به گزارش روابط عمومي معاونت علمي وفناوري رياستجمهوري، اين شركت پژوهشي موفق شده است تجهيزات آزمايشگاهي سنتزو آناليز فناوري بالا را با بهرهگيري از توان متخصصين داخلي كشور و دانش فني بومي توليد و عرضه كند.
اين شركت با هدف پياده سازي روش هاي نوين، در آناليز وسنتز مواد، سال 1386 پس از اخذ مجوز وزارت صنايع و معادن به منظور سنتز مواد آلي معدني كار خود را آغاز كرده است.
اين شركت پژوهشي همچنين بهعنوان آزمايشگاه همكار با وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي و همچنين سازمان محيط زيست فعايت ميكند، آناليز سموم در مواد مختلف، آناليز فلزات سنگين، آناليز مواد غذايي و مواد نفتي از عمده فعاليتهاي اين شركت پژوهشي است.
مديرعامل اين شركت با اشاره به آناليز ومطالعه بر روي بيوماركرهاي نفتي بهعنوان يكي از شاخصترين فعاليتهاي اين شركت پژوهشي اظهاركرد: آزمايشگاه اين شركت جزو معدود آزمايشگاههايي است كه داراي توان فني و تجهيزات انجام اين آزمايشات در داخل كشور است.
مهندس عشقي افزود: پيش از اين، نمونههاي نفتي براي آزمايشها به كشورهاي خارجي ارسال ميشدند، اما خوشبختانه اكنون تمام اين آزمايشها با تكيه بر دانش فني بومي كشور، در داخل كشور انجام ميشود.
وي درباره بيوماركرهاي نفتي بيان كرد: بيوماركرهاي نفتيهمانطور كه از نامشان مشخص است اصولا يكسري مشخصكننده و نشانگر هستند، وقتي نفت استخراج ميشود، مبدا و منشا آن از طريق همين بيوماركرها مشخص ميشود. عشقي اظهاركرد: با آناليز بيوماركرهاي نفتي ميتوان به منشا نفت پي برد، به طور مثال دريايي، يا جنگل بوده است، اكتشافكنندگان اگر بخواهند، با استفاده از اين بيوماركرها ميتوانند جهت و منبع نفت را مسيريابي كنند.
وي با اشاره به پيچيدگي و دشواري آناليز بيوماركرها و نياز به دستگاههاي خاص براي مطالعه روي يون هاي خاص افزود: همانطور كه مي دانيم تركيبات نفتي از لحاظ شيمايي بسيار پيچيده هستند و چند ده هزار ماده در هر نمونه نفتي وجود دارد، بيوماركرها در واقع از غلطتهاي بسيار كمي نسبت به ديگر مواد برخوردارند.
وي افزود: پيدا كردن اين مشخص كنندهها، از ميان تركيبات مختلف، كار دشواري است، اما خوشبختانه شركت توانسته است با بهرهمندي از دانش فني بومي اين آناليزرا به خوبي در كشور انجام دهد.
وي گفت: كار اين شركت اينگونه است كه نمونه نفت را گرفته ، قسمت آروماتيك و تركيبات اشباع آن را جدا نموده و روي هركدام از اين مواد آناليزهاي بيوماركر را به صورت جداگانه انجام ميدهيم.
اين فعال عرصه فناوري بيان كرد: اداره كنترل غذا و داروي وزارت بهداشت، نمونه هاي وارد شده به گمرك ايران را از لحاظ پسماند، سموم و فلزات سنگين بررسي ميكند، نمونه ها از گمرك نمونهبرداري و به آزمايشگاه ما فرستاده ميشود. عشقي ادامه داد: اين آزمايشگاه مي تواند پسماند بالغ بر سي وچهار سم كشاورزي را اندازه گيري كند، همه فلزات غير مجاز و سمي مانند كادميم، سرب و جيوه كه نبايد در مواد غذايي وجود داشته باشند بررسي مي شود.
وي به مطالعه، آناليز كيفي و پژوهش روي اسانسها و تركيبات گياهان دارويي از ديگر فعاليت هاي اين شركت اشاره كرد وافزود: مواد اسانسي و تركيبات گياهي براي شركتهاي سرشناس و بزرگ مواد غذايي كشور مورد آناليز و بررسي قرار ميگيرند و از لحاظ كيفيتهاي مطلوب مطابقت ميشوند. مواد غذايي وارد شده از لحاظ كيفي و تطابق بااستانداردهاي ملي بررسي ميشوند.
توليد يك دستگاه فناور براي نخستين باردر كشور
مديراين شركت فناور با اشاره به ساخت دستگاهي با قابليت آناليز كيفيتر و دقيقتر مواد پيچيده اظهار كرد: توانستهايم براي اولين بار در كشورمان دستگاه GCA دوبعدي را طراحي كرده و به توليد برسانيم. Gca دوبعدي، دستگاهي است كه روي يك دستگاه GCA معمولي سوار ميشود و اين دستگاه را به GCA دوبعدي مبدل ميكند.
