبا خشک می‌شود. با توجه به فصلی بودن آبشار، برنامه‌ریزی سفر در زمان مناسب اهمیت ویژه‌ای دارد تا از زیبایی‌های کم‌نظیر آن بهره‌مند شوید.

زنبورداران و عسل طبیعی مارمیشو

حوالی دریاچه مارمیشو، به‌دلیل طبیعت بکر و پوشش گیاهی متنوع محیطی مناسب و چه‌بسا ایده‌آل برای زنبورداری فراهم کرده است. زنبورداران محلی با بهره‌گیری از این شرایط عسلی خالص و طبیعی تولید می‌کنند که به‌عنوان یکی از سوغاتی‌های محبوب منطقه شناخته می‌شود.

چادرهای عشایر

علاوه براین در سفر به دریاچه مارمیشو، با چادرهای عشایر و ایلاتی مواجه می‌شوید که این منطقه را به‌عنوان ییلاق خود برگزیده‌اند. آشنایی با سبک زندگی این عشایر فرصتی منحصربه‌فرد برای گردشگران فراهم می‌کند تا از نزدیک با فرهنگ و سنت‌های آنان آشنا شوند.

برپایی چادر در کنار این عشایر و هم‌صحبتی با آن‌ها، تجربه‌ای به‌یادماندنی را رقم می‌زند. عشایر منطقه مارمیشو، با مهمان‌نوازی و زندگی ساده خود نمایانگر فرهنگ غنی و اصیل ایرانی هستند. این منطقه به‌عنوان ییلاق عشایر استفاده می‌شود و حضور آن‌ها در فصل‌های گرم سال در اطراف دریاچه مارمیشو مشاهده می‌شود.

«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

قلعه حسن آقا و کلیسای مارتوما

در نزدیکی دریاچه مارمیشو، روستای بالولان میزبان دو بنای تاریخی ارزشمند است «قلعه حسن آقا و کلیسای مارتوما». این دو اثر به‌عنوان جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی منطقه شناخته می‌شوند و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌اند.

«کلیسای مارتوما» با بیش از هزار و ۵۰۰ سال قدمت، یکی از قدیمی‌ترین کلیساها در ایران محسوب می‌شود. این کلیسا به‌صورت مکعب مستطیل و بدون نماسازی ساخته شده است. مصالح به‌کاررفته در بنا شامل قلوه‌سنگ‌های نامنظم و تخته‌سنگ‌های رسوبی بزرگ با ملات گچ و خاک است. سبک معماری این کلیسا شباهت زیادی به بناهای دوره ساسانی دارد.

«قلعه حسن‌آقا» نیز در روستای بالولان قرار دارد و به‌عنوان یکی از آثار تاریخی منطقه شناخته می‌شود. این قلعه که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است اهمیت تاریخی و فرهنگی این ناحیه را نشان می‌دهد. بازدید از این دو بنای فرهنگی و تاریخی برای علاقه‌مندان به فرهنگ و تاریخ، فرصتی مناسب برای آشنایی با میراث فرهنگی منطقه و درک بهتر و بیشتر از گذشته این سرزمین است.

«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

پیر خراسانی

در مسیر دسترسی به دریاچه مارمیشو، در روستای مارمیشو، زیارتگاه پیر خراسانی قرار دارد که از جاذبه‌های معنوی این منطقه محسوب می‌شود. این زیارتگاه مورد احترام عموم مردم محلی و گردشگران است و فضایی آرام و روحانی دارد. برای رسیدن به دریاچه مارمیشو، پس از زیارت پیر خراسانی، مسیری سنگلاخی و زیبا پیش رو دارید که با درختان جنگلی احاطه شده است.

توصیه ای به گردشگران و مسافران

با توجه به محدودیت امکانات رفاهی در منطقه، توصیه می‌شود تجهیزات کمپینگ، لباس گرم، آب آشامیدنی و مواد غذایی کافی همراه داشته باشید.

به‌دلیل عمق زیاد و شرایط خاص دریاچه، از شنا کردن در این دریاچه خودداری کنید، زیرا خطر غرق‌شدگی وجود دارد.

حفظ پاکیزگی محیط و احترام به طبیعت و فرهنگ محلی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

آذربایجان غربی به لحاظ جاذبه های طبیعی سرآمد استان های کشور است

کارشناس اکوتوریسم و سرپرست اداره برنامه ریزی و سرمایه گذاری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: آذربایجان غربی علاوه بر هم مرزی با سه کشور به لحاظ جاذبه‌های طبیعی سرآمد استان‌های کشور است.

«ودود فخاری» ادامه داد: اگر استان‌های دیگر تنها برخی از جاذبه‌های طبیعی را داشته باشند آذربایجان غربی تمامی اینها را که در کشور هست یکجا در خود جای داده چنانکه در این استان چشمه، دشت، دریاچه، جنگل و حتی بیابان هم وجود دارد.

وی با بیان اینکه آذربایجان غربی به لحاظ جاذبه‌های طبیعی استانی قوی است ادامه داد: جاذبه های طبیعی ارزشمندی چون دریاچه مارمیشو همواره مورد بازدید گردشگران و مسافران قرار می گیرد.

کارشناس اکوتوریسم وجود غارهای مختلف در استان را از جمله جاذبه‌های طبیعی عنوان کرده و افزود: غار سهولان، غار علی شیخ، غار تمتان، چشمه ها و ‌آب های معدنی، رودخانه‌های دایمی، دره‌ها، جنگل‌ها، مراتع و شکارگاه‌ها از ظرفیت‌های طبیعی این سرزمین محسوب می‌شوند.

وی یادآور شد: آبشار سوله دوکل، دریاچه مارمیشو، و ‌دریاچه دالامپر از جمله زیبایی‌های طبیعی استان محسوب می شوند.

به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی گنجینه ای از جاذبه های طبیعی اعم از آبشار، تالاب، کوه، چشمه، جنگل و باغهای میوه متنوع است که نه تنها هرساله میزبان گردشگران و طبیعت گردان می شوند بلکه از خواص درمانی بالایی نیز برخوردارند چنانکه یکی از پتانسیل های عظیم صنعت توریسم درمانی محسوب می شوند.

براساس این گزارش آذربایجان غربی بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی ثبت جهانی و ملی شده دارد که دراین میان قره کلیسای چالدران، تخت سلیمان تکاب، آیین مذهبی قره کلیسای چالدران، کاروانسرای شاه عباسی خوی و کلیسای زور زور ماکو در فهرست جهانی یونسکو قرار گرفته‌اند.

«مارمیشو»، تابلویی خیال انگیز از جاذبه‌های طبیعی آذربایجان غربی

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha