ضرورت ساخت مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز

تبریز- ایرنا- روزانه بیش از ۴۰۰ هزار مترمکعب فاضلاب در تبریز تولید می‌شود که رهاسازی آن در طبیعت و عدم بازچرخانی آن، آسیب‌های جبران ناپذیری به محیط زیست و منابع آبی این شهر و منطقه می‌زند.

به گزارش ایرنا، طراحی و ساخت تصفیه خانه فاضلاب تبریز در سه مدول ( بخش ) و برای زیر پوشش قرار دادن جمعیت ۲ میلیون نفری در برنامه جامع و توسعه ای این شهر پیش بینی شده و زمینی به مساحت ۱۰۰ هکتار در غرب تبریز و در منطقه قراملک این شهر به این منظور اختصاص داده شده است.

مدول اول این تصفیه خانه در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار و با دربرگیری جمعیت حدود ۶۰۰ هزار نفری و خروجی ۱۵۰۰ لیتری بر ثانیه ، از سال ۱۳۸۰ وارد مدار شده و اکنون بیش از ۲۲ سال است که فاضلاب ورودی را پس از انجام فرآیندهای لازم، به آبی در حد استاندارد آب های سطحی تبدیل و تصفیه کرده و به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی می کند.

هر ثانیه ۶ متر مکعب آب تصفیه شده در تبریز تولید و مصرف می شود و حدود ۸۰ درصد آب مصرفی در این شهر به فاضلاب تبدیل شده و از راه شبکه جمع آوری فاضلاب، برای تصفیه و بازچرخانی به تصفیه خانه این شهر در غرب تبریز منتقل می شود تا علاوه بر جلوگیری از آلودگی محیط زیست، به بازچرخانی آب و جلوگیری از هدر رفت منابع آبی کمک کند.

اما از آنجا که مدول اول جوابگوی جمعیت رو به افزایش این شهر نبود به منظور جلوگیری از تبعات زیست محیطی و به عنوان یکی از طرح های جانبی احیای دریاچه ارومیه ایجاد مدول دوم در برنامه آبفای استان قرار گرفت .

فاز نخست بخش مایع مدول دوم نیز که کار اجرایی آن در سال ۱۳۹۵ آغاز شده است در دولت سیزدهم سرعت گرفت و در شهریور ماه سال گذشته با ۱۴ هزار میلیارد ریال هزینه کرد وارد مدار شد که با بهره برداری از این فاز، از هدررفت بخش زیادی از پساب شهر تبریز جلوگیری و یکهزار لیتر بر ثانیه به ظرفیت این تصفیه خانه اضافه شد.

طبق برنامه ریزی های انجام شده، فاز دوم بخش مایع مدول دوم نیز که بخش زیادی از کارهای آن انجام شده در بهمن ماه امسال و همزمان با دهه فجر وارد مدار خواهد شد و ظرفیت تصفیه فاضلاب در این تصفیه خانه را تا چهار هزار لیتر بر ثانیه افزایش خواهد داد.

البته طبق گفته مسئولان این تصفیه خانه، ۱۰ هزار میلیارد ریال نیز برای اجرای طرح های تکمیلی از جمله بخش لجن تصفیه خانه و تولید هفت مگاوات برق نیاز است که در صورت تامین اعتبار، این مدول به طور کامل در سال ۱۴۰۳ به بهره برداری خواهد رسید.

حساب سرانگشتی نشان می دهد که با بهره برداری از بخش مایع مدول دوم، از مجموع ۴۰۰ هزار مترمکعب فاضلابی که در تبریز جمع آوری و به تصفیه خانه منتقل می شود بیش از ۳۶۰ هزار مترمکعب آب تصفیه شده با استانداردهای آب های سطحی به طبیعت بازگردانده می شود.

نکته قابل توجهی که نباید مورد غفلت قرار گیرد فرسودگی و عمر بالای مدول اول این تصفیه خانه است که باید نوسازی و جایگزینی شود و به همین منظور، اجرای مدول سوم در این تصفیه خانه با ۲ هدف جایگزینی مدول اول و پیش بینی افزایش جمعیت، ضروری به نظر می رسد.

ضرورت ساخت مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز

تصفیه خانه فاضلاب تبریز برای زیر پوشش قراردادن جمعیت ۲ میلیون نفری طراحی شده است

مجری مدول (بخش) دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز با تاکید بر ضرورت اجرای این مدول و تسریع در بهره برداری از آن، گفت: تصفیه خانه فاضلاب تبریز در سه مدول طراحی شده مدول اول از ظرفیت یکهزار و ۵۰۰ لیتر در ثانیه برخوردار بوده و جمعیت بیش از ۶۰۰ هزار نفر را در بر می گیرد و مدول دوم نیز با ظرفیت ۲ هزار و ۴۰۰ لیتر در ثانیه، جمعیتی بیش از ۱.۵ میلیون نفر را زیر پوشش قرار می دهد.

علی عباسی ادامه داد: اگر مدول دوم به موقع طراحی و ساخته نمی شد غرب تبریز با مشکل زیست محیطی ناشی از جاری شدن فاضلاب ها روبرو می شد که خوشبختانه با اجرای به موقع و مرحله بندی مدول دوم، از وقوع این اتفاق جلوگیری شد.

وی با بیان اینکه مدول دوم با تخصیص به موقع اعتبارات تا آخر سال ۱۴۰۳، به طور کامل بهره‌برداری خواهد شد، ادامه داد: از ورود فاضلاب به تصفیه خانه و خروج پساب تصفیه شده به طور متوسط ۱۲ ساعت طول می کشد و بیش از ۹۵ درصد فاضلاب ورودی به پساب تصفیه شده تبدیل می شود.

عباسی در مورد میزان پساب تولید شده در این تصفیه خانه اظهار کرد: از مجموع ۱۲۶ میلیون مترمکعب فاضلابی که سالانه وارد این تصفیه خانه می شود حدود ۱۲۲ میلیون مترمکعب شامل ۴۷ میلیون متر مکعب در مدول اول و ۷۵ میلیون مترمکعب در مدول دوم تصفیه شده به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی می شود و هدر رفت آب در این تصفیه خانه، کمتر از سه درصد است.

ضرورت ساخت مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز

بیش از ۹۰ درصد تبریز زیرپوشش شبکه فاضلاب است

معاون بهره‌برداری و توسعه فاضلاب شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی نیز گفت: بیش از ۹۰ درصد تبریز زیر پوشش شبکه جمع آوری، تصفیه و دفع فاضلاب بوده و این شهر از این حیث دومین شهر پس از اصفهان است.

اکبر ملکیان به ظرفیت تصفیه خانه فاضلاب تبریز اشاره کرد و گفت: برنامه های توسعه ای در این تصفیه خانه، جوابگوی نیازهای این شهر است که امیدواریم با تخصیص اعتبارات، این برنامه ها را اجرایی کنیم.

وی با بیان اینکه عمر تجهیزات مدول اول به پایان رسیده و هرچه زودتر باید نوسازی و جایگزین شود، گفت: به رغم همه مشکلات، این مدول با تلاش همکاران، سرپا بوده و استاندارد خروجی این مدول در سطح تصفیه خانه‌های ایران زبانزد است.

به گزارش ایرنا، شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی در قالب یک میلیون و ۸۱۰ هزار مشترک، ۱۰۰ درصد جمعیت شهری در ۷۳ شهر استان را زیر پوشش شبکه آشامیدنی و بهداشتی قرار داده است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha