۱۶ خرداد ۱۳۹۱، ۸:۲۷
کد خبر: 80167043
T T
۰ نفر

طلاق؛ فاصله اي به بزرگي چند زندگي

۱۶ خرداد ۱۳۹۱، ۸:۲۷
کد خبر: 80167043
طلاق؛ فاصله اي به بزرگي چند زندگي

اراك - جمعي از مسوولان و دست اندركاران امور اجتماعي استان مركزي طلاق را آسيب اجتماعي چندوجهي دانستند كه دامنه آن فاصله اي به بزرگي چند زندگي را در بر مي گيرد.

آنان افزودند: خانواده پایه شكل گیری شخصیت و روابط عاطفی و فراهم كننده امنیت اقتصادی است و سرد شدن كانون آن طیفی از معضلات فردی و اجتماعی را سبب می شود.

آنان اظهار كردند: تنظیم رفتار جنسی ، زاد و ولد، مراقبت و حفاظت از كودكان ، افراد سالمند و ناتوان، اجتماعی كردن فرزندان ، تثبیت جایگاه و منزلت اجتماعی از مهمترین كاركردهای نهاد خانواده است كه گسست آن چند نسل را درگیر می كند.

كارشناسان امور اجتماعی استان مركزی بر این باورند كه اگرچه طلاق از دیرباز به عنوان شیوه ای قدیمی در رفع اختلافات خانوادگی حاد مطرح بوده اما این مسیر تنها چاره حل بحران های خانوادگی نیست و باید در سایه برنامه ای هدفمند و فرهنگ سازی، تقویت روابط عاطفی اعضای خانواده را دنبال كرد.

از دیدگاه دین مبین اسلام خانواده با نشاط، پایه سلامت و انسجام جامعه است كه تحكیم و پایداری آن به شدت بر زنجیره روابط اجتماعی و سلامت ساختارهای اصلی جامعه اثر می گذارد و هر خلل در نظام خانواده، تزلزل امنیت روانی و رفتاری را همراه دارد.

رییس كل دادگستری استان مركزی در این خصوص گفت: روند رو به رشد طلاق در این استان به معضلی برای دادگاه های خانواده تبدیل شده و به همین منظور از سال گذشته اقدامات پیشگیرانه و بازدارنده در مهار طلاق در این استان آغاز شده است.

حجت الاسلام 'حكمتعلی مظفری' افزود: با محوریت شورای پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان مركزی ، سند پیشگیری و كاهش طلاق در اراك تهیه شده و با همكاری دستگاه های ذیربط درحال اجرا است.

وی اظهار كرد: كاهش مدت زندگی مشترك یكی از پیامدهای شوم طلاق است به طوری كه هم اكنون از هر شش و نیم مورد ازدواج در كشور یك مورد به طلاق می انجامد و ادامه این روند علاوه بر تاثیرات منفی بر تداوم نسل، رواج تجرد زیستی را نیز به همراه دارد.

رییس كل دادگستری استان مركزی یادآور شد: بحران های حاد شخصیتی، اعتیاد، خشونت، بچه های آسیب زده و طوفان های عاطفی مولود نامبارك طلاق هستند.

حجت الاسلام مظفری خاطرنشان كرد: ازدواج های اجباری، معضلات جنسی، بی بندباری، سوء ظن ها، بیكاری و ناتوانی در تامین معاش، تجمل زدگی، عدم شناخت سطح توقعات زوجین ازهم، آشنا نبودن به مهارت های زندگی و تعصبات كور از مهمترین علل طلاق شناخته شده كه باید با تكیه بر كار فرهنگی قوی این علل از مسیر زندگی سالم و بانشاط خانواده ها زدوده شود.

وی توضیح داد: استفاده از ظرفیت مشاوره ای قضات و حوزه مشاورین دادگاه ها كه حدود 30 درصد در كاهش طلاق موثر است به عنوان یكی از برنامه های محوری این سند دیده شده و در كنار آن همه دستگاه های متولی حوزه اجتماعی ملزم به توسعه امكانات و نیروی متخصص و مشاور شده اند.

مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری استان مركزی نیز گفت: مدت اجرای سند پیشگیری و كاهش طلاق شهرستان اراك، پنج سال در نظر گرفته شده و با تصویب در شورای توسعه و برنامه ریزی استانداری قرار است سالانه دو درصد از میزان طلاق های ثبتی در اراك بكاهد.

