به گزارش ایرنا، مُشتا یک روش صید، ماهی گیری سنتی در استان هرمزگان (جزیره قشم) است که در این نوع صید از جزر و مد آب دریا کمک می گیرند.
صید به روش مُشتا به این صورت است که صیادان در کنار ساحل چوب هایی را به حالت مستطیل شکل نصب می کنند و اطراف آن را از سه طرف به ویژه از سمت دریا تور می بندند که با جزر و مد دریا آبزیان به ویژه ماهی، میگو و خرچنگ در این صیدگاه ها به تور می افتند.
در این روش صیادی مُشتا با دیواره های بلندی به وسیله تورهای ماهیگیری و چوب به شکل مربع و یا مستطیل با یک راهروی کوچک در عمق ۱۰ تا ۵۰ متری ساحل ساخته می شود که همزمان با بالا آمدن آب دریا (مد) آبزیان وارد آن می شوند و هنگام پایین رفتن آب (جزر) در مُشتا صید می شوند.
در این روش جزیره نشینان قشمی با استفاده از چوب هایی به نام «شاک» و تور صیادی، حصاری به شکل تی لاتین در ماسه های دریا ایجاد می کنند، که با بالا آمدن آب دریا تعدادی از آبزیان گرفتار این حصار می شوند و در پایین رفتن آب دریا از سوی صیادان شکار می شوند.
شمار زیادی از صیادان ساحل قشم در مناطق صیدگاههای تولا، هُلر، درگهان، کووه ای و سایر نقاط سرزمین آب و آفتاب در کنار سواحل و آب های فیروزه ای خلیج فارس به وسیله مُشتا (Moushta) یا هدر (Hadr) اقدام به صید آبزیان می کنند.
در این روش راحت در امر صید و صیادی که سال های سال در سواحل استان هرمزگان اعم از قشم، بندرعباس، میناب، جاسک، بندرلنگه و پارسیان مرسوم بوده است، صیادان بدون اینکه دل به دریا بزنند و هزینه و خطر کنند، در کنار ساحل، با ایجاد مُشتا، به انتظار به تور انداختن انواع ماهیان خوشمزه خیلج فارس می نشیند.
صید به این روش، بیش تر، ماهیان مهاجر کرانه ای، مثل بیا، گواف، شرت و حتی میگو، خرچنگ و گاهی هم لاک پشت های دریایی غول پیکر را گرفتار می کند که صیادان و جامعه محلی جزیره قشم بی درنگ لاک پشت های دریایی سنگین وزن را به سختی تمام از مُشتا خارج کرده و دوباره در آب های فیروزه ای خلیج فارس رهاسازی می کنند
همه ساله با آغاز تعطیلات نوروزی، جزیره قشم مملو از جمعیت گردشگری است که از اقصی نقاط میهن اسلامی با هدف استفاده از هوای کاملا بهاری، سایت های منحصر بفرد گردشگری، سواحل زیبا و بازار مناسب خرید آن، راهی این منطقه در جنوبی ترین نقطه کشور می شوند.
قشم این روزها میزبان انبوه میهمانان و گردشگران از اقصی نقاط ایران و مسافران خارجی است.
مردم ایران زمین همه ساله در ایام مختلف با سفر به جزیره قشم به عنوان سرزمین زیباییها از شگفتیهای عالم خلقت در قالب سایتهای مهم گردشگری قشم همچون طولانی ترین غار نمکی جهان، دره ستارهها، دره و تنگه چاهکوه، دره تندیسها، موزه ژئوپارک، چاههای تلا و بادگیرهای بندر تاریخی لافت، جزایر ناز، سواحل زیبا، سایت تخمگذاری لاک پشتهای پوزه عقابی، جنگلهای دریایی حرا، خلیج دلفینهای هنگام، غارهای خوربس، بام قشم و دهها پدیده دیگر زمین شناختی دیدن میکنند.
ارتباط با مردمان شریف و میهمان دوست جزیره قشم، استفاده از خانه های بوم گردی در روستاهای هدف گردشگری، بازدید از موزه لنج سازی گوران، استفاده از سواحل زیبا، خرید از بازارها و مجتمع های تجاری، استفاده از مدارس غواصی برای تماشای شگفتی های زیبای زیر آب، شنا در سواحل و بهره بردن از ورزش های مختلف آبی به همراه خرید صنایع دستی بانوان هنرمند جزیره هم از دیگر امتیازات سفر به این جزیره شگفتی ها است.
سفر به قشم از سه مسیر هوایی (فرودگاه بینالمللی قشم)، زمینی (سفر با خودروهای شخصی و عمومی از طریق بندر پهل بندرعباس به بندر لافت جزیره قشم توسط شناورهای لندینگ کرافت) و دریایی (از بندر شهید حقانی بندرعباس به بندر شهید ذاکری شهر قشم) امکانپذیر است.
جزیره زیبای قشم با فرصت های عالی تجاری، دارای مساحتی ۲٫۵ برابر بزرگتر از سنگاپور و بحرین می باشد.
این جزیره با سواحل آرام و پوشیده از شن های طلایی و نقره ای و غروب منحصر به فرد به عنوان نگین خلیج فارس شناخته می شود.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع استان هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیره های قشم، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.
نظر شما