عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی روز سه شنبه در این خصوص به خبرنگار علمی ایرنا گفت: این کار حاصل تلاش حدود یکساله محققان دو دانشگاه بوده که به نتیجه رسیده و امروز ( ۱۶ اسفند) نسخه آزمایشی آن رونمایی شد و این نرم افزار تا یکی دو ماه آینده قابل استفاده عموم خواهد شد.
دکتر نسیبه زنجری به عنوان مجری این طرح اظهار داشت: این نرم افزار بر اساس ریسک فاکتورهای آلزایمر، برای پیشگیری از دمانس (زوال عقل) و آلزایمر ساخته شده و به عنوان یک ابزار کمک کننده در اختیار مردم قرار میگیرد تا آنان بتوانند سلامت مغز خود را ارتقا دهند.
وی بیان داشت: در هنگام ورود افراد به نرم افزار، تستهای شناختی برای غربالگری از افراد انجام میشود و اگر افراد علائمی از مشکلات شناختی و آلزایمر را داشته باشند به آنان اخطار داده میشود تا برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنند.
مجری این نرم افزار بیان داشت: این نرم افزار بسیار ساده طراحی شده است، یعنی افرادی که کار ابتدایی با تلفن همراه را بدانند، به راحتی می توانند از این نرم افزار استفاده کنند. به عبارتی تمام اصول نرم افزار مناسب دوران سالمندی است که به عنوان نمونه میتوان به رنگ و فونت نرمافزار برای استفاده راحت کاربران اشاره کرد.
وی در پاسخ به این سوال که اطلاعات اولیهای که باید در این نرم افزار ثبت شود چه چیزهایی است؟ بیان داشت: اطلاعات اولیه افراد مانند نام کاربری، سن، جنس و هویت مورد علاقه کاربر برای ورود (مانند فرزند سالمند، نوه سالمند یا مراقب سالمند) باید در این نرم افزار ثبت شود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: برای سالم نگه داشتن مغز، اصولی وجود دارد که این نرم افزار براساس اصول علمی برگرفته از تحقیقات دنیا، در صدد پیشگیری از بیماری آلزایمر است.
وی ادامه داد: اولین اقدام برای پیشگیری از آلزایمر، سلامت قلب است و به همین دلیل این نرم افزار سعی میکند وضعیت سلامت قلب را چک کند و توصیههایی برای کنترل فشار خون، کلسترول و دیابت به افراد ارایه دهد.
زنجری با اشاره به اینکه سبک زندگی افراد در این نرم افزار بررسی میشود، گفت: اصولی برای تحرک بدنی و تغذیه سالم به افراد توصیه میشود تا آنان با داشتن سبک زندگی سالم، مبتلا به این بیماری نشوند که این موارد توسط این نرم افزار ارائه میشود.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، فعال نگهداشتن ذهن در پیشگیری از آلزایمر را بسیار مهم دانست و گفت: در این نرم افزار بازیهایی که کمک میکند ذهن افراد فعال بماند، وجود دارد تا مردم بتوانند با آنها ذهن خود را فعال نگهدارند و همچنین توصیههای کارهای خلاقانه برای فعال بودن مغز توسط این نرم افزار ارائه میشود.
وی، داشتن روابط اجتماعی را از مهمترین موضوعاتی دانست که از بروز بیماری زوال عقل پیشگیری میکند و گفت: به همین دلیل در این نرم افزار یک شبکه اجتماعی قرار داده شده تا سالمندان، میانسالان و همچنین سایر گروههای سنی که دغدغه سلامت را دارند با هم در ارتباط باشند.
زنجری با اشاره به اینکه باید از میانسالی برای پیشگیری از آلزایمر اقدام کرد، گفت: میانسالان و سالمندان میتوانند وارد این نرم افزار شوند و با هم به تبادل اطلاعات بپردازند.
وی با اشاره به اینکه یکی از بیماری مزمن که در دوران سالمندی به وقوع میپیوند دمانس (زوال عقل) است و مهمترین نوع آن هم آلزایمر میباشد، گفت: این بیماری درمان قطعی ندارد و هزینههای هنگفتی بر خانواده و نظام سلامت تحمیل میکند.
زنجری با اشاره به اینکه شیوع آلزایمر بین افراد بالای ۶۵ سال حدود ۸ تا ۱۰ درصد است، گفت: تغییراتی که روی مغز رخ میدهد، حدود ۲۰ سال زودتر از علائم آلزایمر است که با تقویت مغز میتوان از بروز بیماری پیشگیری کرد. به عبارتی، هرچند درمانی برای آلزایمر هنوز وجود ندارد اما ریسک فاکتورهای مربوط به سبک زندگی هستند که با پیشگیری از آنها میتوان مبتلا به این بیماری نشد.
ساخت این نرمافزار با همکاری تیم متخصصین دانشگاه شریف شامل دکتر مطهری، فاطمه زردبانی، هدی ترابی، دکتر احمد دلبری و دکتر نسیبه زنجری عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، صورت گرفت.
دکتر امیرسالار جعفرپیشه مدیر دفتر توسعه فناوری سلامت دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی هم در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با اشاره به اینکه تستهای رایج برای تشخیص بیماری در این نرم افزار وجود دارد، گفت: براساس تستهای رایج موجود در این نرمافزار، احتمال ابتلا به بیماری آلزایمز مشخص میشود و در صورت احتمال ابتلا به فرد توصیه میشود که به پزشک متخصص مراجعه شود.
وی اظهار داشت: این برنامه نرم افزاری میتواند تشخیص دهد که فرد آمادگی ابتلا به آلزایمر را دارد یا نه، و بر اساس آن پیشنهادهای لازم را به فرد ارایه میکند.