به گزارش ایرنا، رسول جلیلی روز دوشنبه در نشست خبری همایش بین المللی فضای مجازی پاك با اشاره به اینكه فضای مجازی در كشور نهادینه شده و توسعه آن در ابعاد مختلف به وقوع پیوسته است، افزود: در كشور زمینه مواجه با چالش های حاشیه ای فضای مجازی دیر اقدام شده است.
وی درباره بخش بین المللی همایش فضای مجازی پاك اظهار كرد: اكنون كاندیداهایی از كشورهای آمریكا، دانمارك، مصر، لبنان، نیوزلند و آلمان را برای حضور در این همایش به عنوان مهمان خارجی در نظر گرفته ایم.
جلیلی درباره راهكارهایی مانند فیلترینگ برای ایجاد فضای مجازی پاك گفت: بحث فیلترینگ در كشور هم در فضای رسانه ای و هم در فضای دولتی و مردمی به اندازه كافی مورد توجه قرار گرفته است، چیزی كه مورد مظلومیت قرار گرفته، فضای پاك اینترنت منهای ابزارهای پالایش است.
وی با اشاره به اینكه برخی ابزارها در ظاهر به نظر ابزارهای سلبی هستند، گفت: وضع قوانینی چون قانون ممنوعیت به همراه داشتن موبایل در مدرسه ممكن است از نظر دانش آموزان یك قانون سلبی باشد، اما از نظر خانوادهها ایجابی است.
عضو شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینكه در حال حاضر دانش آموزان تلفن های هوشمند خریداری می كنند، گفت: فروشنده نیز چندین اپلیكیشن مختلف را در تلفن همراه نصب می كند كه ممكن است مناسب سن دانش آموز نباشد و همین امر می تواند فضای مدرسه را نیز خراب كند.
جلیلی ادامه داد: در حالی كه اگر اپراتورهای تلفن همراه تلفن های مخصوص دانش آموزان طراحی كنند، می توانند در كنار اینكه از طریق این تلفنها صد درصد محتوای موجود در شبكه موبایلی قابل دسترس است، می تواند دانش آموزان را با برنامه های ایرانی آشنا كند.
عضو شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: یكی از دغدغه های دولت، وزارت ارتباطات، شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی انقلاب فرهنگی ایجاد اینترنت پاك است.
به گفته وی مظلوم واقع شدن فضای پاك اینترنت به این معنا نیست كه بخش دیگری مقصر این امر است.
جلیلی اظهار كرد: اگر از همان ابتدا برای فضای پاك اینترنت قانونگذاری و در زمینه محتوا سازی سرمایه گذاری می شد، این فضا مورد هجوم محتوای ناپاك قرار نمی گرفت.
عضو شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینكه بحث فیلترینگ در كشور در فضای رسانه ای دولتی و مردمی به اندازه كافی مورد توجه قرار گرفته است، گفت: بحث اینترنت پاك بدون سیاستهای پالایشی در این سالها بحث مظلومی بوده است.
وی با اشاره به فعالیت های كشورهایی كه در توسعه فضای مجازی رتبه بالایی دارند، گفت: این كشورها به بررسی آسیب های فضای مجازی كه مخاطب آن مردم، خانوادهها و مدارس هستند پرداخته اند و در این زمینه قوانین بین المللی و كشوری تدوین كردهاند.
جلیلی ادامه داد: مردم ایران نیز با دغدغه های مشابه مردم همه دنیا مواجه اند، لازم است در همه جای دنیا در برخورد با كودكان، نوجوانان، جوانان و زنان و مردان هركدام متناسب با نیازهایشان برای ورود به فضای مجازی سیاست هایی در نظر گرفته شود، زیرا خروج از این امر منجر به ناهنجاری اجتماعی میشود.
عضو شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینكه گفتمان پیرامون پاك بودن فضای مجازی بحثی است كه مربوط به عموم مردم می شود، تصریح كرد: ما امروز در جامعه ای زندگی می كنیم كه فناوری مرتبط با فضای مجازی در آن به وجود آمده و برخی آن را زندگی مجازی می دانند.
وی افزود: این پدیده شاید ملموس نباشد، اما عواقب ملموس خواهد داشت و لازم است با توجه به نیازهای اجتماعی و ارزشی كشور یك فضای گفتمان اینترنت پاك به وجود بیاید.
جلیلی با اشاره به اینكه هدف از برگزاری همایش بین المللی فضای مجازی پاك ایجاد فضایی برای گفتمان است، گفت: گفتمان پیرامون اینترنت پاك در كشور ضعیف و مظلوم واقع شده است، ما می خواهیم در حد توان خود این گفتمان را تقویت كنیم.
