شایعه شیر آلوده
تهران- ایرنا- ادعای یک کارشناس در یکی از برنامه های تلویزیونی طی دی ماه ۱۳۹۸ مبنی بر آلوده بودن شیرهای تولیدی در کشور و وجود بیش از حد مجاز سم «آفلاتوکسین» در لبنیات، نگرانیهای زیادی بین جامعه ایجاد کرد که با واکنش گسترده مردم، مسوولان و صاحبان صنایع رو به رو شد.
در برنامه «سلام صبح بخیر» شبکه ۳ سیما در ۲۸ دی ۹۸ «بهادر حاجی محمدی» که بازرس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران معرفی شد ادعا کرد که شیرهای پاستوریزهای که از سوپرمارکتها تهیه میشود مقدار زیادی آلودگی به سم افلاتوکسین دارند. سمی که منجر به سرطان کبد میشود.
وی در این برنامه زنده تلویزیونی پس از اظهارنظر درباره برخی صنوف مرتبط با عرضه غذاهای آماده، به پیشینه بعضی چالشهای بهداشتی در صنعت لبنیات اشاره کرد و گفت: جای آن که نگران استفاده از روغن پالم و وایتکس در لبنیات باشیم، افکار عمومی و مسوولان باید به مسایل مهمتری مانند وجود سموم دیگر در لبنیات توجه داشته باشند.
او به عنوان مثال به ورود ذرتهای آلوده استناد کرد و گفت که مصرف این ذرتهای آلوده به افلاتوکسین، سبب تولید شیرهای آلوده به این سم شده است.
این موضوع با واکنش گسترده مسوولان و صاحبان صنایع رو به رو شد و در همین راستا، فعالان صنعت لبنیات کشور ادعای وجود میزان غیرمجاز افلاتوکسین در شیر ایران را رد کردند و برخی از آنها اعلام داشتند که علیه اظهارات غیرکارشناسی در صدا و سیما، اعلام جرم می کنند و مستنداتشان را به مراجع قضایی ارائه خواهند داد.
«علی لاریجانی» رییس مجلس شورای اسلامی پس از تذکر یکی از نمایندگان مجلس در این خصوص، گفت: کمیسیون کشاورزی موضوع را هر چه سریعتر بررسی کند و گزارش خود را به صحن علنی ارائه دهد.
«علیصفر ماکنعلی» معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی اظهارات مطرح شده در خصوص وجود سم افلاتوکسین در شیرخام مصرفی صنعت لبنیات را کذب محض، غیرعلمی، غیرمستند و مصداق واقعی تشویش اذهان عمومی عنوان کرد. او براساس برنامه های توسعه ای انجام گرفته اعلام کرد در حوزه تولید شیرخام رتبه ۱۱ دنیا متعلق به ایران است.
«ایرج حریرچی» معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در مورد این ادعا گفت: اینکه لبنیات حاوی آفلاتوکسین باشد اجتناب ناپذیر است و همیشه و همه جا موجود بوده و هست. حتی در کشورهای اروپایی که سختگیرانه ترین کدکس ها را دارند هم آفلاتوکسین در لبنیات وجود دارد، باید توجه داشت میانگین این ماده حدود ۵۰ تا ۶۰ نانو گرم در لیتر در شیرهای تولیدی صنایع لبنی کشور است.
«محمدرضا شانه ساز» رییس سازمان غذا و دارو نیز اظهار داشت که میزان قارچ آفلاتوکسین در ۹۷ درصد شیرهای تولیدی کمتر از حد مجاز و در حد استاندارد است، مردم با خیال راحت شیر و لبنیات مصرف کنند و مطمئن باشند اگر پنج برابر میزان کنونی هم شیر بنوشند میزان آفلاتوکسین شیرها در بدن کمتر از حد استاندارد است.