۲۷ مهر ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7975290
T T
۰ نفر

جمعیت چین، فرصت یا تهدید

۲۷ مهر ۱۳۸۹، ۰:۰۱
کد خبر: 7975290
جمعیت چین، فرصت یا تهدید ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 89/07/27 اجتماعی.چین.جمعیت.معضلات پکن - چین با یک میلیارد و 330 میلیون نفر جمعیت به طور طبیعی بیشتر از هر کشور دیگری در جهان با مشکلات جمعیتی روبروست.
به گزارش ایرنا، جمعیت زیاد برای یک کشور اگرچه قدرتی بی نظیر محسوب می شود اما درعین حال مشکلات معیشتی ، اجتماعی ، اقتصادی ، بهداشتی و فرهنگی زیادی نیز برای آن کشور به همراه دارد.
از جمله اینکه کشوری مانند چین با داشتن حدود 900 میلیون کشاورز و 200 میلیون کارگر مهاجر همواره در معرض تهدیدهای ناشی از مهاجرت این قشرعظیم است.
تازه ترین بررسی ها نشان می دهد که امروزه شهرهای بزرگی مانند پکن ، شانگهای و یا چونگ چینگ در شمال ، شرق و جنوب چین نمی توانند حجم عظیم کارگران و کشاورزان و روستاییان مهاجر را تحمل کنند.
دولتمردان این شهرها براین باورند که باید نسلی از شهرهای کوچک برای حل این مشکل در چین ایجاد شود.
مارک یائولین وانگ استاد مدیریت و جغرافیا از دانشگاه ملبورن می گوید : بهترین راه برای حل این گونه معضلات ایجاد شهرهای کوچکتر برای مهاجران است با این وصف نباید فراموش کرد که ساخت چنین شهرهایی به هزینه های گزاف و زیرساخت های بسیار نیاز دارد و برای چین دراین زمینه ها نیز موانعی وجود دارد.
افزون بر این ایجاد هر شهر کوچک لازمه اش داشتن بخش های متنوع فرهنگی ، آموزشی و بهداشتی است در حالی که بسیاری از مناطق چین هم اکنون فاقد چنین مراکز و تسهیلاتی هستند.
علاوه براین چین اکنون پرجمعیت ترین کشور جهان محسوب می شود اما در زمینه شهری شدن کمترین توسعه را داشته است.
نرخ شهری شدن درسال 1950 میلادی درچین فقط 13 درصد بود و اگرچه درسال 2005 میلادی به 41 درصد رسید اما هنوز پایین تر از 75 درصدی است که در آمریکا و اروپا مشاهده می شود.
با این حساب حتی اگر چین گام های بلندی برای شهری شدن بردارد تا سال 2025 این نرخ تنها حدود 64 درصد خواهد بود.
هشت شهر بزرگ چین شامل پکن ، شانگهای ، چونگ چینگ ، چنگدو ، گوانگ جو ، شن جن ، تیان جین و ووهان در آن زمان هر یک بیشتر از 10 میلیون نفرجمعیت خواهند داشت و بخش عظیمی ازآن نیز مهاجران هستند.
مشکل اصلی چین اینجاست که هنوز بسیاری هستند علاقه مند به مهاجرت به شهرهای بزرگتربرای یافتن شغل و فرصت های بهتر زندگی هستند.
با این حساب هرچه این نقل و انتقال ها بیشتر صورت گیرد، ناپایداری ها بیشترخواهد شد و هزینه های زندگی سنگین تری بر شهرنشینان تحمیل خواهد شد و دریک جمله اینکه توازن اجتماعی و اقتصادی شهرها برهم خواهد خورد، مشکلی که کم و بیش امروزه در شهرهایی نظیر پکن و شانگهای دیده می شود.
برای نمونه قرار بود جمعیت شهر پکن تا سال 2020 میلادی به حدود 18 میلیون نفر برسد درحالی که هم اکنون به مرز 20 میلیون نفر رسیده است.
شاید یکی از راهکارهای چین درآینده برای حل این دسته از مشکلات جمعیتی ساخت شهرهای متوسط و کوچک باشد و البته با استفاده از ذخایر ارزی کلان می توان گام هایی دراین زمینه برداشت.
رشد این شهرها می تواند زمینه ساز رشد اقتصادی چین درآینده باشد واگر چین بتواند شهرهایی برای جمعیت های کم ایجاد کند قادر خواهد بود بخشی ازمعضلات جمعیتی خود را حل کند.
اما نباید فراموش کرد که اولین بحث بعد از تصویب ساخت این شهرها ، محیط زیست خواهد بود و این کمیسیون توسعه و اصلاحات است که باید برای آن برنامه ریزی کند و تصویب کند که چنین شهرهایی اصولا می تواند ایجاد شود.
وو چانگ هوا رییس گروه تحولات آب و هوایی چین دراین باره می گوید: باید بر ساخت شهرهای کوچک تمرکز کنیم اما حفاظت محیط زیست یک دغدغه است.
وی همچنین گفت: ساخت این شهرها باعث جابجایی جمعیت خواهد شد و این هم فرصت و هم چالش است اما در مجموع باعث کاهش آلودگی هایی آب و هوایی خواهد شد. البته اگر بتوان انرژی های جایگزین را توسعه داد.
آساق ** 275 ** 2100 ** 1064 شماره 069 ساعت 11:41 تمام
۰ نفر