"فست فودها"/ هشدار پزشکان و کارشناسان تغذیه:بی رویه مصرف نکنید(3)
#
تهران،خبرگزاری جمهوری اسلامی 21/08/86
داخلی.علمی.فست فود.
** فست فودها چگونه زمینه بروز بیماری های قلبی را فراهم می کنند؟
برای گرفتن پاسخ این سووال با دکتر "مسعود قاسمی" متخصص بیماری های
قلب و عروق گفت و گو کردیم.
دکتر قاسمی گفت: این دسته از غذاها به طور مستقیم موجب بروز بیماری
نمی شوند بلکه یک فاکتور مستعدکننده برای بروز بیماری های قلبی به حساب
می آیند.
"به این ترتیب که ممکن است فردی زمینه ژنتیکی ابتلا به این دسته از
بیماری ها را به میزان 30 درصد داشته باشد،اگر این فرد از غذاهای پرکالری
مانند فست فودها و یا سیگار استفاده کند و یا تحرک کمی داشته باشد این
احتمال افزایش خواهد یافت و به طور مثال اگر قرار است در سن 60 سالگی به
بیماری قلبی مبتلا شود در 35 سالگی این بیماری سراغ او خواهد آمد.
این متخصص قلب و عروق گفت: اما مهمترین عارضه ای که این دسته از مواد
غذایی پدید می آورند "چاقی" و در ادامه آن بروز "گرفتگی عروق" است.
به دنبال مصرف زیاد این نوع غذاها، چربی خون و فشارخون بالا می رود و
همه اینها می توانند زمینه بروز سکته را افزایش دهند.
دکتر قاسمی خاطرنشان کرد که این دسته از غذاها به دلیل اینکه نمک
فراوانی دارند موجب افزایش فشار خون می شوند.
"ناهید شوقی" کارشناس تغذیه و رژیم های درمانی نیز می گوید بدن انسان
به 50 نوع ماده حیاتی نیاز دارد تا این مواد به میلیاردها سلول برسد.
به گفته وی در یک رژیم غذایی مناسب، 55 تا 65 درصد انرژی از طریق
هیدراتهای کربن، 15 تا20 درصد از طریق پروتئین ها و 25 تا 35 درصد از
طریق چربی ها، احتیاجات بدن برطرف می شود.
این کارشناس تغذیه این نکته را نیز یادآور شد که مصرف اندک غذاهای
آماده و فست فود در شرایطی همچون همراه با گوجه فرنگی، کاهو، آب میوه های
طبیعی و دوغ کم نمک منعی ندارد.
** ضرر نوشابه های گاز دار:
اما نوشابه ها عمدتا از آب تصفیه شده، افزودنی های مصنوعی و شکر تصفیه
شده تولید می شوند.
اسید موجود در نوشابه های گازدار موجب فرسایش مینای دندان شده و
همچنین قند بالای این محصولات، پوسیدگی دندان ها را تسریع می کند.
نوشابه ها فاقد ارزش غذایی بوده و به خاطر میزان قند بالایشان دارای
کالری زیادی هستند که تمام رژیم های لاغری سفت و سخت شما را نقش بر آب
می کند.
خانم شوقی می گوید وجود گاز CO2 در معده تحت تاثیر آب و نمک، تبدیل
به "بیکربنات سدیم" و "اسید کلریدریک" شده که افزایش این اسید در معده
سرعت هضم و تخلیه معده را موجب می شود اما با افزایش مصرف آنها، اسید
کلریدریک ترشح شده در معده کاهش یافته و نیاز به گاز CO2 نوشابه جهت
افزایش تولید اسید کلریدریک بیشتر می شود و زمینه بروز اختلالات گوارشی و
مشکلات معده افزایش می یابد.
عضو انجمن تغذیه ایران افزود همچنین وجود کافئین موجود در نوشابه ها
که تقریبا به میزان 35 تا 55 میلی گرم در هر بطری وجود دارد می تواند باعث
پرخونی معده و تحریک ترشح اسید معده شود و زمینه را جهت زخم معده آماده
کند.
** فست فودها و سوء تغذیه:
رییس انجمن گوارش و کبد اطفال در این زمینه می گوید مصرف غذاهای
پر کالری علاوه بر اینکه منجر به چاقی می شوند، در کودکان سوء تغذیه نیز
ایجاد می کنند.
معمولا تصور می شود که کودکان لاغر دچار سوء تغذیه هستند در حالیکه سوء
تغذیه در کودکان چاق که غذاهای چرب و پرکالری مصرف می کنند نیز وجود دارد.
دکتر "غلامرضا خاتمی" عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با
اشاره به اینکه سوء تغذیه باعث ضعف سیستم ایمنی کودکان می شود افزود خیلی
از کودکان به طور مکرر به اسهال، عفونت های ریوی، عفونت های سیستمیک همچون
عفونت های خون و سینه پهلو مبتلا می شوند که علت اصلی این مشکلات سوء تغذیه
است.
این فوق تخصص گوارش کودکان با اشاره به اینکه برخی از میان وعده ها
مثل چیپس و پفک که به میزان زیاد در کودکان استفاده می شود افزود این گونه
مواد غذایی نه کالری مناسب دارند و نه پروتئین مورد نیاز را تامین می کنند
به همین خاطر توصیه می شود والدین، کودکان را با غذاهای بهتری آشنا کنند و
اگر کودک به ساندویچ علاقه دارد مادر مثلا کتلت بپزد و به شکل ساندویچ به
کودک بدهد.
دکتر خاتمی گفت توصیه ما به مادران این است که ضمن تامین تغذیه
مناسب برای فرزاندانشان از مصرف فست فودها و غذاهای پرکالری در آنها
خودداری کنند.
