۲۶ دی ۱۳۸۶، ۰:۰۱
کد خبر: 7542203
T T
۰ نفر
طرح جمع آوری قلیان، طرحی نیازمند مکمل ( بخش دوم و پایانی ) ..........................................................
سنندج ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 26/10/86 داخلی.اجتماعی.قلیان.
وجود قانون ممنوعیت استعمال دخانیات، اراده قوی مجریان برای تحقق دقیق قانون و اطلاع رسانی های پر حجم برای تبیین مضرات مواد دخانی از یک سو و تداوم مصرف و گرایش جوانان از سوی دیگر نشان می دهد که در روند این مبارزه عقلی و انسانی کاستی یا کاستی های وجود دارد که مانع از حصول نتیجه مطلوب می شود.
مدیر گروه بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی کردستان در مورد ضرر و زیان های ناشی از استعمال قلیان می گوید: قلیان مانند دیگر مواد دخانی زیان بار است البته در بعضی ابعاد از دیگر مواد خطرناک تر است.
کریم جوانمردی معتقد است که مصرف یکبار قلیان برابر با مصرف 100 نخ سیگار برابر است و این نشان دهنده میزان خطرناکی قلیان است.
وی با اشاره به این که قلیان از خانواده مواد دخانی مرطوب و نمناک است گفت: در استعمال قلیان از آب استفاده می شود و این رطوبت دودآلود می تواند آسیب های بسیار جدی به ریه وارد کند.
به گفته وی آب موجود در ظرف قلیان موجب می شود که گاز منواکسید کربن از طریق استنشاق به صورت کامل وارد ریه و در آنجا ماندگار شود.
وی همچنین به حجم بالای آتش موجود در کلاهک قلیان اشاره کرد و گفت: این حجم آتش ریه، حنجره و مری را به شدت تهدید می کند و می تواند موجب بروز سرطان شود.
وی اظهار داشت: 90 درصد کسانی که قلیان استعمال می کنند سیگاری هستند و از طریق سیگار با قلیان آشنا شده اند.
وی استفاده مشروبات الکلی و مواد مخدر توسط قلیان را از تهدیدات بسیار جدی دانست و گفت: این مواد خود به خود دارای خطر هستند و اگر همراه قلیان مصرف شوند می توانند موجب بروز خطرات بیشتری شوند.
وی تبلیغات گسترده کارخانه های تولیدکننده ، بسته بندی شکیل و زیبا، کمبود اطلاعات علمی در مورد مضرات مصرف مواد دخانی و به خصوص قلیان از جمله عواملی است که جوانان را به سوی استعمال قلیان سوق می دهد.
وی گفت: این مساله نیاز به فرهنگ سازی ، اطلاع رسانی، آموزش و بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی افراد به خصوص جوانان و نوجوانان دارد که رسانه های جمعی می توانند در این زمینه نقش بسیار موثری داشته باشند.
مهندس جوانمردی در ادامه به اجرای طرح جمع آوری قلیان در استان اشاره کرد و گفت: بسترهای لازم برای مبارزه با مواد دخانی از سه سال گذشته در کردستان فراهم شده و اکنون مشکلی برای مبارزه با قلیان در استان وجود ندارد.
وی از مردم کردستان خواست در زمینه اجرای این طرح با نیروی انتظامی و دانشگاه علوم پزشکی همکاری نمایند تا این طرح با موفقیت اجرا و به اتمام برسد.
وی مطلع کردن ماموران دانشگاه یا نیروی انتظامی در زمینه شناسایی اماکن عرضه و یا استعمال دخانیات در سطح استان را از جمله کمک های مردمی در راستای اجرای این طرح دانست.
وی گفت: دانشگاه علوم پزشکی کردستان طرح جمع آوری قلیان را با توجه به گرایش جوانان و گسترش روز به روز آن در میان مردم و همچنین مضرات ناشی از استعمال آن، از سال 1383 در سطح استان آغاز کرده بود.
وی معتقد است تقویت هویت فردی و بالا بردن شخصیت و منزلت اجتماعی همراه با افزایش اعتماد به نفس از مهمترین اقدامات ضروری است که باید میان جوانان به منظور تثبیت و تقویت روند مقابله با شیوع مصرف مواد دخانی و افیونی باید انجام شود.
وی اظهار داشت : یکی از عواملی که به عنوان کامل کننده طرح جمع آوری قلیان باید به شکل موازی دنبال شود کار بر روی شخصیت جوانان به عنوان آسیب پذیرترین اقشار جامعه در برابر این رفتار خطر آفرین است.
از زمان اجرای طرح جمع آوری قلیان در کردستان تاکنون 160 مکان عرضه کننده قلیان در این استان تعطیل شده است.
در این مدت 280 مرکز عرضه کننده قلیان در استان شناسایی و بیش از یک هزار عدد قلیان جمع آوری شد.
140 مکان عرضه کننده قلیان در استان نیز طی سه سال اخیر به مراجع قضایی معرفی شدند.
دانشگاه علوم پزشکی تنها با مراکز عرضه قلیان در استان برخورد می کرد و مراکز عرضه و فروش ابزار آلات قلیان در دستور کار این دانشگاه نیست اما در اجرای این طرح سراسری با مراکز عرضه ابزار آلات و وسایل مربوط به قلیان هم برخورد می شود.
مهندس جوانمردی گفت:طرح مبارزه با قلیان و مواد دخانی بر اساس اساسنامه داخلی وزارت بهداشت و با همکاری نیروی انتظامی در مراکز عرضه، قهوه خانه ها و استراحتگاه های بین راهی و پارک ها اجرا می شود.
وی گفت: نیروی انتظامی در این طرح با مکان های عرضه به صورت قانونی برخورد و اقدام به پلمپ و جمع آوری قلیان می نماید.
وی از رسانه ها خواست در زمینه اطلاع رسانی برای مضرات استفاده از مواد دخانی به خصوص قلیان تلاش کنند و با این کار زمینه را برای یک جامعه پاک و بدون دود فراهم نمایند.
مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: این مدیریت در راستای اجرای این طرح اقدام به چاپ بروشور، تراکت و بسته های آموزشی جهت آگاهی و اطلاع رسانی به مردم در جهت مضرات قلیان کرده است.
فعال کردن مرکز ترک دخانیات در شهر سنندج با کارکنان متخصص و کارشناس، تهیه فیلم های کوتاه با عنوان خانه بدون دود، حضور کارشناسان علوم پزشکی در صدا و سیما، برگزاری کلاس های آموزشی از اقدامات مدیریت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کردستان برای مبارزه با دخانیات و قلیان است.
استقبال شهروندان کردستانی از اجرای طرح ممنوعیت استعمال دخانیات و در مجامع عمومی بسیار خوب است و 80 درصد مردم استان از طریق تماس تلفنی با دانشگاه علوم پزشکی مراتب قدردانی خود را از اجرای این طرح به عمل آورده اند.
مبارزه با قلیان و مواد دخانی در زمان کوتاه ممکن نیست و نیاز به کار بلند مدت دارد و امیدواریم در سال های آینده به طور کلی شاهد از بین رفتن این معضل در اجتماع باشیم.
جامعه بدون دود آمال و آرزوی هر شهروندی است و رسیدن به این آرزوها نیاز به همت تمام شهروندان دارد. ک/4 7346/610/1139 شماره 090 ساعت 11:03 تمام
۰ نفر