به گزارش ايرنا، استان كردستان در غرب ايران بيش از 227 كيلومتر مرز مشترك با شمال عراق دارد و همين امر سبب ارتباطات وسيعي شده است ، راه اندازي و تقويت زير ساخت هاي مرزي باشماق در مريوان، سيف در سقز و سيرانبند در بانه نيز به اين ارتباطات وسعت بخشيده است.
روابط دو منطقه تا پيش از حمله گروهك تروريستي داعش در سطح مناسبي برقرار بود اما از يك سال پيش كه گروهك داعش برخي از مناطق شمال عراق را اشغال كرد اين ارتباطات از بعد اقتصادي كاهش يافت.
اين وقفه ادامه داشت تا هفته گذشته كه آسو فريدون استاندار سليمانيه در راس هياتي اقتصادي وارد استان كردستان شد، سفري كه كارشناسان اقتصادي معتقدند حياتي دوباره به ارتباطات دو طرف به ويژه در زمينه تجاري مي بخشد.
از گذشته هاي دور مبادلات مرزي و روابط ميان كردستان و سليمانيه وجود داشته اما اين روابط به صورت سنتي انجام مي شد در دنياي جديد كه همه امور كشورهاي دنيا در سطح بين المللي و به روش جديد و سيستماتيك انجام مي گيرد روش هاي سنتي جوابگوي نيازها نيست و به همين دليل شوراي مشترك اتاق هاي بازرگاني سنندج و سليمانيه راه اندازي شد.
راه اندازي اين شورا اقدامي بسيار مهم بوده و در جهت توسعه روابط و بهبود مبادلات بازرگاني - تجاري و روابط اقتصادي پايدار مفيد خواهد بود و افتتاح اين شورا گامي محكم و مهم براي ساماندهي و گسترش روابط اقتصادي و بازرگاني دو طرف است.
كارشناسان اعتقاد دارند با راه اندازي اين شورا و توسعه روابط سياسي ايران با شمال عراق، امروز فرصت جديدي در مناسبات اقتصادي ميان استان كردستان و اقليم كردستان عراق فراهم شده است و اميد است براي دو طرف نتيجه مثبتي داشته باشد.
با توجه به نگاه هايي كه به شمال عراق دوخته شده است هر دو طرف بايد در تحكيم مواضع اقتصادي خود تلاش كنند و تجار ايراني امروز به اين باور رسيده اند كه رضايت خاطر فعالان اقتصادي اقليم كردستان بخصوص سليمانيه را بيشتر فراهم كنند.
اگرچه كشورهاي همسايه با تلاش فراوان در حال تقويت جايگاه خود در شمال عراق و تضعيف جايگاه اقتصادي ايران هستند اما با توجه به اينكه حضور ايران حضوري ديرينه دارد اين مهم بايد مورد توجه مسوولان دو طرف قرار گيرد.
مردم سليمانيه برخي از توليدات ايران بخصوص در زمينه خوراكي همانند مرغ، گوشت، آب معدني و جوجه يك روزه ايران را بيشتر از ساير كشورهاي همسايه مي پسندند و اين فرصت بزرگي براي تجار ايراني است.
قرار است با افتتاح شوراي مشترك اتاق هاي بازرگاني سنندج و سليمانيه، 15 روز يكبار جلسه اي براي رفع مشكلات موجود با حضور پنج نفر از كردستان و پنج نفر از سليمانيه تشكيل شود كه مي تواند نقش مهمي در توسعه مراودات دو طرف داشته باشد.
در طول چند سال گذشته زير ساخت ها و برنامه هاي عمراني مناسبي در دو سوي مرز رسمي باشماق با تعامل و همكاري اقليم كردستان عراق صورت گرفته است و زمينه بسيار مناسبي جهت تسريع در مبادلات كالا و همچنين جابجايي مسافر به وجود آمده است.
با افزايش مبادلات اقتصادي در چند سال گذشته، تبادلات تجاري بين كشور ايران با اقليم كردستان عراق از 250 ميليون دلار در 10 سال گذشته به شش ميليارد دلار در حال حاضر رسيده است و هم اكنون مرز باشماق مريوان رتبه سوم ترانزيت كشور را به خود اختصاص دهد.
روزانه 800 تا هزار و 200 كاميون و انواع خودروهاي ترانزيتي و تانكرهاي سوخت رسان از مرز باشماق مريوان وارد شمال عراق مي شوند، فعاليت اين مرز به صورت شبانه روزي است و روزانه دو هزار و 500 مسافر از اين مرز جابجا مي شود.
جدا از مسايل اقتصادي، جمهوري اسلامي ايران علاوه بر برقراري امنيت داخلي در تحقق امنيت پايدار منطقه و رشد آن نيز تاثيرگذار است و به عنوان كشوري بزرگ در خاورميانه، هميشه حامي و پشتيبان كشورعراق بوده و هست.
