'خسرو افسري' روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي افزود: سيستان و بلوچستان با توجه به داشتن تنوع اقليمي زيستگاه مناسبي براي زندگي گونه هاي مختلف مارها بحساب مي آيد.
وي اظهار داشت: هفت خانواده از مجموع هشت خانواده مارهاي موجود در ايران، در مناطق كوهستاني، دشت ها و جنگل هاي سيستان و بلوچستان زيست مي كنند.
وي افزود: همچنين چهار گونه از مارهاي شناسايي شده در سيستان و بلوچستان با نام هاي 'كك مارسمي، مار نيمه سمي درفشي، كورمار غير سمي بلوچي و مارخاكي غير سمي بلوچي' بومي و مختص همين استان هستند.
وي با بيان اينكه يكي از عوامل تشخيص مارها شكل و مشخصات ظاهري آنها است گفت: در اندام مارها سه ناحيه سر، شكم و دم به شكل مشخص وجود دارد، فاصله بين انتهاي سر و قلب را گردن مي نامند.
مديركل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان افزود: دم مارها معمولا مدور يا گرد است مگر در مارهاي دريايي كه داراي دمي مسطح و پهن مانند پاروي قايق راني هستند و بعضي از اين خزندگان خيلي بزرگ و برخي نيز به قدري كوچك اند كه با كرمها قابل اشتباه اند و در بيشتر مواقع طولشان از 15 سانتيمتر تا بيش از 11 متر مي رسد.
افسري اظهار داشت: گونه هاي مختلف مارها همه به صورت مشترك خزندگاني بدون دست و پا و داراي پولك، فاقد پلك و گوش خارجي هستند و چشماني خيره و بدون بينايي دارند و دهانشان در زمان شكار تا 180 درجه باز مي شود.
وي گفت: مارها بر اساس نحوه قرار گرفتن دندان نيش به سه گونه سمي، غير سمي و نيمه سمي تقسيم مي شوند.
وي افزود: مار جعفري غير سمي و كورمار غير سمي (بيشترين مشاهده در منطقه سيستان)، مار شاخدار سمي، مار دريايي سمي، شتر مار نيمه سمي، مارخالدار نيمه سمي، مار پلنگي نيمه سمي و مار كبري سمي از شاخص ترين گونه هاي شناسايي شده در سيستان و بلوچستان بحساب مي آيند.
وي با بيان اينكه حشرات، موش ها، مارمولك ها، قورباغه ها و تخم پرندگان مهمترين تغذيه مارها را تشكيل مي دهند، اظهار داشت: مارها به دو صورت تخم گذاري و زنده زايي قابليت توليد مثل دارند.
وي گفت: مارها براي سم گيري به صورت غير قانوني شكار مي شوند يا در صورت ورود به داخل شهرها توسط مردم از بين مي روند. ك/3
7307 / 653
زاهدان- ايرنا- مدير كل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان گفت: 37 گونه از مجموع 76 گونه مار سمي و غير سمي شناسايي شده در كشور، در نقاط مختلف اين استان مشاهده شده اند.