۲۶ مرداد ۱۳۹۲، ۱۳:۵۲
کد خبر: 80777123
T T
۰ نفر
فرهنگ ايثار و مقاوت ميراث بزرگ آزادگان هشت سال دفاع مقدس

همدان- آزادگان سرفراز هشت سال دفاع مقدس در سال‌هاي اسارت در غربت شكنجه‌هاي دشمن بعثي را به عشق وطن و با اقتدا به مولاي خود، سرور و سالار آزادگان جهان امام حسين (ع) براي پاسداشت اسلام به جان خريدند.

به گزارش ایرنا 26 مرداد ماه سالروز ورود آزادگانی است كه سال‌ها شكنجه و دوری از وطن را را به جان خریدند تا آسیبی به خاك ایران اسلامی نرسد.

آزادگان نماد پایداری، مردانگی، حق گویی و هزاران خصلت مردانه دیگری هستند كه تنها بر كلام آوردن این صفات برای مردم معمولی سخت و دشوار است.

26 مرداد ماه سالروز بازگشت بزرگ مردانی به وطن است كه جوانمردی و وطن دوستی را به معنای واقعی كلمه معنی كردند و خود نمونه بارزی از عشق به وطن و اسلام هستند.

در چنین روزی آغوش وطن گشوده شده بود و فوج فوج مردانگی در آن جای می‌گرفت به راستی كدامین ساعت می‌تواند شكوه آن لحظات را در خود بگنجاند و كدامین تقویم می‌تواند شوق آن لحظه دیدار را در خود ثبت كند.

آزادگان آمدند همان طور كه رفته بودند؛ دلیر و مقاوم، نستوه و استوار، امیدوار و دلاور. آمدند با همان صلابت همیشگی، همان طور كه دیروز رفته بودند.

امروز كه آمدند، بوی اسپند و دود، بوی عطر خاطرات، و بوی مهربانی و انتظار فضای دل‌ها را سرشار از شور و شعف كرد.

یكی از آزدگان همدانی در هشت سال دفاع مقدس در گفت و گو با ایرنا گفت: 16 سال بیشتر نداشتم و محصل كلاس اول دبیرستان بودم كه مدرسه را رها كرده و برای ادای وظیفه دینی و ملی یه جبهه شتافتم و در 24 تیر ماه سال 61 به اسارت دشمن بعثی به مدت هشت سال و دو ماه در شهر موسل درآمدم.

'محسن ساغر چی' گفت: در موسل چهار اردوگاه اسرای ایرانی قرار داشت كه چیزی حدود 10 هزار اسیر ایرانی رادر خود جای می‌داد و باید گفت اكثر اسرای قدیمی در شهر موسل بودند.

وی ادامه داد: شرایط بسیار بدی در اردوگاه ها بر رزمندگان ایرانی حاكم بود، روزهای دوری از وطن و خانواده‌ها غیر قابل تحمل جلوه می‌كرد، اما بچه‌ها توانستند این سختی را آسان كنند و به خانواده همدیگر تبدیل شوند چرا كه هشت الی 10 سال بود كه در كنار هم زندگی می‌كردند.

ساغرچی ادامه داد: در روزهای اول اسارت در اردوگاه موقتی در بصره بودیم و بعد به بغداد منتقل شدیم، در این دو زندان، بعثی‌ها برای كسب اطلاعات، ما را سخت شكنجه می‌كردند و پس از آن به موسل منتقلمان كردند.

وی تشریح كرد: گرسنگی، تشنگی، ضربات سهمگین كابل‌های كلفت برق بر پیكره بچه‌ها حال و روزمان را تشكیل می‌داد اما تمام سختی‌ها را بچه‌ها بخاطر یكدیگر، به خاطر وطن و به خاطر آرمان‌هایشان تحمل می‌كردند.

ساغرچی اظهار داشت: به یاد می‌آورم كه آن زمان بر روی كارتن‌های گوشت ادعیه هایی را كه هر كس حفظ بود می‌نوشت و پنهانی مراسم‌های دعا مانند دعای كمیل را برگزار می‌كردیم.

وی گفت: سال‌های چهارم و پنجم اسارت بود كه صلیب سرخ جهانی برای ما یك سری كتاب به زبان‌های انگلیسی و فرانسه آورد تا اوقاتمان را پر كند، بنابراین به خواندن آن‌ها و یادگیری زبان ‌های خارجی مشغول شدیم و به آموزش یكدیگر پرداختیم.

