به گزارش خبرنگار ایرنا، آیین انتخاب «پایتخت کتاب ایران و شهرهای خلاق کتابخوانی» طی هشت دوره پیایی با هدف ترویج مطالعه و کتابخوانی در کشور برگزار شد که در این دوره سمنان این عنوان را از آن خود کرد.
سمنان سال گذشته و امسال نامزد کسب «پایتختی کتاب ایران» بود و طرحهای متنوعی در بخشهای مختلف شامل کتابخانه اینترنتی و پستی، لیگ کتابخوانی و نذر کتاب در سالهای اخیر در شهرستانهای این استان اجرا شده است.
پیشتر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان گفته بود که در ابتدای راه اعلام آمادگی برای کسب عنوان پایتخت کتاب ایران، از ۲ هزار و ۵۰۰ نفر از مردم شهر سمنان نظرسنجی شد و بین پایتختی غذا، گردشگری و کتاب، بیش از ۶۰ درصد مردم کتاب را انتخاب کردند و ۹۰ درصد آنان معتقد بودند سمنان در این موضوع میتواند منتخب کشور باشد.
به گفته وی، نتیجه پژوهش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در رابطه با مصرف کالاهای فرهنگی استانهای مختلف نیز نشان داد که استان سمنان در مصرف کالاهای فرهنگی به ویژه کتاب، از سرآمدهای کشور است.
تندیس پایتخت کتاب برای مدت یکسال به سمنان به عنوان برگزیده «پایتخت کتاب ایران» اعطا میشود و در این مدت سمنان متعهد به اجرای ۲۵ طرح ابتکاری خود برای توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی است. سمنان با کسب عنوان «پایتخت کتاب ایران» متعهد به اجرای طرحهای ابتکاری خود برای توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی است.
آیین انتخاب هشتمین پایتخت کتاب ایران و شهرهای خلاق کتابخوانی با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سهشنبه نهم آبان ۱۴۰۲ در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار و شهر «سمنان» بهعنوان هشتمین پایتخت کتاب ایران معرفی و مقرر شد به دلیل ویژگیهای مهمی که پنج شهر اوز استان فارس، سمنان، سبزوار، شاهین شهر اصفهان و کرج به خود اختصاص دادهاند، طی مراسمی تقدیر به عمل آید. این پنج شهر واجد عناوینی به صورت انحصاری در برنامه پایتخت امسال شدند.
با توجه به ویژگی فعالیتهای مردمی و مردمپایه بودن فعالیتها، شهر اوز در استان فارس در بین شهرهای نامزد، شایسته تقدیر شناخته شد و از حیث مدیریت شهری فعال در زمینه کتاب، و اختصاص حداکثری امکانات در اختیار نهادها، شاهین شهر بهعنوان مدیریت شهری فعال، از حیث تلاش برای ترویج گفتمان انقلاب اسلامی و معرفی کتاب خوب، سبزوار بهعنوان شهر برتر و کرج از حیث تلاش برای مهارتهای کتابخوانی و طراحی برنامههای خلاق در حوزه مهارتهای کتابخوانی واجد این ویژگیها شدند.
طبق بررسیها، سمنان از بین ۱۲ شهر، به عنوان یکی از گزینههای جدی «پایتخت کتاب ایران» معرفی شده بود و اکنون با کسب امتیازهای لازم، این جایگاه را کسب کرد.
۲۰۴ شهر امسال متقاضی کسب عنوان «پایتخت کتاب ایران» بودند که از این تعداد ۱۰۵ شهر صلاحیت داشتند و سپس ۱۲ شهر به عنوان نامزد «دوستدار کتاب» انتخاب شدند و از بین ۱۲ شهر در بین گزینههای «پایتخت کتاب ایران» از سمنان به عنوان دومین شهر دوستدار کتاب یاد شده بود و در نهایت موفق به کسب عنوان «پایتخت کتاب ایران» شد.
تندیس پایتختی کتاب به سمنان میآید
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان با اشاره به انتخاب و معرفی سمنان به عنوان هشتمین «پایتخت کتاب ایران»، گفت: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز جمعه در آیینی تندیس پایتخت کتاب را به مدت یکسال به سمنان اعطا می کند و در این مدت سمنان متعهد به اجرای ۲۵ طرح ابتکاری خود برای توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی است.
