۱۳ آذر ۱۴۰۱، ۸:۲۲
کد خبرنگار: 999
کد خبر: 84958160
T T
۴ نفر

برچسب‌ها

پُتک تعرفه بر سر پیازکاران جنوب کرمان

۱۳ آذر ۱۴۰۱، ۸:۲۲
کد خبر: 84958160
امید بهمنی
پُتک تعرفه بر سر پیازکاران جنوب کرمان

جیرفت- ایرنا- تصمیم ناگهانی برای وضع تعرفه صادراتی برخی محصولات کشاورزی مثل پیاز مشکلی جدی است زیرا در شرایطی این اقدام اتفاق می‌افتد که کشاورزان نزدیک به زمان برداشت محصولات خود هستند و هیچ برنامه‌ریزی برای تغییر کشت و کاهش آن نمی‌توانند داشته باشند.

به گزارش خبرنگار ایرنا یکی از مهمترین تولیداتی که اکنون درگیر این مشکل شده کشت پیاز در جنوب استان کرمان است که تعرفه بسیار بالایی برای آن در نظر گرفته شده که عملا صادرات این محصول را غیرممکن می کند.

هرچند برخی خبرها طی روزهای اخیر حاکی از امیدواری ها برای حذف تعرفه صادراتی پیاز یا برخی دیگر محصولات بوده اما در عمل، همچنان کشاورزان و مسئولان جهاد کشاورزی در منطقه می گویند که این مشکل حل نشده و ابلاغیه ای نیز مبنی بر حل مشکل به دست آنان نرسیده است.

اسفند سال گذشته کار برای کشت پیاز شروع شده است و اول مرداد عملا کشت صورت می گیرد؛ اوج برداشت این محصول در جنوب کرمان از دی ماه به بعد است. تعرفه سنگین صادراتی درحالی از ۲۲ آبان و چنان ناگهانی و بدون برنامه ریزی قبلی وضع و اعلام شده که درواقع دست کشاورز از همه جا بی خبر و بازرگانان را در پوست گردو گذاشته است.

ناگهانی بودن این تعرفه به گونه ای بوده که حتا مسئولان جهاد کشاورزی جنوب کرمان را هم غافلگیر کرده چنانکه رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان می گوید در این زمینه حق را به کشاورزان می دهیم چونکه زمان ابلاغ آن بسیار دیرهنگام بوده و ما هم نتوانستیم به کشاورزان در زمان کشت خبر دهیم.

تعرفه سنگین صادراتی درحالی از ۲۲ آبان و چنان ناگهانی و بدون برنامه ریزی قبلی وضع و اعلام شده که درواقع دست کشاورز از همه جا بی خبر و بازرگانان را در پوست گردو گذاشته است.

احمد احمدپور در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: هیچ کمک یارانه‌ای به کشاورزانی که کاشت پیاز دارند نمی‌شود و هزینه های تولید پیاز بین ۶ تا هفت هزار تومان است که کشاورز اگر زیر هشت تا ۹ هزار تومان این محصول را بفروشد متضرر می شود.

وی اضافه کرد: بنابراین افزایش تعرفه صادرات نه تنها موجب بروز مشکل در صادرات پیاز می شود بلکه افزایش عرضه آن در داخل نیز ممکن است قیمت آن را به زیر ۹ هزار تومان برساند که ضرر آن به تولید کننده می رسد؛ این درحالی است که بارها بر لزوم حمایت از این موضوع در کشور تاکید شده است.

احمدپور با بیان اینکه نباید تعرفه پیاز بیش از ۱۰ درصد ارزش پایه گمرکی باشد ادامه داد: قرار است نمایندگان با وزیر دیدار کنند و پیشنهادهای خود را ارائه دهند.

وی تاکید کرد: پیاز و سیب زمینی تولید جنوب کرمان در خارج از فصل معضل گرانی و کمبود آن در کشور را حل می‌کند و در عمل نیاز به تعرفه هم وجود ندارد بنابراین تولیدکنندگان این محصولات باید بیشتر مورد توجه و حمایت باشند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: هشت هزار و ۳۰۰ هکتار طرح استمرار زیر کشت پیاز است که پپیش بینی می شود با کشت ثانویه به بیش از ۱۵ هزار هکتار برسد.

پُتک تعرفه بر سر پیازکاران جنوب کرمان

تعرفه ضد کشاورزی قراردادی

مدیر اجرایی اتاق بازرگانی جنوب کرمان هم به ایرنا گفت: طبق قانون بهبود کسب و کار چنین تصمیم های اقتصادی برای تعرفه باید با هماهنگی تشکل های مرتبط و دریافت نظر آنها باشد.

