۱۶ بهمن ۱۳۹۰، ۱۲:۱۶
کد خبر: 30799586
T T
۰ نفر

بندرانزلي - مدير مركز پژوهش هاي زمين شناسي و اكتشافي گيلان (مستقر در بندرانزلي) در پي زمين لرزه شنبه شب در 26 كيلومتري شمال بندرانزلي گفت: گسل خزر يكي از بزرگترين و لرزه خيزترين گسل هاي كشور است.

دكتر ' پانته آ گیاهچی' روز یكشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مطالعات اخیر انجام گرفته توسط دكتر حمید نظری رییس شورای راهبردی مخاطرات زمین شناختی كشور و همكارانش نشانگر حركت شاخه های جوانی از گسل خزر به سمت شمال و فعالیت خیلی جوان گسل خزر است.

وی یادآور شد: با توجه به تراكم جمعیت استان های ساحلی خزر ( گیلان، مازندران، گلستان) و احتمال رخداد زمین لرزه بزرگ چه در بخش خشكی و چه در بخش آبی، یك فاجعه را به همراه خواهد داشت.

گیاهچی خاطرنشان كرد: از این رو سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور و پژوهشكده علوم زمین یك طرح مطالعاتی با فوریت بالا( اورژانسی) را تقدیم مدیریت بحران استانداری كرده است.

وی تاكید كرد: همكاری مدیران استانی سبب تسریع انجام مطالعات مرتبط با لرزه خیزی در گیلان خواهد شد.

مدیر مركز پژوهش های زمین شناسی و اكتشافی گیلان یادآور شد: با توجه به سوابق زلزله خیز بودن گیلان رعایت نكاتی از سوی مسئولان و مردم الزامی است .

گیاهچی، الزامی بودن مطالعات پایه زمین شناسی به ویژه ژئو دینامیكی قبل از اجرای طرح های عمرانی و آمایشی را مورد تاكید قرار داد.

وی افزود: پیروی از اصول ایمن سازی طرح های عمرانی همگام با استانداردهای روز جهانی از دیگر مواردی است كه باید به طور جدی رعایت شود.

این كارشناس بلندپایه علوم زمین در ادامه نقش آموزش برای پیشگیری از خطرات و كاهش آسیب ها را بسیار مهم و حیاتی عنوان كرد.

گیاهچی در خاتمه، مرمت ابنیه های قدیمی و با ارزش تاریخی را برای پیشگیری از تخریب آنها مورد تاكید قرار داد.

بر اساس داده های علمی، گسل البرز كه به نام گسل خزر نیز نامیده می شود در دامنه شمالی البرز، از لاهیجان تا جنوب گنبدكاووس به طول550 كیلومتر به موازات دریای خزر كشیده شده است.

گسل البرز جدا كننده محدوده گرگان – رشت از بقیه البرز است. به عقیده كارشناسان گودال خزر در طول این گسل در حال فرونشینی است و به نظر می رسد فرو رفتگی دریای خزر و ریخت شناسی دشت های گیلان و مازندران در اثر حركت این گسل (پایین رفتن بخش شمال آن) به وجود آمده باشد. در زمان حاضر این گسل بشدت فعال است و بسیاری از زلزله های گیلان و مازندران در نتیجه فعالیت این گسل اتفاق می افتد.

زمین لرزه 31 خرداد 1369 رودبار – منجیل به بزرگی 4/7 در ساعت 21 به وقت گرینویچ و 30 دقیقه بامداد به وقت محلی رخ داد و شهرهای رودبار ، منجیل ، لوشان و 700 روستای اطراف را به نابودی كشاند و به 300 روستای دیگر خسارت عمده وارد كرد. در اثر این زمین لرزه بیش از چهل هزار نفر كشته، 60 هزار نفر زخمی و 500 هزار نفر بی خانمان شدند.

خسارت حاصله از این زمین لزه 200 میلیارد دلار براورد شد.

كانون ژرفی زمین لرزه مذكور حدود 19 كیلومتری از سطح زمین بود و بر اثر آن 100 هزار خانه خشتی و گلی با خاك یكسان شده یا متحمل خسارات شدید زدند.

این زمین لرزه در فهرست مرگبارترین زلزله های جهان در 100 سال گذشته ثبت شد.ك/3

620/ 603