به گزارش روز چهارشنبه پايگاه خبري رأي اليوم، عطوان در اين مقاله افزود: شكي نيست كه داعش تبديل به خطري بزرگ براي حكومت ها و مردم شده و با اعدام هاي غير انساني، وحشت در دل مردم ايجاد كرده است.
اما، واقعيت اين است كه آمريكا با اشغال عراق و حمايت از معارضان مسلح در سوريه و تبديل كردن يمن و ليبي به دو كشور شكست خورده، عامل اصلي پيدايش اين گروهك بوده و مسووليت آن را بر عهده دارد.
عطوان اضافه كرد: اشغال عراق توسط آمريكا عامل و منبع اصلي همه شرارت ها در منطقه است و واشنگتن با اين كار پس از حمله به القاعده در افغانستان و تكه تكه شدن برخي كشورهاي عربي، باعث دميدن روح تازه اي در شبكه القاعده شد و اينگونه با به هرج و مرج كشيدن برخي كشورهاي عربي و اسلامي مهم، باعث شد، داعش قدرت يابد.
وي به نقل از 'اشتوون كارتر' وزير دفاع آمريكا در ديدار اخيرش با سربازان آمريكايي در كويت، گفت كه داعش را شكست مي دهيم. ولي وي اعزام نيروي زميني آمريكا براي اين اقدام را بعيد ندانست، اما توضيحي در خصوص چگونگي شكست داعش نداد.
دولت آمريكا هر طور شده، مي خواهد يك پيروزي در برابر داعش بدست آورد تا متحدان وحشت زده اش را در منطقه آرام كند و به همين دليل خود را براي يك حمله نظامي جهت بازپس گيري شهر 'موصل' پيش از ماه مبارك رمضان، آماده مي كند.
اما، تصور نمي رود پيروزي در اين نبرد چندان ساده باشد و بعيد نيست، اين نبرد نتايج عكس براي آمريكا در بر داشته باشد.
عطوان در خصوص حملات هوايي به داعش نيز نوشت: حملات هوايي هواپيماهاي ائتلاف ضد داعش باعث از بين بردن مرزهايي هوايي ميان كشورهاي منطقه و به ويژه ميان سوريه و عراق شد و البته پيش از آن داعش مرزهاي زميني ميان دو كشور را از بين برده و پيمان 'سايكس - پيكو' را پس از 100سال لغو كرده بود، اما وقتي بحث حمله زميني به ميان مي آيد، مساله و همچنين نتايج حاصله، متفاوت مي شود.
وي اضافه كرد: داعش توانايي سرنگون كردن هواپيماهاي ائتلاف را ندارد، اما در خصوص حمله زميني به داعش و موصل دومين شهر بزرگ عراق كه اين گروه در آن پناه گرفته و تلاش براي بازپس گيري اين شهر بسيار بزرگ، مساله كاملا متفاوت مي شود، زيرا يگان هاي نظامي نيروي زميني در آن صورت بايد وارد جنگ هاي پارتيزاني و نامنظم با داعش شوند و آنها چندان كارايي در اين خصوص ندارند.
اين نويسنده فلسطيني تبار ساكن لندن خاطر نشان كرد: آمريكا موفق شده، عرب ها را به جنگ خود عرب ها بفرستد و اين دستاورد بزرگي براي واشنگتن است و اينگونه پس از 60 سال، اين اسراييل (رژيم صهيونيستي) نيست كه دشمن عرب ها است، بلكه خود عرب ها دشمن خود شده اند و با هم مي جنگند.
عطوان افزود: در نظريه، آمادگي آمريكا براي بازپس گيري موصل و بيرون كردن نيروهاي داعش از آن، قانع كننده و موجه است، اما وقتي بحث اجرا و عملي كردن اين نظريه به ميان مي آيد، احتمال و امكان موفقيت و شكست با هم برابر مي شود، به ويژه اگر زمان اين جنگ طولاني شود و شمار كشته هاي مهاجمان و بي گناهان افزايش يابد.
سردبير رأي اليوم افزود: چيزي كه بسيار دردناك است، اين كه منطقه همزمان شاهد و درگيري چهار جنگ در چهار كشور عربي است، سوريه، عراق، يمن و ليبي، البته آمريكا و متحدانش در همه اين جنگ ها در پشت پرده دست دارند و اين در حالي است كه دولت هاي عربي و ارتش ها و مردمان آن، خواه ناخواه آنها را همراهي مي كنند و در اين ميان هيچ تضميني براي آينده اي بهتر و پيروزي در اين جنگ ها وجود ندارد و حتي امكان شكست در اين جنگ ها وجود دارد و اگر اين كشورها اين جنگ را ببازند، چه اتفاقي روي خواهد داد، قطعا اين جنگ ها طولاني خواهد شد و ممكن است سال ها يا حتي دهه ها ادامه يابد.
عطوان افزود: وزير دفاع جديد آمريكا نيز شانس خود را در منطقه امتحان مي كند، در منطقه اي كه تبديل به محل آزمايش سلاح هاي آمريكايي و نظريه هاي نظامي جديد شده است، وزير دفاع آمريكا در اين شرايط همه گونه حمايتي از همپيمانان و متحدان عرب خود و همچنين غول هاي رسانه اي آنها دريافت مي كند و بعيد نيست كه نبرد موصل و 'رقه' بسيار خونين تر از نبرد عراق و افغانستان باشد، زيرا دشمن اين بار قدرتمندتر و خونخوارتر است و بر عكس آمريكايي ها و عرب ها كه پيوسته دچار اشتباه مي شوند و هر بار در دام جديد گرفتار مي شوند، از جنگ هاي گذشته درس هاي زيادي گرفته است.
خاورم **2041**7074**1651
تهران - ايرنا - 'عبدالباري عطوان' سردبير روزنامه اينترنتي 'رأي اليوم' با انتشار مقاله اي در باره گروهك تروريستي - تكفيري داعش، نوشت: آمريكا به دليل اعمال سياست هاي نادرست در منطقه، اين گروهك را به وجود آورد و اكنون خود نيز به آساني نمي تواند آن را شكست دهد.