هر ساله روز تولد 'مارتین لوتر كینگ' مبارز مدنی قرن بیستم، در آمریكا تعطیل عمومی است و در سراسر كشور مراسم بزرگداشت وی برگزار می شود، اما به نظر می رسد جامعه رنگین پوستان و آفریقایی تباران آمریكایی محتاج یك 'مارتین لوتر جدید' هستند تا حقوق نادیده گرفته شده خود را فریاد كند.
سومین دوشنبه ژانویه هر سال، مردم آمریكا روز تولد مارتین لوتركینگ- كشیش سیاهپوست و نماد مقاومت سیاهان آمریكایی علیه تبعیض نژادی- را گرامی می دارند، اما امسال این مراسم رنگ و بوی دیگری داشت. جنبش وال استریت كه در جهت احقاق حقوق جمعیت 99 درصدی عام در برابر 1 درصدی خاص، بیش از 100 روز از برپا یی آن می گذرد و همچنان ادامه دارد، در سالروز تولد 83 سالگی این مبارز، در جهت یادآوری مبارزات و همبستگی و اتحاد با وی و به امید یافتن رهبری همچون مارتین لوتر كینگ به خیابان ها آمدند.
به گزارش سایت خبری رسمی آمریكای لاتین 'پرنسا لاتینا' امروز دوشنبه 16 ژوئن(26 دی) در ادامه اعتراضات جنبش وال استریت اعلام كرد كه در واشنگتن، اوكلند، نیویورك، نورلئان و سایر شهرهای بزرگ این كشور به مناسبت سالروز تولد 83 سالگی مارتین لوتر كینگ، مبارز اجتماعی كه رویای برابری را به جامعه سیاهپوستان بازگرداند، راهپیمایی برگزار می كنند. شعار گروه وال استریت در این گردهمایی، تقویت رویای جهانی برابری كه همگان در هزاران سال در آرزوی داشتن آن هستند اعلام كردند و این هم آوایی را به منزله روح جنبش مارتین لوتر كینگ دانستند.
آنان معتقدند با وجود این كه سالها از لغو پدیده تبعیض نژادی می گذرد و نقش عمده و غیرقابل انكاری كه مارتین لوتر كینگ در جنبش آزادیخواهی سیاهان آمریكایی داشته است، ولی میتوان ادعا كرد كه جنبش سیاهپوستان با مرگ او خاتمه نیافت. مشاهده رفتارهای خشونت آمیز افسران پلیس آمریكا با رنگینپوستان شاهد بر این ادعاست.
پیش از این بی بی سی نیز در گزارش خود در مراسم رونمایی از مجسمه یادبود مارتین لوتر كینگ در اكتبر 2011، آورده بود كه 48 سال از زمانی كه 'مارتین لوتر كینگ' درباره رویای خودش صحبت كرد می گذرد. در این مدت جامعه آمریكا دچار تحولات زیادی شده است. نخستین رییس جمهور سیاه پوست سه سال پیش وارد كاخ سفید شد، اما تا تحقق كامل رویای آقای كینگ راه زیادی مانده است.
همچنین این شبكه از زبان سیاهان جامعه كنونی آمریكا گفت: راه پیمایی بزرگ در واشنگتن یا دریافت 'جایزه صلح نوبل' پایان تلاش او نبود، حتی امروز كه رییس جمهوری آفریقایی تبار داریم نیز این تلاش به پایان نرسیده است. این جمله گویای آن است كه هنوز تبعیض علیه سیاهان از جامعه آمریكایی رخت بر نبسته است.
**لوتر كینگ رهبر تبعیض نژادی در آمریكا
--------------------------------------------
مارتین لوتر كینگ، در 15 ژانویه 1929 متولد شد و به مدت 12 سال علیه تبعیض نژادی شدید در ایالتهای جنوبی آمریكا به مبارزه پرداخت تا سرانجام مبارزات وی به نتیجه رسید و در 2 ژوئیه سال 1964، لیندون جانسون كه پس از قتل كندی رییس جمهور آمریكا شده بود در حضور مارتین لوتركینگ قانون مدنی كه به هرگونه تبعیض نژادی خاتمه می داد را امضا كرد. به همین منظور از سال 1986 سالروز تولد وی به عنوان تعطیلی رسمی در تقویم آمریكا اعلام شد.