علی محبان افزود: ستاد تنظیم بازار این مراوده را با اتاق بازرگانی و دیگر تشکل ها ندارد و عجولانه برای آنچه که مدیریت، نبض بازار می داند تصمیم هایی می گیرد و ابلاغیه های جدید مبنی بر اعمال تعرفه صادر می کند.

وی اضافه کرد: نرخ بازار با ارائه محصولات در زمان های مختلف تعیین می شود و در واقع این عرضه و تقاضاست که قیمت محصولات را مشخص می کند.

محبان با بیان اینکه راهکار بهتر برای مدیریت قیمت ها وجود دارد تاکید کرد: باید پیش بینی در سطحی باشد که دقیق بدانیم چه زمانی چه محصولی وارد بازار می شود و بر اساس آن برنامه ریزی صورت گیرد.

وی با اشاره به اینکه در ابتدای فصل که کمی قیمت یک محصول کشاورزی بالا می رود ستاد تنظیم بازار بلافاصله به سراغ اعمال تعرفه می رود ادامه داد: این شیوه مانعی در مقابل کشاورزی قراردادی است و محصولی که برای آن تعرفه بالایی در نظر گرفته شده برای مدتی از چرخه صادرات خارج می شود.

تکلیف نامشخص قرارداد با بازرگانان خارجی

مدیر اجرایی اتاق بازرگانی جنوب کرمان یادآور شد: برخی بازرگانان با کشورهای خارجی از جمله عراقی ها برای صادرات پیاز از ایران قرارداد بسته اند و این تعرفه موجب می شود عراق برای تامین پیاز خود به سراغ کشورهای دیگری همچون مصر برود و با آنها قرارداد بلندمدت ببندد؛ در نتیجه صادرات پیاز ایران از چرخه خارج خواهد شد.

وی اظهار داشت: کشاورزان در سال ۱۳۹۷ حدود ۲ هزار میلیارد تومان به دلیل همین تعرفه ها متضرر و ایران نیز از عرضه عراق خارج شد.

محبان گفت: میزان مصرف و نیاز داخلی باید مشخص و بر اساس عرضه و تقاضا سطح صادرات را کاهش دهند؛ در واقع به حجم مازاد بر نیاز داخل مجوز صادرات داده شود.

وی افزود: اتاق بازرگانی با تعرفه های بالا موافق نیست زیرا بدعهدی در بازار تجارت ایجاد می کند و کشاورزی قراردادی را نیز زیر سئوال می برد.

به گزارش ایرنا مسئولان مختلف مرتبط با حوزه کشاورزی و تجارت در استان کرمان به دنبال وضع تعرفه صادراتی برخی محصولات کشاورزی دست به دامن نمایندگان خود در مجلس شورای اسلامی شده اند که قرار است بزودی با وزیران و مسئولان مرتبط دیدار و راهی برای کاهش تعرفه های کمرشکن پیدا کنند.

حال نماینده جیرفت و عنبرآباد در مجلس که عضو کمیسیون کشاورزی است نیز خبر می دهد که در گفت و گوهای اخیر این قول را از مسئولان گرفته است که بزودی در چند روز آینده تعرفه پیاز حذف شود.

حال نماینده جیرفت و عنبرآباد در مجلس که عضو کمیسیون کشاورزی است نیز خبر می دهد که در گفت و گوهای اخیر این قول را از مسئولان گرفته است که بزودی در چند روز آینده تعرفه پیاز حذف شود.

به گفته ذبیح الله اعظمی از طرف مسئولان و کشاورزان هم این قول به وزارت جهاد کشاورزی داده شده که از روزهای آینده تا بهمن ماه حجم زیادی از پیاز به بازار وارد شود و نگرانی از افزایش قیمت آن به دلیل صادرات وجود ندارد و نباید هیچوقت صادرات کشور متوقف شود.

این در حالی است که محسن شیراوند معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی نیز گفته است لغو عوارض صادراتی ۲ محصول سیب‌زمینی و پیاز در دست بررسی است و نتیجه آن اعلام خواهد شد.

حال کشاورزان سرزمین دیار کریمان که جمعیت زیادی از این خطه را تشکیل می دهند خود منتظر تدبیر و کرم مسئولان هستند تا گره از کارشان گشوده شود؛ داستان کاهش و افزایش تعرفه ها همیشه مشکلی برای کشاورزان و بازرگانان بوده است که باید شیوه جدیدی برای کنترل بازار در بر گرفته شود و اگر هم قرار است برنامه ای در این زمینه اتخاذ شود در زمان مناسب باشد تا کشاورزان بتوانند بموقع برای نوع کشت خود در هماهنگی با جهاد کشاورزی استان ها تصمیم گیری کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha