به گزارش روزنامه شرق؛ البته جریان مقابل با کمک رسانههای نزدیک به خود تلاش دارند رقم بدهی را ناچیز و به قول محمدباقر قالیباف «دروغ بزرگ» اعلام کنند، اما آنگونه که حسن رسولی، خزنهدار شورای شهر تهران، به «شرق» گفته است، مبلغ و اسناد بدهیهای بازمانده از دوره مدیریت شهری اصولگرایان مشخص است و چیز قابل کتمانی نیست. او همچنین اعلام کرد اینکه این مبلغ در دوره نجفی ۵۲ هزار میلیارد اعلام شد و حالا به ۶۹ هزار میلیارد رسیده نیز علتش در معوقههای بدهی بانکی ناشی از سود و جرائم است و شهرداری نیز مثل هر بدهکار بانکی دیگری به رقم بدهیهایش افزوده میشود.
محمدباقر قالیباف البته تا روزهای پایانی مسئولیتش در شهرداری تهران به همراه معاونانش اعدادی بین ۱۴ تا ۱۶ هزار میلیارد تومان را بهعنوان بدهیهای شهرداری تهران اعلام میکردند و بیشتر روی طلبها از شهرداری تأکید داشتند. بهمنماه سال گذشته در برنامه تلویزیونی یکطرفه عدد ۵۲ هزار میلیارد تومانی را که محمدعلی نجفی – شهردار بعدی - اعلام کرده بود تکذیب و آن را «یک دروغ بزرگ» خواند و در ادامه تلویحا درباره مدیریت شهری که در دست اصلاحطلبان است، گفت: «کار نمیکنند و میخواهند در قدرت بمانند و دروغ میگویند».
این اظهارات صدای اعتراض رئیس شورای شهر تهران و برخی اعضا را بلند کرد و محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران، این سخنان قالیباف و رفتار یکجانبه صداوسیما را غیرمنصفانه و ظلم به شهرداری تهران خواند و خواستار فرصتی برابر برای پاسخگویی شد و به قالیباف هم گفت که باید اظهارات خود را اصلاح کند. محمود میرلوحی هم که آن زمان به دلیل اعلام همین بدهیها و انتسابش به قالیباف با شکایت مستقیم قالیباف به شش ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود، در صحن شورا از پیروز حناچی، شهردار تهران، خواست که بدون درنظرگرفتن ملاحظات، فهرست بدهیهای شهرداری را منتشر کند.
اما روز یکشنبه میرلوحی یک صفحه از سند بدهیهای شهرداری تهران را که پیروز حناچی، شهردار فعلی تهران، پس از هفت ماه به شورا ارائه کرده است منتشر کرد و بر اساس آن رقم بدهیهای شهرداری تهران از دوره قبل به بیش از ۶۹ هزار میلیارد تومان رسیده است. البته در این گزارش هم تنها چند عدد کلی از چند قلم بدهی اعلام شده و فهرستی از جزئیات آنها اعلام نشده است و باز هم باید پرسید که چرا شورای پنجم و شهردار تهران این گزارش را یکبار برای همیشه کامل و شفاف منتشر نمیکنند تا زمینه تشکیک و سوءاستفاده جریان رقیب فراهم نشود.
روز گذشته و با یک روز فاصله، خبرگزاری فارس، در واکنش گزارش مالی شهرداری تهران را که مورد تأیید شورای چهارم بوده است بهعنوان سند تأیید آن ۱۶ هزار میلیارد تومان ادعایی محمدباقر قالیباف دوباره منتشر کرد تا تلاش کند این اعداد را بهعنوان همه آنچه بهعنوان بدهی مطرح است، اعلام کند! فارغ از این سؤال که چطور اعداد را بدون تغییر از سال ۹۶ تا ۹۸ نگه داشته؟
البته در پاسخ نیز روز گذشته میرلوحی در توضیحاتی تکمیلی به سایت روابطعمومی شهرداری تهران (شهرنوشت) تأکید مجدد کرده است که همه آن ۶۹ هزار میلیارد تومان مربوط به دوره پیشین مدیریت شهری است و آقای حناچی گزارش این بدهیها را برای رئیسجمهور فرستاده. میرلوحی به جلسه ۳۶۷ شورای شهر تهران در دوره چهارم که گزارشی سراسر اشکال از عملکرد مالی را ارائه میکنند اشاره کرد و گفت: در همین جلسه آقای حافظی و برخی دیگر از اعضای شورای شهر اعلام کردند که این گزارش خلاف واقع است و شهرداری ۶۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارد. در آن زمان کار حسابرسی به درستی انجام نشده بود و مشخص نیست شورای چهارم بر چه اساسی صحبتهایی را که از سوی مسئولان وقت در مدیریت شهری مطرح شده باور کردند. البته در مردادماه سال ۹۶ این اظهارات به صورت شفاهی به منتخبان شورای پنجم هم گفته میشد، اما زمانی که ما از آنها خواستیم تا اظهارات خود را مکتوب کنند، آنها حاضر به مکتوبکردن اظهارات خود نشدند.
رئیس کمیته اقتصادی و تنظیم مقررات شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: پس از استقرار شورای پنجم، اولین گزارش را دراینباره از شهردار وقت، آقای نجفی، درخواست کردیم و ایشان در گزارش تغییروتحول ملزم شد وضعیت بدهیها و داراییهای شهرداری تهران را به شورا اعلام کند. در گزارش آقای نجفی اعلام شد شهرداری تهران ۵۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بدهی دارد. برای این گزارش از شهردار وقت درخواست مستندات کردیم و در آن زمان مشخص شد که بسیاری از حسابها به صورت تخمینی است و برای مثال بانکها و بدهیهای ارزی هنوز بهروزرسانی نشده بودند.
میرلوحی با بیان اینکه در بحث فاینانسهای ارزی تا وقتی بخشی از بدهی پرداخت نشود همچنان به صورت یک بدهی ارزی باقی میماند، عنوان کرد: تغییرات قیمت ارز در حسابرسیها مورد توجه قرار نگرفته بود. در ادامه در دوره مدیریت آقای افشانی معاونت مالی برای مشخصشدن بدهی با سایر سازمانها از جمله تأمین اجتماعی، وزارت اقتصاد و دارایی و... جلسات خود را آغاز کرد؛ در نهایت آقای نگین تاجی، معاون مالی وقت شهرداری، گزارشی را به شورا ارائه کرد که نشان میداد بدهیهای شهرداری تهران ۵۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان است.
اما پس از اینکه دوره مدیریت آقای افشانی به پایان رسید، مشخص شد که هنوز هم تمام بدهیهای شهرداری تهران مشخص نشده است و درحالحاضر رقم اعلامشده به صورت صددرصدی نیست، زیرا در بدهیهای بانکی و ارزی همچنان مواردی وجود دارد که تکلیفش نامشخص است البته حدود ۹۰ درصد از وضعیت اقلام ارزی مشخص شده و بخشی از بدهیها پرداخت شده است.
او در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا بخشی از بدهیها به دوره جدید مدیریت شهری مربوط میشود، گفت: از دوره جدید شهری در دو سال گذشته هیچ مبلغی به بدهیهای شهرداری اضافه نشده است، سال گذشته حدود ۲۵۰۰ میلیارد از طلبهای شهرداری تهران از دولت تحت عنوان تهاتر گرفته شد و بخشی از بدهیها به بانکها از این راه تهاتر شده است. همینطور پرداخت بدهی به پیمانکاران از سال گذشته آغاز شده و از درآمدهای حاصله بدهیها پرداخت میشود.
میرلوحی با بیان اینکه در دوره جدید مدیریت شهری تلاش کردیم بدهیها افزایش پیدا نکند، اضافه کرد: اگرچه این امر کار سادهای نیست، اگر این بدهیها تا پایان برنامه سوم اضافه شود شهرداری باید سالانه شش هزار میلیارد هزینه کند و درصورتیکه این اتفاق نیفتد بدهیها در سال آینده از ۶۹ هزار میلیارد تومان به ۷۵ هزار میلیارد تومان میرسد.