این فعال حوزه فرهنگی ادامه داد: پس از بازگشت از اسارت دوباره به سراغ درس و مدرسه رفتم و از اول دبیرستان شروع كردم و مدرك كارشناسی ارشد خود را در رشته مترجمی زبان انگلیسی گرفتم.

این آزاده سرافراز دیار همدان افزود: در آن زمان احساس كردم كه در مقام معلمی می‎توانم خدماتم را به كشور ادامه دهم بنابراین وارد این حوزه شدم و اكنون در دانشگاه‌های استان به تدریس اشتغال دارم.

این استاد دانشگاه تصریح كرد: حضور آزادگان در عرصه علمی بسیار درخشان است و می‌توانست پر رنگ تر هم باشد چرا كه دوران سخت اسارات آن‌ها را از فعالیت بیشتر بازداشت و نداشتن مدارك تحصیلی بسیاری از هم قطاران را از فعالیت علمی علی رغم مسلط بودن بر زبان‌ها مختلف خارجی دور نگاه داشت.

ساغرچی كه مسوولیت موسسه فرهنگی پیام آزادگان همدان را برعهده دارد با اشاره به تأسیس موسسه ای برای پاسداشت فرهنگ آزادگی با عنوان موسسه فرهنگی پیام آزادگان توسط مرحوم ابوترابی اظهار داشت: استان همدان چهارمین استانی بود كه پس از خراسان، تهران و اصفهان دفتر نمایندگی این موسسه را راه اندازی كرد.

مدیر موسسه فرهنگی پیام آزادگان دفتر همدان گفت: بنیاد شهید و امور ایثارگران كارهایی اجرای خانواده های ایثار گر را انجام داده و كمتر به حوزه فرهنگی ورود پیدا می كند بنابراین این موسسه برای فعالیت های فرهنگی، هنری و ورزشی آزادگان برنامه ریزی می‌كند و كارهایی از جمله ثبت خاطرات آن‌ها را انجام می‌دهد.

ساغرچی پاسداشت فرهنگ آزادگی و ایثار و مقاوت در بین آزادگان، ثبت و ضبط خاطرات اسارت ، ایجاد نشاط و توسعه فرهنگ ایثار و مقاومت در بین خانواده بزرگ آزادگان و برنامه ریزی برای ایجاد انگیزه فرهنگ ایثارگری در جامعه هدف و عموم جامعه را از برنامه های كوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت این موسسه عنوان كرد.

وی اظهار داشت: این موسسه برای بزرگداشت سالگرد بازگشت آزادگان برنامه‌های چون همایش ایثار و مقاومت با حضور آزادگان استان همدان در باغ موزه دفاع مقدس همدان در روز 26 مرداد ، تجلیل از آزادگان و برگزاری مسابقات فرهنگی هنری ، ورزشی كشوری را در نظر دارد.

معاون پژوهشی اداره كل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان همدان نیز در گفت و گو با ایرنا گفت: در استان همدان هزار آزاده سرافراز وجود دارد كه در حال حاضر در تمامی اقشار جامعه در حال فعالیت هستند.

'سید علی مساواتی' افزود: در اداره كل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس حدود 700 ساعت مصاحبه با آزادگان دفاع مقدس انجام شده كه همگی مكتوب شده اما به طور كامل به بهره برداری نرسیده است.

وی ادامه داد: هر پژوهشگر و نویسنده ای كه به این اطلاعات برای پژوهش خود نیاز داشته باشد می تواند به اداره كل مراجعه و از آن ها استفاده كند.

مساواتی اظهار داشت: اداره كل بیناد حفظ آثار به دنبال حفظ تاریخ شفاهی دوران دفاع مقدس است و در مجموع از تمامی ایثارگران و رزمندگان دفاع مقدس هزار ساعت خاطره ضبط كرده است.

وی تصریح كرد: به دلیل كمبود منابع مالی خاطرات آزادگان كه ضبط شده است در اختیار موسسه پیام آزادگان كه یك مركز تخصصی فرهنگی آزادگان است، قرار گرفته تا كتاب های مربوط به آن ها چاپ و توزیع شود.

مساواتی تأكید كرد: بودجه اداره كل برای تمامی دستورالعمل های تعریف شده كافی نیست بنابراین امیدواریم كه مسوولان با یك تشریك مساعی به حفظ و نشر آثار دفاع مقدس كمك بیشتری كنند.

576