۲۶ دی ۱۳۹۱، ۹:۴۱
کد خبر: 80499407
T T
۰ نفر

وقف، سنتي براي ساختن دنيا و آخرت

۲۶ دی ۱۳۹۱، ۹:۴۱
کد خبر: 80499407
وقف، سنتي براي ساختن دنيا و آخرت

شهركرد - وقف سنت حسنه اي است كه علاوه بر ثواب جاري، منافع فرهنگي،اجتماعي و اقتصادي فراواني را براي جامعه به همراه دارد و يكي از والاترين مولفه هاي فرهنگ اسلامي است كه جنبه عبادي و خدمت به جامعه را دربر دارد.

در دنیای مدرن كه چشم وهم چشمی ها، انسان را اسیر زرق و برق دنیا كرده هنوز هم انسان هایی هستند كه در برابر خواهش های نفسانی ایستاده و دلبسته تعلقات دنیوی نشده اند و دیگران را در آنچه كه دارند، سهیم می دانند و اموالشان را در راه رضای خدا وقف نیازمندان می كنند، تا توشه ای برای سفر ابدی شود.

به مناسبت هفته وقف گزارشگر ایرنا برای معرفی چند موقوفه شاخص چهارمحال و بختیاری با مدیران اوقاف استان به گفت و گو نشست كه نتیجه این گفت و گوها در پی می آید.

موقوفه 'بی بی ماه بیگم صمصامی' یكی از بزرگترین موقوفات استان از نظر رقبه و مساحت در شهركرد است.

این موقوفه شامل 347 رقبه است كه از این تعداد یك مدرسه كودكان استثنایی، موسسه خیریه بیماران ام اس، كانون فرهنگی و تربیتی ایتام امام صادق علیه السلام ، 200مغازه تجاری در مجتمع امام صادق علیه السلام و پاساژ ولیعصر درمركز شهركرد و 61 حبه زمین واقعه در روستای كاكلك از توابع شهرستان شهركرد است.

بی بی ماه بیگم صمصامی خیر شهركردی در سال 1366 موقوفات خود را برای نگهداری از ایتام استان وقف كرده است.

موقوفه 'حاج سلیمان' بروجن ازدیگر موقوفه های مهم استان است كه ازبزرگترین موقوفات استان و كشور است، این موقوفه 65 هكتار از مساحت شهر بروجن، معادل بیش از 50 درصد وسعت این شهر را شامل می شود.

موقوفه 'حاج عبدالله ریاحی' در شهركرد نیز كه به صورت حمام بوده توسط اداره اوقاف استان در سال 79 به صورت مجموعه ای تجاری بازسازی شده، این موقوفه نیز در راستای خیرات و مبرات وقف شده است.

موقوفه 'گوهر باران' به مساحت 50 هكتار واقع در چالشتر از توابع شهرستان شهركرد نیز موقوفه دیگری است كه سال 1341 توسط دكتر 'محمد ریاحی' با هدف خدمات درمانی و تامین هزینه های درمانی نیازمندان شهر چالشتر وقف شده كه سالانه دو هزار نفر از خدمات این موقوفه بهره مند می شوند.

'سروگل مردانی كتكی' نیز زن 64 ساله ای است كه تمامی دارائیش، از قبیل شش دانگ یك باب منزل مسكونی به مساحت 394 مترمربع ، حدود نیمی از سهم مشاع از 168 سهم شش دانگ قریه و یك قطعه باغچه درختكاری شده به مساحت 700 متر واقع در روستای هرچگان را وقف كرده است.

این زن 64 ساله خیر اموالش را با هدف كمك به فقرا، نیازمندان و هزینه ازدواج جوانان نیازمند روستای هرچگان وقف كرده است.

'رقیه محمدپور' 80 ساله نیز یكی دیگر از زنان خیر شهركردی است كه درآمد هفت هزارمتر از اراضی زراعی خود را وقف سالمندان كرده است.

'احمد عزیزی' دیگر خیر استان است كه 18 سال از عمر خود را وقف ایجاد جاده دسترسی به امامزاده سیدنجم الدین(ع) در روستای چاه گاه بخش مركزی شهرستان لردگان كرده است.

این خیر از سال 73 به مدت 18 سال با استفاده از بیل، كلنگ و ابزارهای دستی در'میر كوه' یك جاده دسترسی برای عبور و مرور وسایل نقلیه زائران به بقعه امامزاده سیدنجم الدین ایجاد كرده است.

تلاش های بی وقفه این خیر لردگانی نه تنها منجر به سهولت درعبور و مرور زائران به بقعه سیدنجم الدین از نوادگان امام موسی كاظم علیه السلام شده، بلكه دعای خیر زائران و شفاعت و خشنودی امامان معصوم (ع) را بدرقه سفر ابدیش كرده است.

دكتر 'حسنعلی قطره' اهل شهرستان سامان از متخصصان اطفال است كه او نیز شش دانگ یك باب منزل مسكونی را به مساحت 283 مترمربع به ارزش نهصد میلیون ریال را وقف مكتب القرآن برای بچه های پنج تا شش ساله كرده است.

مدیر كل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری درگفت و گو با گزارشگر ایرنا از ثبت یكهزار و 391 موقوفه منفعتی و انتفاعی دراستان خبرداد.

حجت الاسلام 'سید محمد طباطبایی' اظهار داشت: از این تعداد موقوفه، یكهزارو 180 موقوفه انتفاعی نظیر مسجد، حسینیه وغیره و 211 موقوفه منفعتی تصرفی و غیرتصرفی است.

