شاهمراد جعفری روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: این آموزش ها در ادامه پایش های یگان حفاظت محیط زیست قشم از سواحل شیب دراز و اسکله های صیادی این جزیره با هدف آگاه سازی صیادان، بهره برداران و جوامع محلی با صید گونههای آبزیان در معرض تهدید و خطر با تاکید بر کوسه ماهیان و سفره ماهیان انجام شد.
وی ادامه داد: غضروف ماهیان (کوسه و سفره ماهیان) با توجه به ویژگیهای زیستی و حیاتی خود دارای آسیب پذیری زیادی هستند که برگزاری مستمر دورههای آموزشی مشابه، آگاه سازی جوامع محلی و صیادان میتواند از روشهای مهم و تاثیرگذار در جهت مقابله با صید بی رویه این گونه ماهیان باشد.
رییس اداره محیط زیست شهرستان قشم توضیح داد: در این آموزشی های چهره به چهره با صیادان بومی و غیر بومی شاغل در این اسکله های صیادی به اهمیت تنوع زیستی و تعداد گونه های جانوری و گیاهی در سراسر جزیره قشم پرداخته شد و تعاریف مختلف گونههای در معرض تهدید، دارای وضعیت بحرانی، در معرض خطر و آسیب پذیر با زبان ساده محلی بررسی و به آنان منتقل شد.
جعفری با اشاره به اینکه در این آموزش های آگاه سازی تاکید شد که صیادان باید حفاظت از محیط زیست دریایی را جدی بگیرند، گفت: صیادان باید بدانند که به منظور حراست از اکوسیستم دریایی و رعایت هر چه بهتر الزامات زیست محیطی باید از تخلیه هرگونه پسماند، روغن موتور قایق، تورهای صیادی، ریختن زباله به دریا و در محیط داخلی بندرگاه ها، سواحل و نظایر آن اجتناب کنند.
به گزارش ایرنا، آب های شمال غرب اقیانوس هند به ویژه خلیج فارس، بیش از ۱۵ درصد تمام گونه های شناخته شده ماهیان غضروفی (کوسه ها، سفره ماهی ها و کمیراها) را در بر گرفته است.
بر اساس آخرین یافته ها غنای گونه ای کوسه ها و سفره ماهی ها در آب های خلیج فارس حدود ۴۴ تا ۸۵ گونه در هر ۱۰۰ کیلومتر مربع است.
از این میان غنای گونه هایی که در لیست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) به عنوان گونه های تهدید شده (آسیب پذیر، در معرض خطر و یا به شدت در معرض خطر) قرار گرفته اند در این دریای جوان بین ۱۵ تا ۳۹ گونه در هر ۱۰۰ کیلومتر مربع است.
با این وجود خلیج فارس توسط کشورهایی محصور شده که برخی از آنها در زمره مهمترین کشورهای صید کننده و صادر کننده کوسه ها در جهان قرار گرفته اند که ذخایر این ماهیان غضروفی در معرض خطر انقراض در این منطقه به واسطه صید بیش از حد و ناپایدار به شدت رو به کاهش گذاشته اند.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.