به گزارش ایرنا، راهپیمایی اربعین بزرگترین نماد همبستگی شیعیان در سراسر دنیاست.
اگر آن را با سفر حج مقایسه کنیم درخواهیم یافت که در حج واجب هر سال قریب به ۲ میلیون نفر راهی سرزمین وحی میشوند اما در سفر اربعین بیش از این تعداد زائر وجود دارد.
یکی از موضوعاتی که در این رویداد بزرگ همبستگی مسلمانان را به تصویر میکشد، فعالیت موکبهایی است که ۲۴ ساعته بدون چشمداشت به زائرین خدمترسانی میکنند.
یکی از این موکبها که اتفاقا طرفداران زیادی هم دارد، موکب خدمترسانی اوقاف است که تا سال قبل در سامرا فعالیت داشت و حتی پس از اربعین هم به زائرین خدمات میداد اما با بازگشایی مرز خسروی گویی اتفاقات دیگری قرار است برای آن رخ دهد.
خبرنگار ایرنا با حجتالاسلام مختار کرمی مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان زنجان درباره فعالیت این موکب گفتوگو کرده است.
ایرنا. درباره فعالیت موکب و عنوان و زمان فعالیت آن توضیح دهید؟
مختار کرمی: موکب اوقاف و امور خیریه امسال با تغییر مکان در مرز خسروی خدمترسانی خواهد کرد و دیگر در سامرا مستقر نخواهد بود.
به علت بازگشایی مرز خسروی حجم زائران از این نقطه بسیار زیاده شده اند به همین دلیل با هماهنگی سازمان اوقاف بر آن شدیم که خدمات خود را در این محل ارائه کنیم.
ایرنا. به صورت مستقل با نام اوقاف زنجان حضور دارید یا به صورت مشترک با سایر موکبها فعالیت خواهید کرد؟
موکب با نام شهدای کربلا فعالیت خواهد کرد، البته موکب متعلق به استان زنجان است، اما ما تنها موکب مرز نیستیم و از دیگر استانها نیز موکب دایر خواهند کرد.به علت تجربه بالایی که موکبهای استان زنجان در زمینه خدمترسانی دارند بنا به دستور سازمان اوقاف، موکب زنجان در مرز خسروی دایر خواهد شد.
البته به علت تجربه بالایی که موکبهای استان زنجان در زمینه خدمترسانی دارند بنا به دستور سازمان اوقاف، موکب زنجان در این محل دایر خواهد شد.
ایرنا. زمان فعالیت موکب از چه تاریخی خواهد بود؟
این موکب از چهارم شهریور فعال می شود و تا هفدهم همان ماه خدمترسانی خواهد کرد، یعنی خدمترسانی موکب تا دو سه روز پس از اربعین هم ادامه دارد.
ایرنا. روزانه چند نفر در موکب پذیرایی میشوند؟
طبق برآورد انجام شده و با توجه به ظرفیتی که موکب دارد روزانه ۲۰ هزار پرس غذا میان زائرین توزیع خواهد شد، البته موکب به صورت ۲۴ ساعته فعال است و حتی میان وعده هم میان زائران توزیع میشود.
فعالیت موکب از ساعت هفت صبح شروع می شود و تا غروب ادامه می یابد که برای این کار ۱۰۰ نفر در قالب شیفتهای دو ساعته نسبت به خدمت رسانی اقدام خواهند کرد.
ایرنا. اداره موکب توسط اوقاف انجام میشود یا نیروهای مردمی؟
فرقی ندارد، همه افراد به اربعین میآیند تا بر شکوه و عظمت آن بیفزایند، به همین خاطر اکثر امور موکب به صورت مردمی و داوطلبانه انجام میشود.
یعنی از حدود ۱۰۰ نفری که در موکب فعالیت میکنند، اغلب مردم عادی به صورت داوطلبی حضور یافته اند.
ایرنا. چه تجهیزاتی برای موکب در نظر گرفته شده است؟
تجهیزات که زیاد است، یعنی یک بخش شامل اقلام خوراکی و دیگری هم شامل تجهیزات برای ارائه خدمات است.نزدیک به سه میلیارد تومان برای راه اندازی موکب اوقاف زنجان در مرز خسروی هزینه شده و ۱۰۰ نفر نیز به صورت داوطلبی در ارایه خدمات آن همکاری می کنند.
به همین منظور یک دستگاه یخچال ۲۰ تنی، تانکر آب، نجهیزات مربوط به نانوایی سیار و پخت و پز در این مکان دایر خواهد شد که مراحل اولیه هماهنگی برای ارسال و استقرار این لوازم انجام شده است.
برای همین تجهیزات که در موکب مورد استفاده قرار خواهد گرفت، نزدیک به سه میلیارد تومان هزینه شده است.
ایرنا. اغلب تجهیزات و اعتبارات موکب از کجا تامین میشود؟
اغلب هزینههای موکب از طرف مردم تامین شده است، یعنی کمکهای مردمی در شهرستانهای مختلف جمع آوری و سپس برای استفاده در موکب به مرز ارسال میشود.
ایرنا. به غیر از خدمات غذایی چه خدمات دیگری در موکب ارائه میشود؟
خدمات متنوع و متعدد است و حتی به منظور آشنایی مراجعین با مباحث مذهبی و همچنین پاسخگویی به شبهات در حوزه احکام از ظرفیت مبلغین استفاده می شود.
ایرنا. چه نوع اقلام غذایی برای توزیع در این موکب در نظر گرفته شده است؟
اقلام مختلف است و بیشتر خیرین در این حوزه کمک کردهاند، مثلا یکی از خیرین در حوزه توزیع آب و یکی در حوزه توزیع میوه کمک کرده است.
ایرنا. روزانه چند نفر به موکبهای شما برای گرفتن خدمت مراجعه میکنند؟
البته نمیتوان برآورد دقیقی از این مساله داشت، اما طبق برآورد سالانه ۸۰۰ هزار نفر از این مسیر عبور میکنند که همین امر نشان میدهد باید حجم خدمت رسانی افزایش پیدا کند.
ایرنا. هزینههای مربوط به این موکب چطور تامین می شود؟
این موکبها به صورت مردم محور فعالیت می کنند.
همینطور از موقوفاتی که نیت آن مربوط به کمک به زائرین امام حسین (ع) و خاصه روز اربعین است هزینه خواهد شد.
ایرنا. درباره موکب حسینیه اعظم هم توضیح دهید، در چه مرحلهای قرار دارد؟
قبلا موکب اوقاف و حسینیه هر دو نزدیک هم بود و در سامرا خدمت رسانی انجام میشد، اما با توجه به انتقال موکب اوقاف، حسینیه در همین محل خدمت رسانی می کند.
البته موکب حسینیه اعظم زنجان نیز جزو موکبهای برتر بوده و روزانه میزبان خیل عظیمی از زائران است.