ساختمان های قدیمی در گوشه، گوشه این كلانشهر مذهبی به ویژه در اطراف حرم مطهر رضوی تخریب شده و جای خود را به هتل های مجلل می دهند كه حداكثر و با نگاه خوش بینانه 10 درصد مسافران را جذب می كنند.
حدود یك دهه است كه صنعت هتلداری و گردشگری مشهد با معضل كاهش مدت اقامت مسافران روبروست، روزگاری مسافران به قصد 10 روز و حتی بیشتر به مشهد سفر می كردند اما این روزها اقامت مسافران این كلانشهر بطور میانگین 2 تا سه روز اعلام شده است.
گرچه تنوع واحدهای اقامتی در مشهد بسیار است و به تعبیر كارشناسان و صاحب نظران عرصه گردشگری، مشهد ویترین تنوع در واحدهای اقامتی است اما با توجه به اینكه هر یك از انواع واحدهای اقامتی میهمانان و طالبان خاص خود را دارند، ساخت این واحدها در هر بخش نیازمند كارشناسی و در نظر گرفتن سودآوری آنهاست.
میلیاردها دلار سرمایه گذاری در عرصه صنعت هتلداری مشهد طی یكی 2 سال اخیر با تهدید 2 برابر شدن شمار هتل های فعال روبروست در حالی كه هتلهای موجود به صورت میانگین با ظرفیت 70 تا 85 درصدی در زمان اوج مسافر فعالیت دارند.
به گفته كارشناسان و فعالان عرصه گردشگری خدمات در حوزه واحدهای اقامتی به روز است و با پایان شب در صورت خالی ماندن اتاق هتل یا واحد اقامتی، درآمد آن شب از بین رفته و به تعبیری خالی ماندن اتاق در هر شب مساوی با خسارت به سرمایه گذاری در این زمینه است.
* تخفیف های كلان با هدف جذب مسافر
سالهاست كه حتی در زمان اوج ورود مسافران به مشهد ظرفیت هتل های این كلانشهر به عنوان مراكز اقامتی لوكس تكمیل نمی شود.
مدتهاست كه دیگر زمان رزرو هتل در مشهد توسط مسافران داخلی و خارجی برای ماه های آینده به سر آمده و اغلب هتلداران برای همان روز و حداكثر برای روز بعد اقدام به ثبت نام مسافر می كنند و تعداد انگشت شماری از هتل ها مسافران سالانه خارجی دارند كه اقدام به رزرو اتاق برای سال آینده می نمایند.
رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی در این زمینه گفت: سالهاست كه هتلداران با هدف جذب مسافر و تكمیل ظرفیت اتاق های خود در مناسبت های مختلف اقدام به ارائه تخفیف های فراوان می كنند.
محمد قانعی افزود: این در حالی است كه هتلهای مشهد از كمترین نرخ مصوب در كشور برخوردارند و علاوه بر آن ناچار هستیم درصد بیشتری نیز تخفیف ارائه كنیم.
وی اظهار داشت: تامین هزینه های هتل و بكارگیری نیرو و خرید لوازم مختلف برای آن بر اساس شمار اتاق و میزان ظرفیت هتل انجام می شود بنابراین هر شب خالی ماندن هر اتاق به معنای وارد آمدن خسارت به سرمایه گذاری انجام شده است.
* رشد سه برابری هتل ها طی 10 سال
رئیس اتحادیه هتلداران استان خراسان رضوی با ابراز نگرانی از روند صعودی ساخت هتل در مشهد گفت: هم اكنون 220 هتل در این كلانشهر فعالیت دارد در حالی كه حدود 170 هتل دیگر در همین شهر در حال احداث است.
وی با بیان اینكه هتل های در دست ساخت 20 تا 80 درصد پیشرفت فیزیكی دارند، افزود: ساخت و فعالیت هتل در مشهد اشباع شده و حداكثر 80 درصد ظرفیت هتلهای فعال آن در اوج فصل مسافرت تكمیل می شود.
وی اظهار داشت: شمار هتل های مشهد طی 10 سال گذشته بیش از سه برابر شده و تعداد هتل های یك تا پنج ستاره در مشهد از 76 هتل به220 هتل رسیده است.
قانعی با تاكید بر اینكه سرمایه های ملی باید در جایی هزینه شود كه بازگشت و توجیه اقتصادی داشته باشد گفت: این در حالی است كه هتل سازی در مشهد به عنوان كلانشهری كه بیش از 50 درصد هتلهای كشور را در خود جای داده است با شرایط موجود توجیه اقتصادی ندارد.
وی افزود: تا قبل از افزایش قیمت دلار، ساخت هر هتل به صورت میانگین یك هزار میلیارد ریال هزینه داشت كه این میزان اكنون به چند برابر افزایش می یابد در حالی كه وضعیت مسافر و میزان اقامت وی در مشهد به چنین سرمایه گذاری نیاز ندارد.