وی در توضیح مفهوم ' فضای مجازی پاك' گفت: بحث پاك بودن فضای مجازی مفهومی است كه ادبیات آن برای نزدیك به 70 میلیون مخاطب ایرانی و مخاطبان خارجی این فضا ملموس است.
جلیلی ادامه داد: در گذشته كلمات دیگری از جمله فضای مجازی سالم نیز در این زمینه به كار گرفته می شد، اما در فضای مجازی دغدغه ما نابسامانی های اداری و یا بد سرویس دادن نیست، بلكه ما دغدغه ما در زمینه سلامت معنوی، روانی و جامعه شناختی است.
عضو شورای عالی فضای مجازی با اشاره به راه اندازی نسل سوم و چهارم ارتباطی از سوی اپراتورهای تلفن همراه در كشور گفت: این پیشرفت نشان دهنده آن است كه صدا و سیما نیز می خواهد به طور موثر وارد فضای مجازی شود بنابراین مهم است كه اپراتورهای تلفن همراه با ابزار نسل سوم و چهارم ارتباطی ببیند كه می خواهند چه نقشی را در فضای مجازی كشور ایفا كنند.
وی ادامه داد: اپراتورها باید مشخص كنند كه آیا هدفشان فقط فروش پهنای باند و كسب درآمد است یا اینكه حداقل می خواهند جلوی ورود خوراك اینترنتی ناپاك را بگیرند.
جلیلی خاطر نشان كرد: ما می خواهیم اپراتورها در فضای مجازی برنامه هایشان را به مردم ارایه دهند، اپراتورها در همه جای دنیا برای كودكان سرویس های ویژه ای می دهند تا یك محیط ویژه فضای مجازی برای كودكان ایجاد شود؛ ما نیز می خواهیم از این تجارب جهانی استفاده كنیم.
جلیلی در ادامه درباره پیوست فرهنگی شورای عالی فضای مجازی گفت: تاكنون پیوست در دستور كار جلسه شورا قرار نگرفته است.
عضو شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: مشكل این است كه خبری از جلسات شورای عالی فضای مجازی نیست و البته خروجی همایش فضای مجازی پاك ربطی به شورای عالی و پیوست فرهنگی ندارد.
همچنین حسن نجفی سولاری به عنوان عضو شورای سیاست گذاری همایش بینالمللی فضای مجازی پاك گفت: خوشبختانه بعد از مدتها بحث اینترنت پاك مطرح شده است و سازمانهای مختلفی از جمله مركز ملی فضای مجازی، وزارت فرهنگ و دانشگاههای مختلف در كنار دانشگاه شریف وارد این بحث شدهاند.
وی با اشاره به اینكه هدف اولیه از برگزاری همایش فضای مجازی پاك ایجاد یك گفتمان و جریان مناسب تعاملی در این زمینه است، گفت: عده ای هستند كه در زمینه فضای مجازی مسوولیت دارند ولی نسبت به این امر حساس نیستند.
عضو شورای سیاستگذاری همایش بینالمللی فضای مجازی پاك با اشاره به اینكه كسانی در جهان فضای مجازی از بی تفاوتی مسوولان در ایران سوء استفاده می كنند، گفت: این یك همایش دولتی نیست، هدف از برگزاری آن دست یافتن به راهكارهای ایجابی برای حل مسائل فضای مجازی است.
سولاری ادامه داد: ما با برگزاری این همایش می خواهیم كسانی را كه قادر هستند در فضای تولید محتوای پاك فعالیت كنند تشویق به سرمایه گذاری كنیم، همچنین می خواهیم بین دانشگاهها و مجامع علمی در این زمینه همگرایی به وجود آید.
عضو شورای سیاستگذاری همایش بینالمللی فضای مجازی پاك با اشاره به اینكه جمهوری اسلامی در برهه حساسی از تاریخ قرار دارد، گفت: یكی از دغدغه های ما در این شرایط ، اقتصاد مقاومتی است و لازم است در این راستا محتوای اینترنتی را در كشور بسازیم و از آن استفاده كنیم.
وی تصریح كرد: در این حال 90 درصد از بازی های رایانه ای كه در اختیار بچه های ایرانی است در خارج از ایران تولید شده است، هدف از این همایش این نیست كه درهای ایران را به سوی دنیا ببندیم بلكه ما نباید در زمینه اینترنت فقط مصرف كننده باشیم.
همایش بین المللی فضای مجازی پاك 17 اسفند ماه امسال برگزار می شود.
علمی **9014**1400
تهران - ایرنا - عضو شورای عالی فضای مجازی گفت: لازم است فضای مجازی پاك آسیب شناسی شود و در این زمینه قانون گذاری صورت گیرد.