به گزارش ایرنا، ایرانیان نزدیك به چند هزار سال است كه شب یلدا آخرین شب پاییز را كه درازترین و تاریكترین شب در طول سال است تا سپیده دم بیدار میمانند و در كنار یكدیگر خود را سرگرم میدارند تا اندوه غیبت خورشید و تاریكی و سردی روحیه آنان را تضعیف نكند و با به روشنایی گراییدن آسمان به رخت خواب روند و لختی بیاسایند.
ایرانیان در این شب باقیمانده میوههایی را كه انبار كرده بودند به همراه خشكبار و تنقلات میخوردند و دور هم گرد هیزم افروخته مینشستند تا سپیده دم بشارت روشنایی دهد زیرا بزعم آنان در این شب تاریكی و سیاهی در اوج خود است.
میوه های مخصوص این شب كه اغلب دانههای زیادی دارند، نوعی جادوی سرایتی محسوب میشوند كه انسانها با توسل به بركتخیزی و پردانه بودن آنها، خودشان را نیز مانند آنها بركتآور میكنند و نیروی باروی را در خویش افزایش میدهند.
اما در كنار تمام این نمادهای مثبت این شب كه باید با خوشی و شادمانی و زنده نگهداشتن سنت های قدیم برپا شود اگر پرخوری جایگزین این شب آرام بخش شود نتیجه ای جز انواع بیماری های گوارشی نخواهد داشت.
یك كارشناس ارشد تغذیه معتقد است: در این شب تغذیه افراد نباید از سمت و سوی عادی خود تغییر كرده و افراد باید از پرخوری در این شب پرهیز كنند.
'نوروزعلی عزیزخانی' در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: افراد باید با اعتدال در مصرف خوراكی های مربوط به این شب، به حفظ سلامت خود توجه داشته باشند.
وی با اشاره به انواع آجیل ها و تنقلاتی كه در شب یلدا به فراوانی مورد استفاده قرار می گیرند، اظهار كرد: افراد به هیچ عنوان از آجیل های شور و پرنمك استفاده نكنند چرا كه نمك زیاد در این تنقلات ضمن افزایش فشار خون، احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را بیشتر می كند.
عزیزخانی اضافه كرد: با توجه به وجود انرژی زیاد در آجیل، مصرف بی رویه آن باعث چاقی و اضافه وزن در افراد می شود.
این كارشناس مصرف آجیل های رنگ شده و كپك زده را از دیگر عوامل بروزبیماری ها از جمله ناراحتی های گوارشی دانست و ادامه داد: مردم باید توجه داشته باشند كه از مصرف آجیل های فله ای كه در معرض آلودگی و گرد و غبار است خودداری كنند.
عزیزخانی با اشاره به مصرف هندوانه به عنوان خوراكی دیگر شب یلدا گفت: مصرف این میوه شیرین، بدلیل سرشار بودن از انواع ویتامین های A و C، فیبر غذایی بالا و لیكوپن ها از بسیاری بیماری ها نظیر ناراحتی قلبی، سرطان ها و آب مروارید پیشگیری می كند.
كارشناس مسوول تغذیه مركز بهداشت استان قزوین افزود: انار نیز به عنوان یكی دیگر از خوردنی های این شب از جمله میوه هایی است كه به علت رنگی بودن در پیشگیری از بیماری های قلبی وعروقی موثر بوده و همچنین اسیدآلارژیك موجود در آن از تكثیر سلول های بدخیم جلوگیری و مواد سرطان زا را خنثی كرده و در كاهش چربی خون نیز موثر است.
7388/616
قزوين - خوردني هاي سنتي مخصوص شب يلدا كه هريك جنبه نمادي نشانه بركت، تندرستي، فراواني و شادكامي هستند اصولي دارند كه گاهي ندانستن نحوه و ميزان مصرف آنها شيريني اين شب را با بروز انواع مشكلات گوارشي به شبي تلخ تبديل مي كند.