۲۴ اردیبهشت ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 9674547
T T
۰ نفر
سفالینه های موزه مراغه هنر عصر طلایی سفال را تداعی می کند ......................................................
مراغه، خبرگزاری جمهوری اسلامی 24/02/87 داخلی.فرهنگی.تاریخی.سفال.موزه.
سفالینه های موزه مراغه هنر سفالگری دوره ایلخانی که عصر طلایی این هنر در دوره اسلامی محسوب می شود، در اذهان بازدیدکنندگان را تداعی می کند.
تنوع ساخت سفال با تکنیک های مختلف سفالگری و تنوع تزیینات از خصوصیات بارز سفالینه های این دوره بوده و موزه مراغه نمونه های ارزشمند و منحصر به فردی از انواع تکنیک های رایج و تزیینات متفاوت سفالگری این دوره را دارد.
سفالینه هایی با تزیینات زیر لعاب شفاف در زمینه شیری و فیروزه ای ، با تزیینات روی لعاب یا مینایی ، زرین فام و لاجورد ، کاشی های هشت پر و نقش برجسته با لعاب های فیروزه ای و زرین فام از جمله سفالیینه های این موزه اند.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، تزیینات این سفالینه ها متنوع و شامل انواع نقوش هندسی، گیاهی از برگ های متراکم اسلیمی و طوماری و نقوش حیوانی مثل غزال دونده، ماهی ، اردک و پرندگان است.
نقوش انسانی از مجالس رقص، نوازندگی ، شکار و کتیبه هایی از اشعار فارسی ، ضرب المثل ها، دعاهای معروف و نقوش ترکیبی از دیگر نقوش بکار رفته در این سفالینه ها بوده که در هر یک از مراکز سفالگری به ترکیبی خاص اجرا می شد.
در سفالینه های ایلخانی علاوه بر آرایش منقوش ، تزیینات در فرم سفالینه ها نیز وجود داشته که از جمله می توان به آثار مشبک دوجداره و پوشیده با لعاب شفاف ، با نقوش کنده ، برجسته و نقش های قالبی اشاره کرد.
نگارگری و مینیاتوری از نوع چهره های مغولی که بعدها به چهره های شیرازی تغییر می کند از منحصربه فردترین آثار سفالینه این موزه بوده و سفالین هایی با پوشش لعابی زرین فام با اشکال گاو ، اسب و سرخروسی در بین آن به چشم می خورد.
به گزارش ایرنا شهرهای ری ، کاشان ، جرجان ، سلطان آباد و تخت سلیمان از مراکز مهم سفالگری در دوره ایلخانی بوده و نمونه های بارزی از آن در موزه مراغه نگهداری می شود.
طبق نظر محققان علاوه بر این مراکز به علت کشف قطعاتی از کاشی های زرین فام و نقش برجسته از رصد خانه مراغه و ویژگی های منحصر به فرد آن ، این شهر نیز از مراکز سفالگری دوره ایلخانی محسوب می شود.
سفالینه های نفیس نوع "سلطان آبادی" مهمترین سفال های موجود در این موزه بوده که از نظر ایجاد نقوش متنوع ، لعاب و شکل ظروف در جهان با همین نام شناخته شده است.
تعدادی از سفال های موجود در این موزه از بافت تاریخی شهر مراغه و مناطق اطراف کشف شده و برخی نیز از سایر موزه های کشور به این موزه منتقل شده است.
موزه مراغه جلوه گاه بی نظیر تمدن عصر حکومت ایلخانی در ایران، محلی برای تحقیق و پژوهش محققان و دیدار علاقه مندان و گردشگران از آثار به یادگار مانده از این دوران است.
این موزه از موزه های تخصصی کشور بوده و به علت اینکه شهر مراغه نقطه عطفی در تاریخ ایلخانی محسوب می شود با عنوان موزه تخصصی ایلخانی هر سال هزاران گردشگر را به سوی خود جذب می کند.
ساختمان این موزه از سال 1353 تا 57 به علت قرار گرفتن در کنار مقبره اوحدی مراغه ای شاعر پرآوازه قرن هفتم و اوایل قرن هشتم هجری قمری با سبک و شیوه معماری سنتی ساخته شده و به نام این شاعر معروف است.
موزه ایلخانی مراغه حاوی آثار ارزشمندی شامل مجموعه های سفال ، سکه و بخش های شیشه و آبگینه ، فلز و کتابت است.
بخش سفالینه ها غنی ترین بخش این موزه بوده و حاوی پرآوازه ترین سفال های دوره ایلخانی در کشور است.
ایلخانان مغول از سال 603 تا 656 هجری قمری به پایتختی شهر مراغه بر ایران و ماورای قفقاز حکومت کرده اند.
کهن شهرستان مراغه با 250 هزار نفر جمعیت در جنوب تبریز مرکز آذربایجان شرقی واقع است.ک/4 590/1495/587 شماره 034 ساعت 12:21 تمام
۰ نفر