ايران با مردم عراق علاوه بر اشتراكات تاريخي و فرهنگي، داراي رنج هاي مشتركي نيز هست، ايران و مردم عراق در دوران حكومت بعث عراق، رنج ها و مشكلات زيادي را تجربه كرده اند، در طول هشت سال دوران دفاع مقدس، از سوي حكومت بعث عراق نه فقط ايران اسلامي بلكه مردم عراق نيز رنج و مشقت زيادي را تجربه كرده اند.
امروزه نيز جمهوري اسلامي ايران در كنار مردم عراق بوده و در مقابل جنايات گروهك داعش حامي و پشتيبان حكومت و مردم عراق است.
در پايان سفر سه روزه هيات اقتصادي استان سليمانيه عراق به استان كردستان، هيات هاي دو استان كردستان و سليمانيه عراق تفاهم نامه اي در حوزه هاي اقتصادي، علمي و اجتماعي به امضا رساندند.
اين تفاهم نامه كه حاصل بررسي كميته هايي ششگانه بود در يك جلسه با حضور استاندار كردستان و استاندار سليمانيه و ديگر مسوولين نهايي شد.
لغو ممنوعيت صادرات كالا و محصولات كشاورزي ايران به شمال عراق، صادرات كالاهاي كشاورزي از استان كردستان به شرط كيفيت بالا، بسته بندي مناسب، صادرات گوشت مرغ با تاييد دامپزشكي و صادرات گوشت قرمز تازه مشروط به داشتن گواهي بهداشتي و با قرنطينه 30 روزه به شمال عراق از جمله بندهاي اين تفاهم نامه بود.
همچنين بر اساس اين تفاهم نامه، صادرات جوجه يك روزه از استان كردستان به اقليم كردستان عراق ممنوع شد ولي ترانزيت آن به ساير نقاط آزاد اعلام شد.
صادرات انواع خوراك دام، طيور و آبزيان، صادرات گاوشيري، صادرات انواع ماهيان خوراكي و زينتي، كود شيميايي و آلي، گل و نشاء تحت نظر سازمان حفظ نباتات بر اساس اين تفاهم نامه آزاد اعلام شد.
همچنين در اين نشست در رابطه با ايجاد يك مجتمع كشت و صنعت توسط بخش خصوصي ايران در شاره زور اقليم كردستان عراق توافقاتي صورت گرفت.
طرف ايراني نيز با توجه به درخواست مسوولين سليمانيه، آمادگي خود را براي احداث مجتمع هاي گاوشيري و صنايع تبديلي محصولات دامي و لبني اعلام كرد.
نصب و راه اندازي دستگاه ايكس ري تا 10 روز آينده و برداشته شدن محدوديت هاي سفر ايرانيان به كردستان عراق از ديگر توافقاتي بود كه ميان دو طرف صورت گرفت.
در اين حوزه همچنين مقدمات توافقي فراهم شد تا استان حلبچه تسهيل گري هايي براي عبور و مرور در مرز مله خورد ايجاد كند.
ممنوعيت برداشت شن و ماسه بويژه در اطراف رودخانه چومان و ايجاد مكاني امن در دو طرف مرز براي جلوگيري از قاچاق دام دو موضوع ديگر مورد توافق در اين نشست بود.
در حوزه صنعت معدن و تجارت نيز مقرر شد در مورد ظرفيت هاي دو طرف، اطلاع رساني مستمري صورت گيرد.
تسهيل در ثبت شركت ها و اقامت سرمايه گذاران، پيگيري انتقال 200 مگاوات برق از مريوان به سليمانيه، استقرار شعبه بيمه ايران و بانك ملي در سليمانيه، رفع ممنوعيت استفاده از مصالح ايراني استاندارد در اقليم كردستان عراق بخش ديگري از توافقات انجام شده ميان استانداران كردستان و سليمانيه عراق بود.
در اين نشست همچنين با درخواست استان سليمانيه براي ساخت يك بيمارستان توسط بخش خصوصي ايران در اين استان موافقت شد.
در بخش پزشكي نيز مسوولين استان كردستان موافقت كردند در پنج رشته پزشكي ازاقليم كردستان عراق دانشجو پذيرش كنند.
سفر استاندار سليمانيه به استان كردستان نويد بخش گسترش و توسعه بيشتر روابط تجاري گسترده در معاملات بين دو كشور است و اميد مي رود مسوولان دو طرف با پايبندي و تعهد به اجراي مفاد اين تفاهم نامه، بتوانند زمينه توسعه همكاري ها را فراهم كنند.
استان كردستان در چهار شهرستان بانه، مريوان، سروآباد و سقز 227 كيلومتر مرز مشترك با كشور عراق دارد.ك/4
1904
سنندج - ايرنا - ارتباط سياسي ايران با شمال عراق به صورت رسمي به سال 1991 - جنگ اول خليج فارس - و تشكيل اقليم كردستان عراق بر مي گردد اما به دليل سكونت كردها در دو سوي مرز، ارتباط اجتماعي و اقتصادي مردم عراق و ايران ريشه اي به قدمت تاريخ اين منطقه دارد.