۱۰ فروردین ۱۳۹۶، ۱۰:۵۱
کد خبر: 82477674
T T
۰ نفر

'معبد آناهيتا' برجسته ترين ميراث فرهنگي ايران زمين

۱۰ فروردین ۱۳۹۶، ۱۰:۵۱
کد خبر: 82477674
'معبد آناهيتا' برجسته ترين ميراث فرهنگي ايران زمين

كرمانشاه- ايرنا- بناي معروف به 'معبد آناهيتا' در شهر كنگاور بر روي تپه اي طبيعي با حداكثر ارتفاع 32 متر نسبت به سطح زمين هاي اطراف ساخته شده و بر سر راه كرمانشاه به همدان واقع شده است.

به گزارش ايرنا؛ برخي مورخان اين بنا را معبدي براي الهه آناهيتا دانسته اند. آناهيتا به معناي پاك و دور از آلودگي در اعتقاد ايرانيان باستان الهه آب، فرشته نگهبان چشمه‌ها و باران و همچنين نماد باروري، عشق و دوستي بوده است.
اين اعتقاد از دوران پيش از زرتشت در ايران وجود داشته و در دوران‌هاي بعدي هم مورد توجه قرار گرفته است. به احترام اين الهه ايراني معابد و تنديس‌هاي فراواني در دوره‌هاي تاريخي پيش از اسلام در سرزمين ايران ساخته شده است. از آناهيتا يادواره‌هايي (شامل معابد و كتيبه‌ها) در همدان، شوش، كازرون و آذربايجان، كرمانشاه و كنگاور به‌جاي مانده است. معبد آناهيتا در كنگاور مشهورترين معبد منسوب به آناهيتا در ايران است.
برخي ديگر از محققان به تبعيت از نوشته هاي مورخين ايراني و عرب سده سوم ه.ق به بعد، اين بنا را كاخي ناتمام براي خسرو پرويز معرفي كرده اند. عده اي نيز زمان ساخت آن را به اواخر سده سوم و آغاز سده دوم ق.م و عده ديگر آن را به سده اول ق.م نسبت مي دهند.
سيف الله كامبخش فرد، كاوشگر بنا، آن را به سه دوره هخامنشي، اشكاني و ساساني نسبت مي دهد و مسعود آذرنوش كاوشگر ديگر بنا، آن را كاخ ناتمامي از خسرو پرويز در اواخر دوره ساساني مي داند.
اين بنا بر روي تپه‌اي با ارتفاع 32 متر و در ابعاد 209 متر در 224 مترساخته شده است. ارتفاع ستون هاي اين بنا نسبت به قطر آنها سه به يك است و اين باعث شده در ميان تمام معابد دنيا بي نظير و منحصر به فرد باشد. معبد آناهيتا دومين بناي سنگي ايران پس از تخت جمشيد است.
نقشه اين بنا چهار ضلعي و هر ضلع آن به شكل صفه اي است كه با لاشه سنگ و ملاط گچ ساخته شده اند و نماي بيروني آنها به وسيله سنگ هاي بزرگ تراشيده شده، به صورت خشكه چين پوشش داده شده است. در مواردي براي اتصال برخي از بلوك ها، از بست هاي آهني و سربي استفاده شده است.
در قسمت جنوبي بنا، پلكان دو طرفه اي به درازاي 154 متر وجود دارد. هر دو تا پنج پله، در يك بلوك سنگي ايجاد شده است. اكنون تعداد سنگ پله ها در پلكان شرقي 26 شش پله و در پلكان غربي 21 پله است.
با توجه به ارتفاع ديوار كه 8.20 متر از آن باقي مانده، به طور يقين تعداد پله ها بيشتر از اين بوده است. در بخش شمال شرقي بنا نيز دو رديف موازي سنگ هاي تراشيده به كار رفته كه نشان از ورودي به عرض دو متر در اين بخش از بنا است.
در مركز بنا، صفه اي با جهت شرقي، غربي ساخته شده كه 93 متر درازا و 9.30 متر پهنا و بين سه تا پنج متر ارتفاع دارد. بر روي صفه هاي چهارگانه اين بنا به جز فاصله بين دو رشته پلكان جنوبي، يك رديف ستون قرار گرفته است. اين ستون ها كوتاه و قطور هستند.
معدن سنگ چهل مران در 2 كيلومتري غرب اين بنا قرار دارد و اكنون سنگ‌هاي نيمه تراش ميان ستون و سنگ‌هاي نما در سطوح معدن از همان زمان باقي مانده‌ است.