وی تصریح كرد: از یكهزارو 391 موقوفه به ثبت رسیده در اداره اوقاف و امور خیریه استان 184 موقوفه متصرفی منفعتی است كه درآمدهای حاصله از این موقوفه ها براساس نیت واقفان صرف می شود و 27 موقوفه غیرمتصرفی منفعتی تحت نظارت اداره اوقاف و امور خیریه وجود دارد.

حجت الاسلام طباطبایی همچنین از ثبت 37 موقوفه از ابتدای سال جاری تاكنون خبرداد و افزود: این موقوفات با نیت های مختلف فرهنگی، مذهبی و اجتماعی در استان به ثبت رسیده است.

مدیر كل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری در خصوص میزان اجاره بها موقوفات استان اظهار داشت: اجاره بهای موقوفات استان اندك است.

حجت الاسلام طباطبایی اذعان داشت: بسیاری ازموقوفات استان درسال های گذشته با حق سرقفلی به مستاجران واگذار شده، به همین علت اجاره بهای ناچیزی از این موقوفات دریافت می شود.

وی افزود: هم اكنون برخی نهادهای دولتی در املاك موقوفه مستاجر هستند كه حتی مبلغ اندك اجاره موقوفه را نمی پردازند و حقوق موقوفه را ادا نمی كنند .

حجت الاسلام طباطبایی توجه بیشترمسئولان استانی و شهرستانی به موقوفات را خواستار شد و احیای فرهنگ وقف را پشتوانه و راهكار مهم برای حفظ زندگی دینی و ارزش های مكتب اسلام برشمرد.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره كل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری نیز اظهار داشت: هم اكنون 117 امامزاده و بقعه متبركه در استان وجود دارد كه از این تعداد 97 مورد آن امامزاده و 20 مورد آن زیارتگاه، نظرگاه و قدمگاه است.

حجت الاسلام 'فیض الله اسدپور' افزود: هیات امنای اماكن متبركه با نظارت اداره اوقاف و امور خیریه استان برای اجرای فعالیت های مذهبی، عمرانی و فرهنگی اقدام می كنند.

وی تصریح كرد: سال گذشته حدود 10 میلیارد ریال درآمد ناشی از نذورات مردم، از بقاع و اماكن متبركه چهارمحال و بختیاری جمع آوری شد.

اسدپور اذعان داشت: درآمد حاصله از نذورات مردم صرف فعالیت های عمرانی، فرهنگی و مدیریتی نظیر تامین هزینه آب، برق، گاز و حقوق خادمان بقعه ها و اماكن متبركه استان می شود.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره كل اوقاف و امور خیریه چهارمحال و بختیاری افزود: میزان درآمدهای حاصل ازنذورات مردم درسال جاری نسبت به سال گذشته 30 درصد افزایش یافته است.

حجت الاسلام اسدپور تصریح كرد: درطول دولت نهم و دهم بالغ بر 110 میلیارد ریال برای ساخت، مرمت و نوسازی اماكن متبركه، مساجد و حسینیه های استان اختصاص یافته است.

وی ادامه داد: این اعتبارها از محل تملك دارایی های استان، سفرهای هیات دولت به استان و سازمان اوقاف و امور خیریه كشور جذب شده است.

اسدپور افزود: سال گذشته 20 میلیارد و 630 میلیون ریال به 456 بقعه متبركه و مساجد استان اختصاص داده شد كه معادل كل اعتبار این بخش پس از انقلاب بوده است.

سرپرست اوقاف و امور خیریه شهرستان بروجن نیز امامزاده حمزبن علی (ع) در شهر بلداجی از توابع این شهرستان را از مهم ترین كانون های گردشگری مذهبی استان دانست و افزود: برای تكمیل ابنیه این امامزاده 60 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

حجت الاسلام 'محسن غلامیان' خاطر نشان كرد: ازابتدای سال جاری اجرای فاز اول طرح عمرانی امامزاده حمزبن علی (ع) شروع شده و تاكنون به پیشرفت فیزیكی 60 درصدی رسیده است.

وی فاز اول این طرح را شامل ساخت شبستان در دوطبقه، بازسازی و نوسازی 14 زائرسرا و ساخت 90 مغازه برای بازارچه این امامزاده عنوان كرد و افزود: برای اجرای این میزان از طرح تاكنون 50 میلیارد ریال اعتبارهزینه شده است.

حجت السلام غلامیان فاز دوم طرح عمرانی امامزاده حمزبن علی(ع) را شامل ساخت 14 زائرسرای دیگر، تكمیل شبستان ها، ایجاد تله كابین برای سهولت در رفت و آمد زائران، ایجاد سكوهای زائرنشین، ساخت رستوران وامكانات رفاهی نظیر فضای سبز و پارك عنوان كرد.

سرپرست اوقاف و امور خیریه شهرستان بروجن ادامه داد: برای اجرای فاز دوم این طرح اعتباری بالغ بر 80 میلیارد ریال نیاز است.

بدون شك سنت حسنه وقف آثار متعدد اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی به همراه دارد و درآمدهای حاصل از موقوفات در ارتقاء شاخص های مختلف جامعه موثر است، ترویج این سنت حسنه اسلامی علاوه بر ثواب اخروی، باقیات وصالحاتی است كه مزایای آن باعث رونق و بهبود وضعیت جامعه می شود و هفته وقف فرصتی است تا مردم با این سنت حسنه و آثار دنیوی و اخروی آن بیشتر آشنا شوند.

11/558/