'غلامرضا فتح آبادی' افزود: در سند كاهش طلاق اراك 23 عامل برای طلاق از جمله بیكاری و مشكلات اقتصادی، اعتیاد زوجین، توقعات بی جا، حاكمیت فرهنگ اسراف و تبذیر، دخالت های اقوام و آشنایان، عدم تناسب فرهنگی خانواده ها، نگاه مردسالار جامعه، رواج دوستی های خیابانی، تشریفات افراطی ازدواج، كاهش قبح طلاق در افكار عمومی و ازدواج های اجباری ذكر شده است

وی ادامه داد: نداشتن بلوغ فكری ، باب شدن ازدواج های مصلحتی، كمرنگ بودن روحیه گذشت در بین زوجین، بی بندباری و سستی پایبندی به مسایل اخلاقی، ضعف اعتقادات مذهبی و نداشتن مهارت های زندگی از دیگر عوامل طلاق در استان مركزی است.

مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری استان مركزی اضافه كرد:آمارهای رسمی بیانگر آن است كه از دهه 80 ، سالانه یك درصد به طلاق ها در كشور افزوده شده و در سال 89 بیش از 137 هزار و 200 واقعه طلاق در ایران به ثبت رسیده كه هر 16 ساعت یك واقعه است.

فتح آبادی عنوان كرد: 53 درصد طلاق های كشوردر سن 25 تا 29 سال گزارش شده و 43 درصد طلاق ها نیز در پنج سال اول زندگی است كه با توجه به تركیب جمعیتی جوان كشور زنگ خطری جدی به شمار می رود.

وی یادآور شد:در نیمه اول سال 90 در استان مركزی یكهزار و 346 واقعه طلاق به وقوع پیوسته كه در قیاس یا هشت هزار و 780مورد ازدواج ثبتی ، 15 و 33 درصد ازدواج ها به طلاق ختم شده است.

معاون امور پیشگیری بهزیستی استان مركزی نیز گفت: طلاق یك آسیب اجتماعی است كه با خود پیامدهای منفی برای افراد ، خانواده و جامعه ایجاد می كند.

'آذردخت همتا' افزود: ترس از آینده، احساس گناه و تنهایی، مشكلات عمیق روحی و جسمی، دوگانگی نقش ، چالش های اقتصادی ، انزوای اجتماعی و هویت فرد، كاهش فرصت های ازدواج، گرایش به بزهكاری و كاهش رضایت از زندگی از لطمات جبران ناپذیر طلاق در بعد فردی است.

وی اضافه كرد: شكنندگی فرزندان در برابر مشكلات، گرایش آنان به جرم و بزهكاری، درگیری، سردرگمی، خلاء عاطفی، معضلات ناشی از خانواده ناتنی، طرد و انگ اجتماعی از جمله مشكلات طلاق در بعد خانوادگی هستند.

وی خاطرنشان كرد: استان مركزی در آسیب اجتماعی طلاق رتبه هفتم كشور را دارد و باید با فرهنگ سازی و توسعه سطوح پیشگیری در صدد كاهش آن برآمد.

معاون پیشگیری بهزیستی استان مركزی یادآور شد: ضعف در بنیان خانواده سلامت بنیان های اخلاقی و اجتماعی جامعه را نیز متاثر می كند و رشد آسیب های اجتماعی از قبیل اعتیاد، الكلیسم، انحرافات جنسی و زیر سووال رفتن ارزش های خانوادگی را به همراه دارد.

همتا عنوان كرد: بر اساس سند پیشگیری و كاهش طلاق شهرستان اراك آموزش مهارت های زندگی و مشاوره خانوادگی در بهزیستی اراك تقویت شده و هیچ سند ازدواجی بدون آموزش بهزیستی در دفاتر اسناد رسمی به ثبت نمی رسد.

وی افزود: خطوط مشاوره تلفنی بهزیستی نیز از چهار خط به 10 خط افزایش یافته و كاركنان دولت نیز در نظام آموزش ادواری، موظف به گذراندن دوره مهارت زندگی شده اند.

مشاور استاندار و مدیركل دفتر زنان و خانواده استانداری مركزی هم معتقد است: ارتقای آگاهی زوج های جوان قبل از ازدواج و ترویج فرهنگ ساده زیستی ، تقویت آموزش ها در خصوص مباحث نهفته مشكلات جنسی، تقویت مشاوره های ازدواج، پیشگیری های فرهنگی و اجتماعی، شناسایی و پیشگیری سطوح رفتاری ، جسمی و جنسی زوجین نیاز امروز جامعه در تحكیم بنیان خانواده است.