**پيشينه تاريخي معبد آناهيتا
هرچند در مورد ماهيت اين بنا اختلاف نظر وجود دارد ولي نظريه معروف ‌تر بنا را معبدي براي الهه آناهيتا مي‌داند. در قرن يكم بعد از ميلاد مسيح ايسيدورخاراكسي جغرافيدان يوناني اولين كسي كه در كتاب خود به معبد آناهيتا اشاره كرده و آن را معبد آرتميس ناميده است. از قرن نهم تا چهاردهم مورخان اسلامي از اين منطقه ديدن نموده و مشاهدات خود را در گزارش‌هايشان ثبت كرده‌اند. ابن فقيه در كتاب مشهور البلدان نوشته است:'هيچ ستوني شگفت انگيز تر از ستونهاي معبد آناهيتا كنگاور نيست.'
نخستين حفاري‌هاي باستان ‌شناسانه سال 1347 انجام شد و طبق تحقيقات اوليه، بنا را مكاني براي پرستش الهه آناهيتا در دوره اشكاني دانستند. در سال 1354 كاوش‌هاي بعدي و پيدا شدن سنگ‌ كنگره‌اي مشابه 'تاق گرا' در سرپل ذهاب اين نظريه را مطرح كرد كه ممكن است اين بنا باقي ‌مانده يكي از كاخ هاي خسرو پرويز در دوره ساساني باشد كه البته وجود شواهد ديگر به نظريه اول قوت بيشتري مي‌بخشد.
كاوش‌ها نشان داده اين معبد در دوران سلجوقي، ايلخاني، صفويه و قاجار به منظورهاي ديگر مورد استفاده قرار مي‌گرفته و از هر كدام از اين دوران‌هاي تاريخي اثري در معبد به‌ جا مانده است.
معبد آناهيتا به تدريج در طول ساليان دراز تخريب شده است. آثار معماري متشكل از گچ و آهك را مردم محلي براي تهيه گچ و آهك تازه استفاده مي‌كردند. در طول هزاران سال مردم كنگاور با ذوب گچ و آهك موجود در محوطه تاريخي، بقاياي ساختماني معبد آناهيتا را نابود كرده‌اند. معبد پس از زلزله كنگاور در سال 1336 و ساخت و سازهاي مردم تقريبا به يك خرابه تبديل شده بود.

**وضعيت فعلي معبد آناهيتا
بدون شك معبد آناهيتا به لحاظ ارزش تاريخي از جمله برجسته ‌ترين آثار و ميراث‌هاي فرهنگي سرزمين ايران است. همچنين ويژگي‌هاي منحصر به فرد اين محوطه تاريخي مي‌تواند در جذب گردشگر داخلي و خارجي و رونق اقتصادي منطقه هم تاثيرگذار باشد.
اين اثر سال‌هاست در انتظار ثبت در فهرست جهاني يونسكو قرار دارد. يكي از موانع ثبت اين اثر در فهرست جهاني يونسكو كامل نشدن پژوهش در مورد سابقه بنا و قطعي نشدن نظريه‌هاي مربوط به سابقه تاريخي آن است.
شهر كنگاور در 94 كيلومتري شمال شرقي كرمانشاه در مسير راه اصلي همدان - كرمانشاه واقع شده است.
3033/8066 خبرنگار:فرزاد نويدي ** انتشار دهنده:علي مولوي

سرخط اخبار استان‌ها