فرشید فلاح افزود: موفقیت ارزشمند معرفی سمنان به عنوان هشتمین «پایتخت کتاب ایران» مبارک مردم استان سمنان و خبرنگاران باشد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان تصریح کرد: تمامی دستاوردها برای معرفی سمنان به عنوان «شهر پایتخت کتاب ایران» مرهون تلاشها و خلاقیتهای بخشهای مختلف فرهنگی، اجتماعی و مدیریت شهری و همچنین دبیرخانه توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی استان سمنان در زمینه اختراع دستگاههای ویژه امانت کتاب است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، ترویج فرهنگ کتابخوانی نیازمند توجه بیشتر نویسندگان به ذائقه مخاطب و تولید بیش از پیش آثار محبوب و پرمخاطب، برگزاری نشست تخصصی و عمومی نویسندگان و پژوهشگران با مخاطبان علاقهمند و دغدغهمند است، امید که با این اقدامات در یکسال پیش رو بتوان ۲۵ طرح خلاق برای ترویج فرهنگ مطالعه در استان سمنان را تحقق بخشیم و برگ زرینی دیگر در افتخارات این دیار فرهنگی ثبت کنیم.
ایرنا سمنان، خودجوش در یکی از ابتکارهای حوزه کتاب
استان سمنان با سابقه تاریخی کهن، مهد پرورش چهرههای شاخص ملی در حوزههای علمی، ادبی، عرفان و اهل قلم بوده است؛ فرهنگ در این دیار با تداوم تالیف و چاپ کتاب، دیرینگی خود را حفظ کرده و خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) بنا به رسالت خود طی یکسال اخیر به معرفی آثار اهالی قلم و ناشران استان در قالب محتوای صوتی «رادیو کتاب ایرنا سمنان» میپردازد. سهشنبه هر هفته، نخستین محتوای منتشره در تارنمای خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان محتوای صوتی «رادیو کتاب ایرنا سمنان» است و این اقدام ابتکاری روز بیستوپنجم مهر ۱۴۰۲ یکساله شد.
سهشنبه هر هفته، نخستین محتوای منتشره در تارنمای خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان محتوای صوتی «رادیو کتاب ایرنا سمنان» است و این اقدام ابتکاری روز بیستوپنجم مهر ۱۴۰۲ یکساله شد و با حضور حجت الاسلام و المسلمین مرتضی مطیعی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان از پرونده «کتابخانه ایرنا استان سمنان» رونمایی شد.
استان سمنان از دیرباز یکی از ایالتهای چهاردهگانه تقسیمات اوستایی در دوران باستان بوده است. در دوره حاکمیت مادها و هخامنشیان نیز «کومیسنه» نام داشته و پس از اسلام سرزمین تاریخی «قومس» نامیده میشده است. این پیشینه تاریخی نشان از دیرینگی و قدمت مردم و شکوه تمدن و فرهنگ در این سرزمین است.
این دیار در طول تاریخ مهد پرورش چهره های مختلف علوم مختلف دینی، فرهنگی و علمی بوده است که بسیاری از آثار آنان در لباس کتاب به زیور طبع آراسته شده است. تالیف و چاپ کتاب در استان سمنان برخاسته از حضور و نشر و پرورش اهالی قلم بوده و رونق حضور ناشران نیز گویای همین مطلب است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان بنا به جایگاه و تاثیرگذاری رسانهای خود میکوشد با تهیه، تولید و انتشار محتوای صوتی به نام «رادیو کتاب ایرنا سمنان» در زمینه معرفی کتاب، بازگویی محتوا، شناسایی چهرههای اهل قلم، ترویج دستاوردهای ناشران بومی و انتشار داشتههای فرهنگی و علمی در زمینههای مختلف گام بردارد.
سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
این خطه از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.
بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد که از این شمار، بیش از ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.
به گزارش خبرنگار ایرنا و طبق اعلام اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان، مجموع خبرنگاران عضو خانه مطبوعات، انجمن خبرنگاران و پذیرفتهشدگان در سامانه جامع رسانههای کشور در این استان کمتر از ۲۰۰ نفر است.