به گزارش خبرنگار ایرنا، پخت شیرینی نزد بانوان قزوینی سابقه ای بسیار طولانی دارد و نسل به نسل از مادران به دختران این سنت زیبا به ارث رسیده است، با آمدن فصل بهار و عید نوروز باستانی، بوی شیرینی های خانگی سالیان سال است که در پیچ و خم بیشتر کوچه های قزوین به مشام می رسد.
همه ساله و با پیچیدن عطر زعفران، هل، دارچین و گلاب در کوچه و پس کوچه های این شهر نوید بخش رسیدن فصل بهار را می داد کمتر خانواده ای در گذشت پیدا می شد که شیرینی های شب عید خود را از بیرون تهیه کند، هنگامی که مادر بزرگ ها سینی های داغ را از داخل فر در می آوردند، بچه ها با ولع خاص به آنها ناخنک می زدند و با عشق و حرارت خاص آن را میل می کردند.
شیرینی های قزوین/ زینت بخش سفره های نوروزی
قزوین به شیرینی های سنتی اش مشهور است، ترکیب بادام، پسته، گردو، نارگیل، فندوق، زعفران، هل و روغن طعم و لذت خاصی را به شیرینی هایی که زینت بخش سفرهای های رنگین هفت سین در عید نوروز بود، می بخشید.
از جمله شیرینی های قزوین می توان به نخودچی، پادرازی، نان چرخی، نازک پسته، برنجی سفید و زعفرانی، نان قندی و نان چایی اشاره کرد اما مهمترین آن باقلوای پرچمی است، شیرینی بی نظیر با عطر و طعمی به یادماندنی که ریشههای عمیقی در فرهنگ و تاریخچه این سرزمین دارد، در این گزارش به صورت ویژه به شیرینی باقلوا، پخت آن و ظرفیت توسعه اقتصادی آن می پردازیم.
باقلوا، یکی از شیرینی های محبوب نه فقط ایرانیان بلکه در منطقه خاورمیانه است و تقریبا هر شهر و کشوری باقلوای مخصوص به خود را دارد و قزوین نیز از باقلوای مشهوری برخوردار می باشد که عطر و طعم آن زبانزد خاص و عام است.
باقلواهای لوزی (لوزینه) یا پرچمی که به آن تابهای نیز میگویند و همچنین باقلوای پیچ یا گل رز، ۲ باقلوای بی نظیر و اختصاصی شهر قزوین محسوب می شوند که همانند آنها در هیچ شهر و دیار دیگری یافت نمی شود که با ترکیب قند بادام، قند پسته، مواد معطر، زعفران، گلاب، هل و آرد ساخته میشود.
باقلوای پرچمی/ ترکیب جادویی پسته، بادام و زعفران
مواد لازم برای خمیر باقلوای پرچمی قزوین شامل گلاب، آب گرم، زرده تخم مرغ، روغن جامد آب شده، آرد الک شده، پودر بادام، پسته، قند، هل و زعفران حل شده است.
۲ نحوه پخت این باقلوای خوش رنگ و خوش طعم به این صورت است که بانوان قزوینی در ابتدا روغن جامد را آب کرده و در ظرف مناسبی می ریزند و بعد با مخلوط کردن تخم مرغ و آب و آرد، خمیری را به بار می آورند.
بعد از این که ۱۰ دقیقه به خمیر استراحت دادند، آن را به ۲ قسمت تقسیم می کنند که یک قسمت را با وردنه نازک کرده و بر کف تابه پهن می کنند و سپس پودر قند و بادام را با مقداری هل مخلوط و آن را به سه قسمت تقسیم می کنند به طوری که یک قسمت آن را در تابه روی خمیر می ریزند و بعد روی خمیر را صاف کرده و با دست فشار می دهند و در این مرحله پودر زعفران با چهار قاشق غذاخوری قند بادام مخلوط می کنند و این مخلوط را در تابه صاف کرده و با گوشتکوب می کوبند تا به طور کامل تری صاف شود.
همچنین قند بادام را روی قسمت زعفرانی می ریزند و برروی مواد فشار می دهند تا فشرده شود و بعد قند پسته، مخلوط پودر پسته و پودر قند و کمی هل را مخلوط کرده و در تابه پهن می کنند و روی آن می کوبند.
در آخرین قسمت تهیه باقلوا، قند بادام را پهن کرده و آن را می کوبند و دو قاشق روغن آب کرده روی باقلوا می ریزند و نیمه دیگر خمیر را با وردنه باز و برروی مواد الک می کنند و بعد از آنکه خمیر صاف شد، اضافه خمیر دور تابه را می گیرند و بعد باقلوا را به صورت لوزی برش می دهند.
باقی روغن را روی باقلوا می ریزند و تابه را در فر قرار می دهند و زمانی که دور تا دور آن به رنگ انداخت، باقلوا آماده است و بانوان قزوینی شربت باقلوا در دو تا سه نوبت روی آن می ریزند و برای تزیین باقلوا نیز برروی هر لوزی خلال پسته قرار می دهند.
باقلوا محصولی منحصر به فرد/ نیازمند توسعه صادرات
قزوین ۳۵ نوع شیرینی سنتی دارد که معروف ترین و مشهورترین آن شیرینی خوش طعم و رنگ باقلوا به شمار می آید، از آنجایی که شیرینی سنتی قزوین یکی از ظرفیتها و مهارتهای دیرینه مردم قزوین محسوب می شود به نظر می رسد که باید برای صادرات هر چه بیشتر این محصول و همچنین رونق کار و اشتغال زایی برای بانوان پرمهارت قزوینی در پخت شیرینی، به خصوص باقلوای قزوین که محصولی منحصر به فرد به شمار می آید، تحت عنوان صنایع کوچک، بازار کار و ظرفیت صادرات آن افزایش یابد.
همچنین بسیاری از بانوانی که مشغول به پخت بهترین شیرینی باقلوا هستند، امکاناتی نظیر کارگاه راه اندازی شود و مشکلاتی که این روزها در زمینه تهیه روغن و شکر دارند را برطرف کرد، این در حالی است که استاندار قزین به عنوان عالی ترین مقام اجرایی استان نیز بر موضوع صادرات شیرنیی جات قزوین، به ویژه باقلوا تاکید جدی دارند و بر توسعه ظرفیت این صنعت تلاش های بی شماری را نیز انجام می دهند، از این رو امروز صادرات شیرینی جات و باقلوا قزوین در اولویت کارها بایستی قرار گیرد.
کلام آخر:
شیرینی ها و غذاهای هر شهر و دیاری به نوعی معرف فرهنگ و آداب و رسوم آن دیار است که قزوین در این زمینه سرآمد بسیاری از شهرهای کهن کشور ما به حساب می آید.
با این وجود، متاسفانه طی سالیان گذشته تلاش های جدی برای برندسازی و معرفی محصولات بی نظیری همچون باقلوا در قزوین صورت نگرفته است، به نظر می رسد بایستی برنامه ریزی های مطلوبی در نظر گرفته شود و با حمایت مسوولان استانی که امروز علاقه مند به این کار نیز هستند سعی شود تا این محصول همانند ارایه تسهیلات و ارتقا بازار کار، به رونق هر چه بیشتر آن مبادرت ورزند.
نظر شما