۴ فروردین ۱۴۰۴، ۱۲:۳۰
کد خبرنگار: 1347
کد خبر: 85785847
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

سرای «هیمن» موزه فرهنگی مفاخر مهابادی در انتظار گردشگران

مهاباد- ایرنا- سرای «هیمن» یکی از موزه های خاص جنوب آذربایجان غربی است که در آن جلوه ای از زندگی نامه شاعران و ادیبان نامی مهاباد که شهرت فرا ملی دارند، به چشم می‌آید.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ماموستا محمدامین شیخ الاسلامی موکری متخلص به "هیمن" فرزند سید حسن شیخ الاسلامی مکری در سال ۱۳۰۰ شمسی در خانواده دین دار و سرشناس در روستای شیلان آباد، از توابع مهاباد به دنیا آمد.

وی پس از یادگیری قرآن مجید و کتب مقدماتی فارسی و عربی در نزد پدر، به مهاباد رفت و مدت چهار سال در خانقاه جد مادریش شیخ یوسف برهان به کسب علوم دینی پرداخت.

استعداد، ذوق شاعری و درک شرایط اجتماعی آن زمان ماموستا هیمن به حدی بود که از طرف اهل ادب به ایشان لقب"شاعر وطنی" داده بودند.

هم اکنون در مهاباد از ایشان خانه مسکونی به یادگار مانده است که با همت شورا و شهردار وقت مهاباد از بستگاه وی خریداری و در تاریخ ۱۳۹۲ رسما به موزه مفاخر فرهنگی هنری مهاباد به نام سرای همین تبدیل شد.

سرای «هیمن» موزه فرهنگی مفاخر مهابادی در انتظار گردشگران

مرگ پایان زندگی هنرمندان و شاعران نیست بلکه نمونه عینی و ملموس این امر بعد از مرگ هنرمند و شاعر نامدار استاد هیمن قابل مشاهده بوده که خانه ایشان به مامن و پناهگاهی امن برای حفظ آثار و نوشته های خودش و دیگر مفاخر و هنرمندان مهاباد تبدیل شده است.

شخص ماموستا هیمن به سبب شرایط کاری و زندگی مدت زمان زیادی در این خانه اقامت نداشته ولی همسر و صلاح الدین شیخ الاسلامی موکری فرزندشان در این خانه دار فانی را وداع گفته اند.

موزه هیمن که همان خانه ماموستا هیمن است شامل مجموعه ای از دست نویس ها و کتاب ها، زندگینامه، ابزار آلات موسیقی، تابلوهای نقاشی، آلبوم های عکس و فایل های صوتی و تصویری ۶ هنرمند، شاعر و نویسنده مشهور مهاباد است.

سرای «هیمن» موزه فرهنگی مفاخر مهابادی در انتظار گردشگران

در سرای هیمن موکریانی، صدها کتاب، دست نوشته‌های وی و سایر شعرا و هنرمندان مهابادی که از برخی از آنها فقط یک نسخه ارزشمند در دسترس است، به نمایش گذاشته شده‌ است.

آثار هنرمندانی همچون شاعر بزرگ عبدالرحمان شرفکندی ملقب به «هژار»، سید محمدامین شیخ الاسلامی' ملقب به «هیمن»، ماموستا محمد قاضی ملقب به «پدر ترجمه ایران»، ماموستا احمد قاضی، محمد ماملی هنرمند بزرگ موسیقی کردی و استاد خالد حسامی ملقب به «هدی» در این موزه نگهداری می شود.

ماموستا هیمن شاعر مشهور و مورد علاقه مردم مهابادی است تا جایی که در بیشتر مناطق کردنشین کشور میدان ها، خیابان ها یا بلوارها را به نام او نامگذاری کرده و خانواده‌های بسیاری در این مناطق این نام را برای پسرانشان انتخاب کرده اند.

سرای «هیمن» موزه فرهنگی مفاخر مهابادی در انتظار گردشگران

این شاعر سال‌های پایانی زندگی‌اش را در خانه‌ای که اکنون به این موزه تبدیل شده است، به سر برد و به گفته مسئول موزه هیمن سالانه هزار نفر از این موزه بازدید می کنند.

کمیته ملی موزەهای ایران و ادارە کل موزەها هر سال به ‌مناسبت روز جهانی موزه ها بە ۲۰ موزە کشور نشان موزە‌ی برتر اهدا می‌کند و در سال ۱۳۹۶ شمسی از میان ۴۰۰ موزە بررسی شده، موزه هیمن در میان ۲۰ موزە برتر کشور جای گرفت.

هدف از تاسیس موزه مفاخر فرهنگی و هنری مهاباد که به عنوان «موزە سرای هیمن» شناختە می‌شود، جمع‌آوری دست‌ نوشته‌ها و آثار و وسایل شخصی چهره‌های ماندگار مهاباد است.

هم اکنون این مکان دیدنی برای بازدید مهمانان نوروزی و علاقمندان به موزه مفاخر هنرمندان مهابادی در آماده شده است.

سرای «هیمن» موزه فرهنگی مفاخر مهابادی در انتظار گردشگران

ماموستا محمدامین شیخ الاسلامی موکری(هیمن) در شب ۲۸ فروردین ۱۳۶۵ هجری_شمسی در سن ۶۵ سالگی بر اثر عارضه سکته قلبی به دیار باقی شتافت.

به گزارش ایرنا، شهرستان مهاباد با ۲۶۰ هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی واقع شده و یکی از مهمترین قطب‌های گردشگری در غرب کشور به شمار می رود که به نگین گردشگری آذربایجان مشهور شده است.

مهاباد ۹۴ اثر تاریخی ثبت شده ملی دارد که سد مهاباد، غار سهولان، تالاب کانی برازان، موزه و حمام میرزا رسول، تخته سنگی فقره قا، برده کنته و مسجد جامع از مهمترین اثرهای تاریخی و جاذبه‌های گردشگری این شهرستان است.

آذربایجان غربی بیش از یک هزار و۸۰۰ اثر ثبت جهانی و ملی شده دارد که از این میان قره کلیسای چالدران، کلیسای زور زور ماکو، آیین مذهبی قره کلیسای چالدران، تخت سلیمان تکاب و کاروانسرای شاه عباسی خوی از جمله آثار ثبت جهانی شده هستند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha