۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 6199490
T T
۰ نفر
سنتی بودن کشت، مشکل اصلی شالیکاران خراسان شمالی است .....................................................
بجنورد ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 31/02/86 داخلی.اقتصادی.کشاورزی.برنج.
شماری از برنجکاران استان خراسان شمالی از سنتی بودن و نبود ادوات مکانیزه برای کشت این محصول به عنوان مشکل اصلی خود یاد می کنند.
آنان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی گفتند: اکنون کل عملیات کاشت و بیشتر وسایل و ادواتی که برای شالیکاری، شخم زدن زمین و شالیکوبی استفاده می شود، سنتی است.
رضا قدیمی از برنجکاران عمده در شهرستان مانه وسملقان گفت: اکنون هزینه کاشت برنج با توجه به سنتی بودن کار، بسیار بالا است.
وی افزود: هیچیک از دستگاههای شالیکوب استان نیز خشک کن ندارند که این موجب زمان بری و پایین آمدن کیفیت برنج می شود.
وی ادامه داد: این در حالی است که بعد از هزینه های کاشت هرساله نیمی از محصول برنجکاران، توسط دستگاههای برنجکوب به دلیل فرسودگی به هدر می رود.
نادر براتی از برنجکاران بجنوردی نیز گفت: کمبود دستگاه شالیکوب، فرسودگی ادوات و نبود کانون بذر اصلاح شده در استان از دیگر مشکلات فعالان بخش کشت برنج در خراسان شمالی است.
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان مانه وسملقان گفت: با اینکه کشت برنج از چند سال گذشته روند رو به رشدی داشته، سنتی بودن کشت و نبود امکانات مکانیزه از مشکلات عمده کشاورزان است.
خداداد عابدی در گفت و گو با ایرنا با اشاره به اینکه کشت برنج در این استان کاملا سنتی است، گفت: کشت برنج از سال گذشته در روستای "قارناس" در مانه و سملقان در سطح دو هکتار به صورت مکانیزه صورت گرفته است.
وی افزود: با مکانیزه شدن کشت برنج هزینه کشت به 50 درصد کاهش می یابد.
عابدی گفت: با بهره برداری از آب سد شیرین دره و افزایش میزان برخورداری زمینهای پایین دست سد از آب، برنجکاری رو به افزایش است.
او سطح زیرکشت برنج مانه و سملقان تا پیش از راه اندازی سد شیرین دره را 800 هکتار اعلام کرد و گفت: این سطح در سال گذشته به 2400 هکتار رسید.
معاون فنی و اجرایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: در سال جاری پیش بینی می شود کشت برنج در سطح یک هزار و 800 هکتار از مزارع این استان اجرا شود.
علیرضا بصیری، سطح زیر کشت برنج درسال گذشته را دو هزار هکتار با برداشت شش هزار تن محصول ذکر کرد.
معاون فنی و اجرایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: این استان شش دستگاه شالیکوبی دارد که 50 درصد از دستگاهها قدیمی و فرسوده هستند.
وی افزود: دستگاههای فرسوده، ضایعات برنج را 10 درصد افزایش می دهند و نیاز است یک دستگاه شالیکوب مدرن در استان وجود داشته باشد.
بصیری گفت: برای کاشت بذر شالی نیز به دو دستگاه نشاکار نیاز است و حال آنکه برنجکاران استان اکنون عملیات آماده سازی زمین و کاشت را به شیوه سنتی انجام می دهند.
وی اضافه کرد: کاشت سنتی برنج روند آماده سازی زمین را کند و کیفیت برداشت محصول را با توجه به حساسیت مراحل کاشت و داشت، کمتر می کند.
وی ترویج بذر برنج با ارقام پر محصول، تعویض بذرهای بومی با بذرهای اصلاح شده و معرفی دوگونه برنج (شفق و فجر) را از اقدامات این سازمان برای افزایش راندمان برنج در واحد سطح در این استان ذکر کرد.
بصیری ادامه داد: نبود ماشین تخصصی برنج، کوچک بودن قطعات مزارع، عدم همخوانی بذر مورد استفاده با اقلیم و عدم استفاده از بذرهای اصلاح شده را از مشکلات برنجکاری در استان عنوان کرد.
معاون فنی و اجرایی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی ارقام برنج استان را طارم، طارم دم سیاه، طارم هاشمی و طارم شفق ذکر کرد و گفت: این ارقام در مناطق باباامان بجنورد، قاضی اولیا، قوچ قلعه و بند یغمور در منطقه حصار گرمخان و محمدآباد و قاضی مانه وسملقان کشت می شوند.
خراسان شمالی ، 308 هزار هکتار عرصه زراعی دارد. ک/4 7186/626/659 شماره 116 ساعت 46:13 تمام انتهای پیام E31.34-46-13
۰ نفر