دكتر محمدرضا ابراهیمی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا در راستای واكاوی ریشه های افزایش پرخاشگری در جامعه افزود : در واقع بین ناكامی و پرخاشگری ارتباط وجود دارد لذا برای شناسایی رفتارهای پرخاشگرایانه باید رفتارهای ناكام كننده را بشناسیم.
وی گفت : هرگاه در جامعه عوامل ناكام كننده بیشتر باشد، میزان پرخاشگری زیاد می شود و در واقع كسی كه در زندگی از نظر تحصیلی، عاطفی، اقتصادی و یا اجتماعی شكست خورده و ناكام است و به نحوی ناكامی را تجربه كند، نمود آن را می توان در رفتارهای خشونت بار دید.
وی اظهارداشت : از لحاظ روان شناسی، رفتار پرخاشگرایانه افراد در جامعه تخلیه ناكامی هایی است كه در كاركردهای اجتماعی آنها وجود دارد.
وی گفت : در شرایط فعلی مشكلات اقتصادی ناكام كننده است، فرد دغدغه های فكری زیادی دارد و ناتوان از تامین نیازهای اولیه خود است، نتیجه این ناتوانی منجر به بروز حالت های رفتاری خاصی می شود كه ناكامی را با نارضایتی و خشونت نشان می دهد.
ابراهیمی با تاكید بر اینكه باید مسوولان، شرایط ناكام كننده را رفع كنند تا رفتارهای خشونت بار كاهش یابد، گفت : ضعف مهارت های زندگی اعم از خانوادگی و تحصیلی باعث پایین آمدن آستانه تحمل افراد می شود.
وی ادامه داد : پایین بودن سطح نشاط و شادابی اجتماعی، بالا بودن درجه خشونت در جامعه حتی انتشار اخباری مبنی بر بروز جنایت در جامعه، فقر، بیكاری، تورم همه و همه باعث پایین آمدن آستانه تحمل افراد می شود، بر این مبنا باید مهارتهای اجتماعی به افراد آموخته شود.
وی گفت : در واقع باید در محیط خانواده صبر، تحمل و رفتارهای خردمندانه برای مواجهه با موقعیت های دردناك و آسیب زا آموزش داده شود.
وی با اشاره به اینكه آموزش به هنگام آرامش امكان پذیر است، گفت : خانواده بنیان آموزش و مسوول ارتقای مهارتهای اجتماعی در جامعه است، باید با آموزش مهارت های اجتماعی ، آستانه تحمل افراد را بالا برد.
وی افزود : وقتی این مهارت پایین است، آستانه تحمل هم پایین می آید ، مدیریت رفتار از دست انسان خارج می شود و در نتیجه، كنترلی بر هیجانها نخواهد داشت.
این روانشناس افزود : در این شرایط عصبانیت و خشم كنترل نمی شود و ارتباط تفاهمی بین شهروندان از بین می رود به همین خاطر شاهد جامعه ای هستیم كه بر سر كرایه تاكسی درگیری لفظی ، نزاع فیزیكی رخ می دهد، حال آنكه یك عذرخواهی ساده می تواند از رفتارهای خشونت بار جلوگیری كند.
دكتر ابراهیمی گفت: باید مسوولان تلاش كنند عوامل ناكام ساز را حذف كرده و به تخصص بها دهند و بر اساس نظریات علمی به جامعه آموزش دهند و رسانه های جمعی نیز به جای ترویج رفتارهای خشونت بار، محدود كننده و تهدید كننده به سمت روش های تشویقی بروند و قبل از هر چیز به فكر پیشگیری از بروز رفتارهای خشونت بار باشند.
وی بیان كرد : فضاهای اجتماعی انباشته از خشم شده و هر لحظه امكان بروز یك فاجعه را می توان انتظار كشید.
وی گفت : در حال حاضر جامعه در شرایطی قرار دارد كه در فضاهای مختلف، برخوردهای اجتماعی افراد با فقدان مسئله ای به نام 'تحمل دیگری' و 'فهم متقابل' روبرو است .
وی افزود: رفتارهای پرخاشگرانه و پایین آمدن آستانه تحمل افراد به یكی از آسیب های اصلی جامعه بدل شده است كه اگر برای رفع آن چاره اندیشی نشود ، پیامدهای ناگوار آن ویرانی یك جامعه را به دنبال دارد.
/2713 /7497/659
يك استاد دانشگاه :
رفتارهاي منجر به ناكامي،زمينه مستعدي در بروز رفتارهاي پرخاشگرايانه است
۱۵ آبان ۱۳۹۱، ۱۸:۱۶
کد خبر:
80401815
كاشمر - يك روانشناس و استاد دانشگاه گفت : هر رفتاري كه منجر به ايجاد ناكامي و عدم موفقيت باشد مستعد ايجاد رفتارهاي پرخاشگرايانه است.