به گزارش ایرنا از واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، دكتر پرگل قوام مصطفوی به وسعت مناطق آبی ایران اشاره و این مناطق آبی را دارای غنای اكولوژیك بسیار بالایی دانست و افزود: خلیج فارس زیستگاه بسیاری از موجودات مهم دریایی است و جزایر ایرانی واقع در این خلیج، منطقه تخم گذاری لاك پشت های دریایی است كه در لیست قرمز IUCN (رو به انقراض ) قرار دارد.
وی خاطرنشان كرد: مناطق مرجانی خلیج فارس زیستگاه بسیاری از گونه های بی مهرگان و ماهیان تجاری مهم بوده كه متأسفانه امروزه به علت آسیب های انسانی و آلودگی های مختلف در معرض انقراض قرار گرفته اند.
قوام مصطفوی با بیان اینكه گرایش های جانوران دریا، بوم شناسی و آلودگی دریا در گروه بیولوژی دریایی این واحد دانشگاهی تدریس می شود، گفت: در گرایش های این رشته شناسایی، بررسی اكولوژیك، تأثیر آلاینده ها بر موجودات دریایی و عكسل العمل های رفتاری و فیزیولوژیك موجودات مورد تحقیق و بررسی قرار می گیرد.
وی با ابراز نگرانی از ساخت اسكله ها و صید بی رویه در دریای خزر و خلیج فارس بیان داشت: ورود آب های آلوده به دریای خزر به مشكلات زیست محیطی این دریا افزوده است كه با ادامه این روند با مشكلات عدیده ای روبرو خواهیم شد.
به گفته قوام مصطفوی در این گروه 51 مقاله ISI و بیش از 86 مقاله علمی پژوهشی ارائه شده كه از جمله موضوعات آنها می توان به تعیین مناطق حساس ساحلی، آبسنگ های مرجانی و فعالیت های بیوتكنولوژی دریایی مانند تولید داروهایی با خاصیت ضد درد و كاهش درد از زهر یك نوع ماهی سمی و یا یك نوع حلزون دریایی اشاره كرد.
محققان گروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات، پژوهش های كاربردی در زمینه بیولوژی دریا، استخراج موادی كه خاصیت ضد دردی، ضد انعقادی و حتی ضد سرطانی دارند با موادی مانند نانوذرات ژلاتین از موجودات دریایی مانند اسفنج ها، خیار دریایی، ماهی اسكات و حلزون دریایی و بررسی موجودات دریایی با روش های مولكولی را از دیگر دستاوردهای این گروه ذكر كرد.
وی افزود: از جمله برنامه های آتی این گروه می توان به ایجاد شركت های دانش بنیان در زمینۀ فعالیت های فیزیولوژی و بیوتكنولوژی و همچنین انجام پروژه های برون دانشگاهی اشاره كرد.
قوام مصطفوی تصریح كرد : نتایج تحقیقات دانشجویان و اساتید گروه بیولوژی دریایی نیز به صورت سالانه در همایش های تخصصی بین المللی ارائه می شود كه از جمله این همایش ها می توان از سومین همایش بین المللی آبسنگ های مرجانی در تایوان، همایش های همزیست ها در لهستان، منابع آبی دنیا در ایتالیا و همایش بین المللی راپمی كه در جزیره كیش برگزار شد، نام برد.
وی درباره تحقیقات گروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات در زمینه آبسنگ های مرجانی و همزیست های آنها نیز گفت: به جرأت می توان گفت اولین تیم تحقیقاتی در زمینه آب سنگهای مرجانی و همزیست های آن در شمال خلیج فارس تیم تحقیقاتی گروه بیولوژی دریای واحد علوم و تحقیقات است و در دیگر كشورها نیز به عنوان یك تیم تحقیقاتی قوی شناخته شده است.
قوام مصطفوی یادآور شد: آبسنگهای مرجانی با موجودی تك سلولی همزیست هستند كه بقای آنها به واسطه همین موجود تك سلولی است و با توجه به گرم شدن كرۀ زمین و تغییراتی كه به دنبال آن برای مرجان ها رخ می دهد، این اكوسیستم در معرض خطر قرار دارد.
وی به تلاش این گروه برای اخذ مجوزهای ایجاد رشته بیوتكنولوژی دریا در مقطع كارشناسی ارشد اشاره كرد و افزود: از آنجا كه اكثر پایان نامه های دانشجویان گروه بیولوژی دریا در ارتباط با بیوتكنولوژی است برآن شدیم تا این رشته را در واحد علوم و تحقیقات ایجاد كنیم.
مدیر گروه بیولوژی دریای واحد علوم و تحقیقات همچنین از تلاش این گروه برای برقراری رتباط مستمر با اساتید خارج از واحد و كشور و فراهم كردن زمینه سفرهای علمی استادان بیولوژی به خارج خبر داد.
علمی (1)**1055**1440
محققان واحد علوم و تحقیقات بیش از 200 ژن در بانك جهانی ثبت كردند
۲۴ شهریور ۱۳۹۳، ۱۰:۵۱
کد خبر:
81312795
تهران - ایرنا - محققان گروه بیولوژی دریایی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد تاكنون بیش از 200 ژن در بانك جهانی ثبت كرده اند كه برخی از آنها برای اولین بار و با نام خلیج فارس یا ایران به ثبت رسیده اند.