بسیاری از مهاجران اروپایی در آمریكا بی عدالتیهای فراوان كردند. زمینها و ثروتهای سرخپوستان را ربودند، آنان را به اسیری گرفتند و غالبا همه را قتل عام كردند. سیاهپوستان را نیز كه آنها را چند قرن پیش از آفریقا ربوده و به قاره آمریكا آورده به كارهای دشوار كشاورزی در شرایط غیرانسانی وامیداشتند. فتیله سلب حقوق شهروندان سیاه پوست زمانی رو به خاموشی رفت كه در روز اول دسامبر سال 1955 میلادی 'روزا پاركر' یك زن خیاط سیاهپوست كه در اتوبوس نشسته بود حاضر نمی شود از جا برخیزد و جایش را به یك مرد سفیدپوست بدهد و به همین دلیل راننده او را به زور از اتوبوس پیاده می كند. در پی این تبعیض آشكار دكتر مارتین لوتركینگ سوار شدن اتوبوس را تحریم كرد و همه سیاهپوستان از این كار پیروی نمودند و از آنجا جنبش تحریم علیه شركت اتوبوسرانی شهر مونتگمری آغاز شد و مارتین لوتر كینگ به مناسبت تحریم شركت اتوبوسرانی شهر مونتگمری ایالت آلاباما كه در اتوبوس هایش میان سیاهپوستان و سفیدان تبعیض قائل می شد، به شهرت دست یافت.
شیوه عمل مارتین لوتركینگ در مبارزاتش با الهام از مقاومت منفی و غیر خشونت بار گاندی علیه استعمارگران بریتانیایی در هندوستان جنبش تحریم را هدایت كرده و انقلابی را بر پایة امید و صمیمیت، امید و عدم خشونت بنا نهاد. در روز 14 اكتبر سال 1964 میلادی مارتین لوتركینگ به پاس خدمات صلح جویانه و بدون خشونت، جایزه صلح نوبل را دریافت می كند.
مارتین لوتركینگ در بعدازظهر 4 آپریل 1968 در شهر ممفیس توسط یك مجرم سابقه دار سفیدپوست به نام 'جیمس ارل ری' (James Earl Ray) مورد اصابت گلوله قرار گرفت. 'جیمس ارل ری' (James Earl Ray) یك سال پس از آن به قتل لوتر كینگ اعتراف كرد، اما سه روز بعد حرف خود را پس گرفت. او گفت كه گناهش كشتن دكتر مارتین لوتر كینگ نبوده بلكه تنها اطلاع داشتن از توطئه ای بوده كه نهایتا منجر به مرگ وی شد.
در یك تحول ناگهانی در سال 1993 شبكه تلویزیونی ABC پرده از راز مرگ مارتین لوتركینگ برداشت. در برنامه (Prime Time Live) فردی به نام 'لوید جاورز' (Loyd Jowers) اظهار داشت كه 'ارل ری' قربانی یك توطئه بوده و قاتل و یا قاتلین، افراد دیگری هستند. پس از این اظهارات، خود 'لوید جاورز' كه صاحب رستورانی در نزدیكی هتل محل اقامت مارتین لوتركینگ بود در مظان اتهام قرار رفت.
دادگاه جنجالی و محاكمات طولانی بالاخره در پایان سال 1999 نتیجه داد. رای دادگاه از هر نظر عجیب و غیرمنتظره بود. در حالی كه 'جاورز' افشا كرد كه یك افسر پلیس به نام 'ارل كلارك' (Earl Clark) قاتل واقعی كشیش 'مارتین لوتركینگ' بوده است، دادگاه خود او را مسوول قتل دانست و همزمان با صدور یك رای غیرعادی، توطئه سو قصد را محصول كار 'سازمانهای دولتی' اعلام كرد!
اگرچه به مناسبت تولد 'مارتین لوتر' (15 ژانویه 1929) آمریكا تعطیل عمومی است و در سراسر كشور مراسم بزرگداشت وی برگزار می شود، اما به نظر می رسد جامعه رنگین پوستان و آفریقایی تباران آمریكایی محتاج یك 'مارتین لوتر جدید' هستند تا حقوق نادیده گرفته شده شان را فریاد كند.
پژوهش**ف.د**9123
گروه پژوهش هاي خبري – جامعه كنوني رنگين پوستان و آفريقايي تباران آمريكايي محتاج يك 'مارتين لوتر جديد' هستند تا حقوق ناديده گرفته شده خود را فرياد كنند.