اين فعال حوزه فناوري در رابطه با كاركرد اين محصول فناور بومي توضيح داد: وقتي تركيبات پيچيدهاي همچون آلايندهها، تركيبات نفتي و اسانسها و ... قرار است مورد آناليز واقع شوند، اندازهگيري از طريق ستونهاي كروماتوگرافي روي تركيبات پيچيده بسيار دشوار ميشودزيرا كه مقدار و تعداد تركيبات افزايش يافته و تفكيك اين تركيبات توسط يك ستون در عمل غير ممكن ميشود.
وي گفت: كروماتوگرافي دوبعدي، آناليز را بر روي دو ستون قطبي و غيرقطبي همزمان انجام ميدهد، اين سيستم داراي مودولاتور سرمايشي دوگانه است كه بين دو ستون قطبي و غيرقطبي نصب ميشود، وقتي تكفيك شدن تركيبات در ستون كروماتوگرافي آغاز ميشود، بعد از جداسازي در ستون غيرقطبي، توسط مودولاتور سرمايشي بر ميگرد و منجمد ميشوند و به ابتداي ستون غير قطبي برميگردد، سپس به ستون قطبي تزريق ميشود.
عشيقي بيان كرد: در ستون قطبي اين تركيبات جدا شده و توسط نرمافزاري كه توسط دانشمندان بومي كشور طراحي شده، اطلاعات جداسازي و تحليل شده و هريك از بعدها در دو قالب قطبي و غيرقطبي به نمايش در ميآيد.
وي با اشاره به مزيتهاي اين دستگاه در آناليز كيفيتر و دقيقتر اظهار كرد: با استفاده از دستگاه كروماتوگرافي دوبعدي، توان تفكيك و آناليز دستگاههاي كروماتوگرافي چيزي بين صد تا دويست برابر افزايش مييابد.
مديرعامل اين شركت فناور ضمن اشاره به اين كه توليد اين دستگاه با حمايت و پشتيباني شبكه آزمايشگاهي فناوري نانو معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري كليد خورده، گفت: اين دستگاه هم اكنون دردانشگاههاي صنعتي برجسته كشور همچون دانشگاه صنعتي اصفهان، اداره تحقيقات جنگلها و مراتع و چند شركت خصوصي اين دستگاه در حال استفاده است و به زودي نتايج پروژههاي پژوهشي دانشجويي در سطح كارشناسي ارشد و دكتري كه با بهرهگيري از اين دستگاه توليد داخل صورت گرفتهاند به نتايج خود خواهند رسيد.
وي افزود: زماني كه اين كار براي اولين بار انجام شد، شناخت كاملي از اين دستگاه در جامعه پژوهشي و آزمايشگاهي كشور وجود نداشت، اماخوشبختانه با برگزاري چند سمينار توسط اين شركت و خود ستاد توسعه فناوري نانو معاونت علمي برگزار شده،به تدريج استفاده از اين دستگاه در حال ترويج است.
*** سنجش كيفيت بنزين، كمهزينهتر و ارزانتر
مهندس عشقي با اشاره به اين كه دستگاه كروماتوگرافي ميتواند آناليزهاي نيازمند تجهيزات پيچيده مانند بنزين را سهلتر كند بيان كرد: به خصوص صنايع نفت و پتروشيمي ميتوانند از اين دستگاه به بهترين نحو بهره ببرند، سنجش سطح كيفيت بنزين نيازمند تجهيزات بسيار پيچيدهتر و گران قيمتتري است اما با استفاده از دستگاه GCA دوبعدي، با مطالعه نتيجه آزمايش ميتوانيم بفهميم چند درصد تركيبات در حد مجاز هستند يا بنزين توليدشده داراي چه ميزان تركيبات اشباع يا آلاينده است. در حقيقت آناليز تركيب پيچيدهاي مثل بنزين با سازوكاري بسيار كمهزينهتر و ساده تر انجام ميشود.
وي در خصوص حمايتهاي مورد نياز در راستاي توليدات بومي توسط دانشمندان و فناوران داخلي گفت: فارغ مسائل مالي كه همواره جزو اصليترين اولويتهاي مورد نياز شركتها و فناوران بودهاست، حمايتهاي سازماني براي حمايت از طرحها،پژوهشها و اختراعات، حمايت براي برگزاري سمينارها جهت ارائه و معرفي، وجود محلي مناسب براي انتشار مطالب علمي دسترسي بهتر فناوران به منابع علمي معتبر جهاني از ضرورتهاي گسترش فعاليتهاي دانشبنيان است.
علمي ** 9340**1599
دستگاه آناليزي كروماتوگرافي دوبعدي براي نخستين بار دركشور بومي شد
۹ دی ۱۳۹۳، ۱۳:۵۸
کد خبر:
81444158
تهران- ايرنا- يك شركت پژوهشي و فناور ايراني موفق شد با بهرهگيري از دانش بومي وساخت دستگاه آناليزي كروماتوگرافي دوبعدي، كيفيت آناليز و سنتز مواد و تركيبات پيچيده را به ميزان دوبرابر بهبود بخشد.