* صنعت هتلداری در یك قدمی شكست
قانعی با بیان اینكه حال و روز صنعت هتلداری در دومین كلانشهر مذهبی جهان خوب نیست، اظهار كرد: درصد ناچیز اشغال هتل، ارائه تخفیف های فراوان و هزینه های زیاد نیروی كار، مصرف انرژی و نیازمندی های هتلها در كنار اشباع شدن ظرفیت اقامتی آنها تهدیدی برای این صنعت است و در نهایت آسیب جدی به صنعت گردشگری این شهر می رساند.
وی گفت: فعالیت واحدهای اقامتی فاقد مجوز و صدور مجوز برای واحدهای اقامتی از قبیل خانه های مسافر در كنار 2 برابر شدن تعداد آنها ضربات جبران ناپذیر بر پیكر صنعت هتلداری مشهد وارد كرده است.
وی افزود: وضعیت اقامت و فعالیت واحدهای اقامتی در كلانشهر مشهد باید با هوشیاری و در نظر گرفتن شرایط اقتصادی موجود بازنگری شود.
* افزایش ماندگاری مسافران نیازمند سرمایه گذاری
رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی ادامه داد: هم اكنون میانگین مدت اقامت مسافران در مشهد 2 تا سه روز است كه این میزان اقامت برای كلانشهری مانند مشهد بسیار كم است.
قانعی گفت: باید به سوی سرمایه گذاری در جهت افزایش ماندگاری زائران و مسافران پیش برویم زیرا هر چه می گذرد با توجه به مشكلات اقتصادی مردم شاهد كاهش مدت اقامت و در نتیجه توجه كمتر به استفاده از واحد های اقامتی مانند هتل هستیم.
وی افزود: تنها شهری كه بعد از انقلاب بیشترین تعداد هتل در آن ساخته شده مشهد است.
وی اظهار داشت: در سایر شهرها مانند تهران و اصفهان طی این مدت هتل جدید به صورت انگشت شمار ساخته شده و به همین دلیل كیفیت و استاندارد هتلهای مشهد به مراتب بهتر از سایر شهرهای كشور است.
*باید آمادگی میزبانی را داشته باشیم
مدیركل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی هم در این باره گفت: كلانشهر مشهد سالانه میزبان بیش از 27 میلیون مسافر داخلی و خارجی است كه پیش بینی می شود در افق 1404 این تعداد به 40 میلیون نفر برسد.
ابوالفضل مكرمی فر افزود: با توجه به اینكه شمار گردشگران و زائران خارجی مشهد بیش از 2 میلیون نفر در سال است پیش بینی می شود در افق 1404 این تعداد به سه برابر افزایش یابد.
وی اظهار داشت: به همین دلیل باید آمادگی میزبانی از گردشگران و مسافران در چنین شرایطی را داشته باشیم.
وی با بیان اینكه از مجموع 220 هتل یك تا پنج ستاره فعال در این استان 201 هتل در مشهد فعالیت دارد گفت: بررسی ها نشان می دهد حدود 40 درصد هتلهای مشهد 10 سال و بیش از 55 درصد آنها كمتر از 10 سال سابقه فعالیت دارند كه نشان از اقبال و نیاز این حوزه به ورود و حضور سرمایه گذاران دارد.
* ضرورت تنوع در واحدهای اقامتی
مكرمی فر افزود: واحدهای اقامتی یكی از ظرفیت های اصلی و محورهای مهم خدمات دهی در حوزه گردشگری است و عدم تامین نیاز مسافران در این بخش بر روند سفر، گردشگری و زیارت تاثیر می گذارد.
وی سرمایه گذاری در حوزه واحدهای اقامتی مشهد را ضروری دانست و اظهار داشت: خدمات دهی در بخش اقامت بر اساس ذائقه و سلیقه مسافران تغییر می كند.
وی گفت: آمارها نشان می دهد بیشترین ظرفیت هتلهای فعال كشور مربوط به هتل های 2 و سه ستاره است در حالی كه نیاز گردشگری خارجی به هتلهای پنج ستاره می باشد.
مكرمی فر افزود: سرمایه گذار باید بررسی های لازم در زمینه كشش، ظرفیت بازار و سرمایه گذاری در این عرصه را انجام دهد.
وی اظهار داشت: كار و تصمیم اصلی بر عهده سرمایه گذار است و اوست كه باید امكان سنجی، برآورد و برنامه ریزی در زمینه احداث واحد اقامتی و هتل را داشته باشد.
وی گفت: سرمایه گذار باید پیش بینی لازم برای جلوگیری از شكست سرمایه گذاری را داشته باشد و توجیه اقتصادی سرمایه گذاری خود را در نظر بگیرد.
7496/6053
مشهد- ایرنا- مشهد به عنوان دومین كلانشهر مذهبی جهان با سونامی ساخت هتل و حجم كلان سرمایه گذاری در این زمینه روبروست در حالی كه هتلهای فعال آن با كمتر از 60 درصد ظرفیت اسمی خود دایرند.