۱۰ آذر ۱۳۹۲، ۱۱:۲۳
کد خبر: 80930127
T T
۰ نفر

انگ و تبعیض سهم زندگی بیماران ایدزی

۱۰ آذر ۱۳۹۲، ۱۱:۲۳
کد خبر: 80930127
انگ و تبعیض سهم زندگی بیماران ایدزی

زنجان- ایرنا- انگ،‌ تبعیض و‌ طرد از اجتماع ، تنها بخشی از مشكلات بیماران ایدزی در جامعه و البته سخت‌ترین بخش این واقعیت نیز همین است.

به گزارش ایرنا شعار امسال سازمان بهداشت جهانی (WHO ) به صفر رساندن موارد جدید آلودگی و مرگ ناشی از HIV نامگذاری شده است و تمامی متولیان و دولتمردان جهان را نسبت به رعایت این مهم ملزم كرده است.

هر چند بسیاری از افراد ایدزی به صورت ناخواسته به این نوع بیماری مبتلا شده اند و نبود حمایت های سازمان و یا ارگانهای متولی زندگی و حیات آنان را با چالش مواجه كرده است.

یك متخصص بیماری های عفونی بیمار ستان ولی عصر(عج) استان زنجان با اشاره به اینكه ایدز یك بیماری كشنده است كه توسط ویروس HIV ایجاد می‌شود افزود: با ورود این ویروس به بدن، قدرت دفاعی بیمار روز به روز كاهش و هر میكروبی فرصت بیماركردن فرد را پیدا می كند.

احمدرضا مبین افزود: در مرحله ایدز سیستم دفاعی بدن بسیار ناتوان شده و در برابر عفونت های فرصت طلب نمی تواند به نحو مطلوبی دفاع كند.

وی اظهار كرد: متداول ترین شیوه انتقال بیماری ایدز در جهان انتقال جنسی اعلام شده كه در این میان اعتیاد تزریقی،تماس های جنسی نامطمئن فرآورده های خونی و تجهیزات پزشكی آلوده از اساسی ترین راههای انتقال این نوع بیماری در ایران محسوب می شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی زنجان گفت: متاسفانه استفاده از سرنگ های مشترك برای تزریق مواد مخدر و انتقال ازطریق مادر آلوده به فرزند از جمله راههای مهم انتقال ویروس HIV به بدن است.

وی اظهار كرد: ویروس HIV در ابتدا هیچ نشانه ای ندارد و ماهها بطول می انجامد تا تكثیر یابد و پس از سالها در برابر تستهای آزمایشگاهی نشانه ای بروز دهد.

این متخصص بیماری های عفونی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان گفت: ممكن است فرد مبتلا، سالها با این ویروس بدون هیچگونه علامتی زندگی كند، اما به مرور زمان این ویروس در داخل گلبولهای سفید بدن تكثیر پیدا می كند و این گلبولها كم كم از بین رفته و علایم پیشرفت HIV شامل كاهش توانایی سیستم ایمنی، ابتلا مكرر افراد به عفونتهای فرصت طلب قارچی، برفكی و هوازی، خوب نشدن زخمها و كم شدن تعداد گلبولهای سفید بطور شاخص CD4 در بدن مشاهده می شود.

وی یادآورشد: بر خلاف تصور عموم مردم بیماری ایدز ار راههای متداول مانند استفاده از وسایل مشترك از قبیل استحمام، غذا خوردن و روبوسی قابل انتقال نیست.

مبین افزود: : معمولا بیماری HIV با یك حالت شبیه سرماخوردگی كه بلافاصله بعد از عفونت در مدت زمان سه هفته رخ می دهد، همراه است و این حالت گاهی اوقات تحت عنوان حالت seroconversion یاد می شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی زنجان گفت: علایمی نظیر تب، گلودرد، بزرگی غدد لنفاوی، درد مفاصل و عضلات، سر درد، ضعف و بی حالی، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، كاهش وزن، اسهال و گاهی دانه های جلدی یا تظاهرات عصبی در فرد بروز می كند.

وی اظهار كرد: فرد در هنگام مواجه به این علایم به پزشك مراجعه می كند، ولی معمولا تشخیص داده نمی شود و حتی اگر تست HIV آنتی بادی در این موقع انجام شود ممكن است مثبت نباشد.

مبین افزود: مرحله دوم بدون علامت دار بالینی نامیده می شود كه این دوره 10 سال طول می كشد و بدون اینكه فرد علامتی با خود داشته باشد اما این بیماری به فرد دیگر قابل انتقال است.

وی یادآورشد: 'مرحله سوم' مرحله علامتدار عفونت HIV محسوب می شود كه با گذشت زمان، سیستم ایمنی بدن توان خود را از دست می هد.

این متخصص بیماری های عفونی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان گفت: برای تایید ایدز آزمایش های متعدد انجام می گیرد ابتدا تست الایزا انجام می‌شود، اگر این تست برای ایدز مثبت شد، باید الایزا با كیت دیگری دوباره تكرار و اگر باز هم مثبت شد، تست تاییدی با وسترن بلات گرفته می‌شود كه در صورت منفی بودن آن فرد به این بیماری دچار نیست.