او با اشاره به تلاش برای مهار بدهیها اضافه کرد: مدیریت شهری وقت در سال ۹۵ پنج هزار میلیارد تومان استخراج کرده است درحالیکه در دوره جدید این اتفاق نمیافتد؛ در پنج ماه ابتدایی سال ۹۶ حدود دوهزار میلیارد استخراج شده است. در دو سال گذشته جلوی فروش داراییها از جمله شهروند و شهر آفتاب گرفته شده و هیچ اقلام عمدهای واگذار نشده است.
رئیس کمیته اقتصادی و تنظیم مقررات شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه برای پرداخت بدهیهای شهرداری تهران چند سال زمان لازم است، گفت: ۳۰ هزار میلیارد از این بدهیها به بانکها مربوط میشود و حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان مربوط به اصل تسهیلات است که عموما از سال ۹۳ به بعد دریافت شده و حدود هفت هزار میلیارد تومان مربوط به ۱۸ ماه پایانی دوره مدیریت شهری پیشین است.
در عین حال حسن رسولی، خزانهدار شورای شهر تهران، هم با اشاره به گزارشی که حناچی از بدهیها ارائه داده است و تأکید همکار خود در شورای شهر تهران در گفتوگو با «شرق»، گفت: با توجه به مشمول مرور زمانشدن بسیاری از بدهیهای بانکی و تأییدشدن بسیاری دیگر از بدهیها در این دو سال تغییر عدد ۵۲ به ۶۹ چندان عجیب نیست و حتی ممکن است دو ماه دیگر این عدد باز هم تغییر کند.
او تأکید دارد که بحثهای رسانهای و مجادلهای درباره ماهیت مالی اسناد شهرداری میتواند مانوری برای برخی از اشخاص باشد، اما در نهایت ماهیت بدهیها در اسناد شهرداری تهران موجود است و جای کتمان ندارد. او افزود: در زمان تهیه سند تحویل و تحول شهرداری تهران ازسوی آقای نجفی، من هم ایشان را همراهی میکردم و در همان زمان هم این سؤال مطرح بود که چرا همان زمان جزئیات بدهیها را به صورت شفاف و علنی اعلام نمیکنند تا دیگر شبههای باقی نماند اما حرف آقای نجفی این بود که بهجز آن ۵۲ هزار میلیارد تومان هنوز بدهیبودن برخی از سرفصلهای مسجل نشده و به همین دلیل آن موارد را اعلام نکردند.
او با بیان اینکه در سازمان بزرگی مثل شهرداری تهران سرفصلهای مالی و بدهیها مختلفی وجود دارد، افزود: برخی از این بدهیها مثل بازپرداخت بدهی به مالکان املاکی که در مسیر طرحهای شهری قرار میگیرند، ثابتاند، اما برخی دیگر از سرفصلها مانند بدهی به بانکها بهدلیل پرداخت سود و جرائم، متغیر هستند و چنانچه شهرداری مثل هر مشتری دیگری قادر به بازپرداخت اقساط وام خود نباشد، جریمه میشود و در وجود و محاسبه این ارقام مالی که اسناد مشخصی دارند، جای شک و شبهه وجود ندارد.
او تأکید کرد: آقای شهردار یا آقای میرلوحی ارقام اعلامی را خودشان از جایی نامعلوم استخراج نکردهاند که جای شک و شبهه باقی بماند، بلکه همه این اعداد در دفاتر مالی شهرداری ثبت و ضبط هستند و سازمانهای نظارتی میتوانند برای بررسی آنها ورود کنند.
رسولی افزود: اسناد و ترازهای مالی شهرداری پس از تهیه ازسوی حسابرس مستقل رسیدگی و درباره آنها اظهارنظر میشود. این اسناد در دو ستون مشخص «بدهی و سرمایه» و «داراییها» ارائه میشود و آنچه به عنوان بدهی در این جداول اعلام شده کاملا شفاف هستند و جایی برای مناقشه ندارند.
نظر شما