'اشرف جواهری' افزود: طلاق عاطفی یكی از معضلات پنهان اجتماعی استان و زنگ خطری برای سلامت و تحكیم بنیان خانواده است كه باید برای آن چاره اندیشی شود.

وی بیان كرد: اگر چه افزایش آمار طلاق در دادگاه های خانواده در سال های اخیر موجب نگرانی تصمیم سازان و مسوولان شده است اما مشكل بزرگتر از آن ، جدایی عاطفی زوجین است كه زیر یك سقف با یكدیگر زندگی می كنند.

مدیركل دفتر زنان و خانواده استانداری استان مركزی یادآور شد: درك جایگاه خانواده سالم و وظایف اعضا نسبت به یكدیگر بر مبنای تعالیم اسلام و با تار و پود عشق، رمز موفقیت خانواده ها و چاره ساز حل معضل طلاق عاطفی است.

جواهری اضافه كرد: روابط اجتماعی، شغل و سایر امكانات و خدمات باید در اختیار اهداف زندگی مشترك، آسایش و رفاه اعضای خانواده و تربیت فرزندان بصیر و آگاه باشد و نباید زوجین به بهانه كار و شغل از رسالت اصلی در خانواده غافل شده و غرق در فروع زندگی شوند.

وی عنوان كرد: داشتن آگاهی و بصیرت از وظایف مشترك زناشویی، هدف و نقشه راه برای خوشبختی خانواده، عشق حقیقی و احترام حقیقی در دوام یك زندگی سالم موثراست.

مشاور استاندار استان مركزی تصریح كرد: خانواده به عنوان كوچكترین هسته جامعه یك سرمایه عظیم اجتماعی است كه ارزش ها و مناسبات موثر و متعالی را در جامعه رقم می زند و پیوندهای انسانی در این حوزه به عنوان یك ظرفیت مهم و راهبردی تربیتی و سازنده باید هدایت شود.

جواهری یادآور شد: قرآن كریم بهترین تعالیم را در حوزه تعالی خانواده در خود دارد و باید این ظرفیت ها هر چه بیشتر به ویژه برای نسل جوان در آستانه ازدواج تبیین و شناسانده شوند.

مدیركل سازمان تبلیغات اسلامی استان مركزی نیز گفت: متاسفانه در دو دهه اخیر ازدواج ها به سمت تجملات و سطحی نگری كشیده شده و هدف اصلی امر مقدس ازدواج در بین موضوعات فرعی قربانی شده است.

حجت الاسلام 'نعمت الله سرلكیان ' افزود: ارتباط های نامحدود پسران و دختران قبل از ازدواج امری درست نیست و باید مباحث ازدواج در چارچوب مشخصی دنبال شود و ترویج فرهنگ دوستی جنس مخالف نه تنها كمك چندانی به انتخاب درست بر پایه معیارهای اسلامی نمی كند بلكه به تعمیق آسیب های اجتماعی دامن می زند.

فرماندار شهرستان اراك نیز گفت: تبلیغات سوء ماهواره ها و ترویج فرهنگ بی بندباری در فیلم های غربی و سایت های مستهجن در سال های اخیر در افزایش آمار طلاق و شكاف در روابط خانوادگی بی تاثیر نبوده و مسوولان باید در مبارزه با غول تبلیغی دشمن جدی باشند.

'مسلم پورقاسمیان' افزود: فیلم های غیراخلاقی شبكه های فارسی زبان ماهواره ای و سایت ها، سلامت حریم زناشویی را نشانه گرفته و طلاق و بی بندو باری را به عنوان امری عادی جلوه می دهد و خانواده ها را به ورطه بی عفتی می كشاند.

وی اظهار داشت: بسیاری از كشورهای غربی فیلم های مستهجن را برای خانواده های كشور خود فیلتر كرده اند و این مهم باید در كشور ما نیز به عنوان یك موضوع جدی در كانون تصمیمات مسوولان كلان در حوزه اجتماعی قرار گیرد.

در سند راهبردی پیشگیری و كاهش طلاق شهرستان اراك برنامه عملیاتی دقیقی در حوزه پیشگیری، آموزش عمومی، آموزش تخصصی، اطلاع رسانی، موضوعات مداخله ای ، مشاوره و نظارت در نظر گرفته شده كه با مشاركت 20 دستگاه اجرایی و خصوصی ذیربط در قالب یكهزار برنامه در اراك درحال اجرا است.ك/4

560/559