جمعی از کیوی کاران غرب مازندران خواستار توجه به مشکلات این بخش شدند
#
نوشهر ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 12/10/85
داخلی.اقتصادی.محصولات.کیوی.
شماری از کیوی کاران غرب مازندران، کم توجهی به صادرات، بالا بودن هزینه
تولید، گرانی نهاده ها، نداشتن برنامه اصولی و نبود آموزش ، وجود آفات و
نبود سردخانه را از عمده مشکلات فراروی خود عنوان کرده اند.
به تاکید کارشناسان و تولیدکنندگان کیوی، به دلیل کوتاه بودن زمان فرایند
تولید، بالا بودن متوسط برداشت، درآمد بیشتر و اشتغالزایی بالا و همگام شدن
این محصول با صنعت کیوی در دنیا بایستی با برنامه ریزی اصولی و کارشناسی ،
مشکلات و موانع توسعه کشت این محصول را برطرف کرد.
در سال 1348 برای اولین بار شخصی به نام " یونس ابراهیمی" دو اصله
نهال کیوی را به ایران آورده و در منطقه دریاپشته رامسر غرس کرد واولین
باغهای اقتصادی کیوی در اوایل 1360 در غرب مازندران احداث شد.
شمال ایران و بویژه غرب مازندران باداشتن منابع آبی پایدار، دمای مناسب
و رطوبت نسبی حدود 70 درصد و خاک مناسب، بهترین رویشگاه برای کشت و پرورش
کیوی است.
سه هزار و 200 هکتار از اراضی باغی در غرب مازندران به کشت کیوی اختصاص
دارد که سالانه حدود یکصد هزار تن محصول از آن برداشت می شود.
یک کیوی کار از روستای ملکار نوشهر، از نبود حمایت برای تولید کیوی
انتقاد کرد و گفت : وقتی یک کیوی کار برای دریافت تسهیلات از بانکها ماهها
باید منتظر بماند ، طبیعی است انگیزه ادامه فعالیت آنهاکاهش می یابد.
" محمد قمی" در گفت و گو با ایرنا افزود: به دلیل مشکلات پیش روی مجبور
به فروش بخشی از اراضی شالیزاری ام شدم تا کمبودهای موجود زندگی را تامین
کنم.
به گفته او بدون برنامه ریزی در سطح کلان و نبود حمایت از سوی مسوولان امر،
بخش کشاورزی توسعه نمی یابد.
کیوی کار دیگری از بخش چمستان نور اضافه کرد: متاسفانه هیچ تضمینی برای
خرید کیوی از سوی دولت وجود ندارد و در این بین ، دلالها و واسطه ها هستند
که سود کلانی به جیب می زنند.
" اباصلت بالی" تصریح کرد: اکنون دلالها هر کیلوگرم کیوی را به قیمت سه
هزار ریال ازباغداران خریداری و آن رابه قیت گزاف به مصرف کننده می فروشند.
به گفته او ، وضعیت موجود ، باغداران کیوی را با مشکلات عدیده ای روبرو
کرده است.
" حسن رضایی " از بخش کلارآباد تنکابن از بالابودن قیمت نهاده های کشاورزی
شامل سم ، کود شیمیایی و افزایش هزینه های تولید کیوی انتقاد کرد.
وی نداشتن آموزش های لازم از دیگر مشکلات کیوی کاران دانست و خواستار
توجه ویژه نهادهای ذیربط به این مهم شده است.
وی ادامه داد : در حال حاضر آفت زدگی و شیوع بیماریهای ریشه و ساقه کیوی
بیشترین خسارت را به کیوی کاران وارد می کند که بایستی این مشکل، جدی گرفته
شود.
" صفر جوادی نیا" باغدار کیوی از روستای حمزده علیا نوشهر گفت: سردخانه
نگهداری مرکبات در این شهرستان وجود ندارد و این امر سبب شده حجم زیادی
از تولیدات باغی منطقه به ضایعات تبدیل شود.
وی یادآور شد : به دلیل نداشتن سردخانه ویژه مرکبات، باغداران مجبورند
محصولاتشان را زیر قیمت بازار به دلالان بفروشند.
