به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه هاي خبري، محرك هاي محيطي، نورون هاي واقع در مغز را تحريك مي كنند و اين امر منجر به واكنش فرد مي شود؛ ولي اغلب در آن واحد بيش از يك بو در محيط وجود دارد و نحوه تفكيك آن توسط مغز، براي دانشمندان سوال بوده است؛ مغز چگونه بوهاي مختلف را به طور همزمان پردازش مي كند.
بهترين گزينه براي پاسخ به اين سوال، ملخ است. سيستم بويايي ملخ بسيار ساده است و به راحتي مي توان فعاليت هاي عصبي اين حشره را بررسي كرد. تحقيقات نشان مي دهد كه رايحه هاي متفاوت فعاليت نورون هاي مغزي ملخ را تحريك مي كند و به اين حشره اجازه مي دهد كه با وجود بوهاي مختلف در محيط، آن ها را تفكيك كند.
در اين آزمايش، چند پاف از رايحه هاي متفاوت با استفاده از يك پمپ بادي كنترل شده، توسط كامپيوتر به گيرنده هاي بويايي ملخ وارد شده است. نورون هاي گيرنده بويايي مشابه با نورون هاي حسي بيني انسان، در شاخك هاي ملخ قرار دارد.
زماني كه دستگاه بادي به شاخك ملخ پاف مي كرد، يك برگ علف به عنوان پاداش به اين حشره داده مي شد تا مغزش شرطي شود. در واقع هدف از اين آزمايش، بررسي واكنش مغز ملخ به بو است. مدت زمان پاسخ اين حشره، كمتر از نيم ثانيه است.
هنگامي كه عطر اسپري شده تغيير مي كند، فعاليت عصبي ملخ بررسي مي شود.
دراين آزمايش مشخص شده است كه تنها چند ميلي ثانيه طول مي كشد تا مغز ملخ بوي متفاوت را تشخيص دهد.
علاوه بر شناسايي مكانيسم بويايي انسان، اين آزمايش كاربرد ديگري نيز در ساخت ابزار سنجش شيميايي، ازجمله دستگاه سنجش الكل دارد.
نتايج اين تحقيقات در شماره اخير نشريه Nature Neuroscience منتشر شده است.
علمي(6)**9259**1599
تهران – ايرنا – محققان دانشگاه واشنگتن واقع در سنت لوئيس، با تحليل سيستم بويايي ملخ، از راز مكانيسم بويايي انسان پرده برداشتند.