وی اظهار كرد: درصورت تشخیص به موقع بیمار HIV انجام حمایت ها و درمان های لازم بیمار می تواند مانند انسانهای دیگر عمر طبیعی داشته باشد.

مبین افزود: بر اساس پروتكل سازمان بهداشت جهانی (WHO) بازگو كردن اسرار بیمار ایدزی به دیگران و یا همراهان جرم قضایی تلقی شده و در صورت محرز شدن ان می تواند بیمار شكایت كند.

وی یادآورشد: بیشترین مبتلایان بیماری ایدز در جامعه را مردان تشكیل می دهند كه متاسفانه تعداد مبتلایان زنان نیز روبه افزایش است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی زنجان گفت: بسیاری از بیماران ایدزی ناخواسته به این بیماری مبتلا شده اند و متاسفانه برای انجام كارهای متداول خود مانند دندانپزشكی با مشكلات جدی روبرو هستند.

وی یادآورشد: انگ و طرد كردن بیماران ایدزی نه تنها مشكلی را رفع نمی كند بلكه خطرات احتمالی ان را نیز به مراتب افزایش می دهد.

كارشناس مسوول بیماری های واگیر و غیر واگیر دانشگاه علوم پزشكی زنجان نیز گفت: هم اكنون 155 بیمار HIV مثبت در استان زنجان شناسایی شده اند كه از این تعداد 25 نفر وارد مرحله بیماری ایدز شده اند.

فریبا هادی افزود: از مجموع مبتلایان 134 نفر را مردان و 21 را زنان تشكیل می دهند كه از تعداد مبتلایان ایدزی نیز 19 نفر مرد و شش نفر زن هستند.

وی اظهار كرد: 53 نفر از مجموع بیماران ایدزی در این استان فوت شده اند كه از این تعداد نیز 50 نفر را مردان و سه نفر زن گزارش شده است.

این كارشناس مسوول بیماری های واگیر و غیر واگیر دانشگاه علوم پزشكی زنجان گفت: بر اساس آمار وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی 26 میلیون و 556 نفر آلوده به ویروس HIV شناسایی شده است كه از این تعداد چهار هزار و 796 نفر وارد مرحله ایدز و پنج هزار و 345 نفر فوت شده اند.

وی یادآورشد: در تمامی استانها مراكز مشاوره بیماری های رفتار با هدف شناسایی، تشخیص و ارائه خدمات دارویی رایگان به متلایان راه اندازی شده است.

هادی افزود: این مراكز از گروههای هدف و در معرض خطر مانند معتادان تزریقی پس از انجام مشاوره، آزمایش های نهایی را انجام می دهد.

این كارشناس مسوول بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشكی زنجان گفت: شعار سازمان بهداشت جهانی با عنوان'كاهش به حداقل رساندنHIV اعلام شده كه توجه متولیان و دست اندكاران نسبت به این مهم را جلب كرده است.

وی اظهار كرد: یكی از چالش های مهم پیش رو بیماری ایدز این است كه بسیاری از بیماری خود آگاه هستند اما به دلایل مختلفی از جمله ترس از مراجعه به مراكز مشاوره رفتاری هاخودداری می كنند.

هادی افزود: در برخی موارد نیز افراد از بیماری خود به دلیل كاهش سطح آموزشی و اطلاعات از بیماری خود آگاهی ندارند كه این مورد بیشتر گروههای در معرض خطر را در بر می گیرد.

وی یادآورشد: متاسفانه با وجود اینكه طی سالهای گذشته اطلاعات و آموزش های لازم از طریق كانال های مختلف به عموم مردم اطلاع رسانی شده است اما بسیاری به ویژه گروههای در معرض خطر ار راههای انتقال آن بخوبی آگاه نیستند.

این كارشناس مسوول بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشكی زنجان گفت: زنان از گروههای مهم در ابتلا به این نوع بیماری محسوب می شوند كه آمارهای كنونی نیز موید این موضوع مهم است.

رییس مركز بهداشت شهرسنان زنجان نیز گفت: همه ساله طرح غربالگری و شناسایی بیماران ایدزی در دیده وری زندانهای ابهر و زنجان انجام می گیرد.

ابوالفضل عبادی افزود: این كار در ماههای شهریور و یا مهر ماه انجام می گیرد و در سال جاری بیش از یكهزار و 100 مورد زندانی مورد آزمایش قرار گرفتند كه تعدادی از آنها به ویروس HIV شناسایی شده اند.

رییس مركز بهداشت شهرسنان زنجان گفت: ارائه آموزش ها و كاهش ریسك پذیری معتادان برای اجتناب و استفاده از سرنگ های مشترك از موضوعات مهمی است كه توسط كارشناسان ارائه می شود.

وی یادآورشد: برای معتادان سرنگ های یكبار مصرف و به جای مواد تزریقی نوع خوراكی آن ارائه می شود و این اقدامات با هدف كاهش ابتلا به این نوع بیماری انجام می گیرد.

عبادی افزود: آموزش مستمر و مداوم به گروههای هدف به ویژه نسل جوان می تواند در پیشگیری افراد به ویروس HIV بسیار تاثیر گذار باشد و این مهم نباید صرفا در هفته اطلاع رسانی ایدز بلكه در تمامی سال مورد توجه متولیان قرار گیرد.

گزارش: اعظم شامی

522/7320