این تولیدکننده برنامه های حمایتی دولت به کیوی کاران را ضعیف دانست و
تصریح کرد : متاسفانه بسیاری از باغات مرکبات و کیوی در مناطق غرب
مازندران برای ساخت و ساز ویلاها به فروش می روند.
" حسن مختاری " از روستای امامرود چالوس اظهار داشت : دستمزد یک کارگر
در یک روز 10 هزار تومان است و هر کیلو سم آفت کش ریشه در سال جاری با
افزایش نسبت به سال گذشته 50 هزار ریال به فروش می رسد.
وی تاکید کرد: با توجه به زود بازده بودن و نقش این محصول در بهبود وضع
اقتصادی منطقه، باید برای صادرات کیوی برنامه ریزی اصولی صورت گیرد.
یک کارشناس کشاورزی در چالوس گفت : برای همگام شدن با صنعت کیوی دنیا
ضرورت دارد ارقام جدید این محصول با رعایت قانون ثبت و قرنطینه به کشور
وارد و پس از بررسی های علمی از طریق موسسه های تحقیقاتی در اختیار تولید
کنندگان قرار گیرد.
" بهمن میردار" افزود : بیشتر باغهای کیوی ایران زیر کشت رقم " هایوارد
(سبز) که سنتی است قرار دارد، در حالی که نوعی" کیوی زرد " نیز در جهان
شناسایی شده است.
وی اظهار داشت : با توجه به اینکه سالانه حدود یک هزار هکتار به سطح
باغات کیوی در کشور افزوده می شود بایستی در زمینه احداث سردخانه مناسب و
تجهیز سردحانه های موجود تلاش بیشتر صورت گیرد.
به گفته این کارشناس ، موقعیت مناسب ایران برای پرورش کیوی و نزدیکی به
بازارهای مصرف خارجی، لزوم برنامه ریزی جامع برای توسعه صادرات این محصول
سودآور را ضروری می سازد.
وی یادآور شد : برداشت زودرس کیوی در شمال علاوه بر بی مزه شدن بر فروش
و نقش این محصول در صادرات تاثیر منفی گذاشته است.
این کارشناس کشاورزی ادامه داد : این محصول علاوه بر نقش اقتصادی در جلو
گیری از بروز انواع سرطان مانند سرطان ریه و پروستات موثر می باشد.
میردار تصریح کرد : به موازات افزایش سطح زیر کشت کیوی در کشور ، لزوم
تدوین، تهیه برنامه ی جامع بر اساس واقعیت ها و داشته های موجودامری اجتناب
ناپذیر است.
وی بر لزوم بررسی و اتخاد روشهای اصولی مبارزه با بیماریهای پوسیدگی
ریشه کیوی و آفاتی چون " شپشک توت " از سوی مراکز تحقیقاتی مربوط تاکید
کرد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان چالوس گفت : این شهرستان 10 درصد کیوی
مازندران را تولید می کند.
" محمد معصومی " در گفت و گو با ایرنا افزود : از مجموع 440 هکتار باغ
کیوی در این شهرستان ، 40 هکتار به صورت نهال و بقیه بارآور است.
وی یادآور شد : بیشتر کیوی تولید شده دراین منطقه از نوع " هایوارد "
است ، بنابراین ترویج و تولید ارقام جدید این محصول ضروری است.
معصومی ادامه داد : متوسط عملکرد محصول کیوی 20 تا 25 تن در هکتار است
که در مقایسه با سایر محصولات باغی و زراعی مطلوب است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان چالوس اضافه کرد: از سال گذشته در قالب طرح
طوبی به هر متقاضی برای احداث باغ کیوی در این منطقه 30 میلیون ریال
تسهیلات کم بهره پرداخت می شود.
وی نبود سردخانه مجهز، کم بودن تسهیلات سرمایه در گردش و شیوع بیماری
آفت ریشه را از جمله مشکلات برای توسعه کیوی کاری در منطقه اعلام کرد.
506/7516/621
جمعی از کیوی کاران غرب مازندران خواستار توجه به مشکلات این بخش شدند
۱۲ دی ۱۳۸۵، ۰:۰۱
کد خبر:
7678410