** نقش فست فودها در ابتلا به دیابت:
فست فودها یا غذاهای آماده از آنجا که حاوی مقدار زیادی چربی و مواد
افزودنی هستند مقدار زیادی کالری به بدن وارد می کنند که منجر به چاقی و
زمینه ساز ابتلا به دیابت می شوند.
امروزه معیار و انگیزه تمایل افراد به غذا بر اساس نیاز واقعی بدن
نیست بلکه معیار انتخاب غذا را خوشمزه بودن آن می دانند و از آنجا که فست
فود(همبرگر، چیز برگر، پیتزا و ...) به علت مواد افزودنی و نمک فراوانی
که دارند خوشمزه ترند، افراد تمایل بیشتری به مصرف آنها دارند.
در گذشته، افراد زمان بیشتری را صرف غذا پختن می کردند و ضمن تحرک و
فعالیت غذا را آماه می کردند ولی امروزه مردم ضمن اینکه تحرک ندارند،
غذاهای آماده شده به صورت غذاهایی چرب، خوشمزه و پرکالری را به راحتی
در دسترس دارند.
رییس انجمن دیابت ایران در این زمینه می گوید "فست فودها" به علت
اینکه حاوی مقدار زیادی نمک هستند منجر به پرفشاری خون که یکی از عوامل
خطر (ریسک فاکتورهای ) ابتلا به دیابت است می شوند.
دکتر اسدالله رجب با اشاره به اینکه مقدار مصرف نمک در ایرانیها
بسیار بالاست افزود بدن انسان در طول روز فقط به حداکثر 5 گرم نمک نیاز
دارد در حالیکه بیشتر مردم این ماده را تا 12 گرم در روز مصرف می کنند.
به گفته وی با توجه به اینکه اغلب غذاها و به خصوص فست فودها خواه
ناخواه دارای مقادیر بسیاری نمک و به عبارتی "نمک مخفی" هستند افراد باید
از مصرف نمک اضافی خودداری کنند.
تغذیه سنتی ایرانی با توجه به اینکه شامل مصرف مواد غذایی از جمله
میوه، سبزی و نان است، از آنجا که حاوی مقدار زیادی فیبر است، بهترین
شیوه غذایی برای کنترل بیماری ها محسوب می شود.
** مصرف زیاد غذاهای آماده و ابتلا به پوکی استخوان:
به گفته یک پزشک متخصص داخلی مصرف فراوان غذاهای آماده یا "فست فود"
با تامین نکردن مواد مورد نیاز بدن، سن ابتلا به پوکی استخوان را کاهش
می دهد.
دکتر "کیوان الچیان" عضو جامعه پزشکان متخصصین داخلی گفت پوکی
استخوان بیماری است که معمولا در دهه های 5 و 6 زندگی بروز می کند ولی مصرف
بی رویه غذاهای آماده و مواد غذایی فاقد ویتامین مورد نیاز بدن باعث شده
این بیماری در دهه دوم و سوم زندگی هم مشاهده شود.
وی با اشاره به تغییر در نوع تغذیه و ذائقه مردم گفت در نتیجه این
تغییر ذائقه از طرفداران غذاهایی همچون انواع خورش سبزیجات، کرفس، بامیه
یا قارچ کم شده و به مصرف کنندگان انواع فست فودها افزوده شده است.
این متخصص بیماری های گوارش و کبد اضافه کرد بسیاری از فست فودها با
حرارت بالا، نمک و فلفل و سایر افزودنی ها تهیه می شوند که همگی آنها در
زمینه سازی برای ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش موثرند.
دکتر الچیان اضافه کرد که مواد نگهدارنده یی که درانواع سوسیس و
کالباس و سایر فست فودها به کار برده می شود همراه بانمک و فلفل و چربی
به کار رفته در آنها می تواند مشکلات جدی برای دستگاه گوارش ایجاد کند.
به امید آنکه مردم بیش از حد به دنبال فست فودهای مضر نروند و
کارشناسان و دست اندرکاران سلامت و تغذیه، با استفاده از تجارب پدر بزرک
ها و مادر بزرک های خودمان و ذایقه ایرانی، فست فودهایی را به نسل جوان
کشور معرفی کنند که ضمن تامین مواد غذایی مورد نیاز بدن، مصرف مداوم آن،
سلامتی شان را نیز با خطر رو به رو نکند.
همانگونه که در مورد رواج قابل توجه نوشیدنی سالم "دوغ" در سالهای
اخیر شاهد بوده ایم، لازم است که علاقه مندان به تامین سلامت غذایی، فرهنک
غذایی نقاط مختلف کشورمان را که از تنوع بسیار زیادی برخوردار است، به
دقت بررسی کنند و در میان آنها غذاهایی را که در عین سالم و خوشمزه بودن،
قابلیت تولید و عرضه سریع و ارزان را نیز داشته باشند، بیابند و آنها را
جایگزین فست فودهای زیانبار کنونی کنند.
نام این غذاها نیز باید نام های جالب فارسی باشد و در مکانهای
خوشایند و به شیوه ای عرضه شود که نیازهای اجتماعی مردم و به ویژه جوانان
را نیز تامین کند تا آنان برای خوردن راحت و ارزان و سریع و قرار گرفتن
در یک محیط شاد و رنگین، سلامت خود را به خطر نیاندازند.
علمی.1515/1786
"فست فودها"/ هشدار پزشکان و کارشناسان تغذیه:بی رویه مصرف نکنید(3)
۲۱ آبان ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر:
6223766