سید'منصور سیدسجادی' روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: در این فصل از كاوش كه دو ماه به طول انجامید منطقه مسكونی و گورستان شهر سوخته در محله مركزی شهر در مجموع به مساحت 600 مترمربع مورد حفاری و كاوش شد.
وی اظهار داشت: برنامه كاوش و حفاری در محوطه باستانی شهرسوخته در دو بخش قبل از انقلاب توسط باستان شناسان ایتالیایی در 9 فصل و بعد از انقلاب توسط باستان شناسان ایرانی در 14 فصل به اجرا درآمد.
وی گفت: در چهاردهمین فصل از كاوش كه اخیرا به پایان رسید، به اطلاعات خوبی در زمینه زیست بوم مردم، نوع خوراك و پوشاك، خاكسپاری و پیشرفت های علمی و شهرنشینی در شهرسوخته دست یافتیم.
سرپرست گروه باستان شناسی شهرسوخته افزود: در این دوره از كاوش 77 گور بررسی و 84 اسكلت انسانی به همراه بیش از 500 شی تاریخی و فرهنگی از این قبور كشف شد.
وی ادامه داد: همچنین در بخش مسكونی شهر سوخته یك ساختمان با 9 دیواره پشتیبان، مجموع اتاق های انباری، نشیمن به همراه یك راه آب مورد كاوش قرار گرفت.
سجادی گفت: شمشه ابزار صاف كردن كاه گل با یك متر و 10 سانتی متر طول، جام مرمری و كیسه چرم منقوش از مهمترین كشفیات در این دوره از كاوش شهر سوخته است.
وی افزود: شماری سفال و آثار مفرغی نیز توسط باستان شناسان در این مدت مرمت شده است.
به گفته باستان شناسان این شهر تاریخی به عنوان بقایای دولت شهر باستانی در ایران با پنج هزار و 200 سال قدمت و 151 هكتار وسعت، شناسنامه پر افتخار ملت ایران بویژه ساكنان سرزمین اساطیری سیستان به حساب می آید.
شهر سوخته نام سلسله تپه های به هم چسبیده وسیع با ارتفاع میان 12 تا 18 متر از سطح زمین های پیرامونی است كه در فاصله 56 كیلومتری زابل در مسیر زابل - زاهدان قرار دارد.
این شهر تاریخی و مهمترین محوطه دیرینه سیستان در كنار رود هیرمند و در بالاترین لبه شمال غربی دلتای قدیمی بر روی سلسله تپه های ˈ تراس رمرود ˈ و زمین های زراعی ˈ تراس نیمروزˈ واقع شده كه وجود آن در هزاره های چهارم و سوم پیش از میلاد مدیون رودخانه پرآب هیرمند بوده است.
120 هكتار از گستره 151 هكتاری شهر، دارای آثار و بقایای دیرینه است كه گسترده ترین دوره آن مربوط به سال های میان 2800 تا 2500 پیش از میلاد بوده كه گستره آن در این دوران به بیش از 80 هكتار رسیده است.
به گفته سرپرست گروه باستانی شناسی شهرسوخته، با توجه به گستردگی این محوطه تاریخی، باستان شناسان تاكنون فقط توانسته اند دو درصد از آن را مورد حفاری و كاوش قرار دهند.
7307/653/ 684
زاهدان- ایرنا- سرپرست گروه باستان شناسی شهر سوخته گفت: چهاردهمین فصل كاوش در این محوطه باستانی واقع در شمال استان سیستان وبلوچستان به پایان رسید.