به گزارش ايرنا، اگرچه آييننامه هاي مرتبط در اين حوزه، دست داروخانه داران را در فروش داروهاي مسكن بدون نسخه، تا حدي باز گذاشته، ولي برخي عوامل از جمله ارتقاي سطح سلامت جامعه و تا حدي ازدياد شمار داروخانه ها، موجب كاهش فروش آنها شده و آنها را به فروش داروي بدون نسخه، متمايل كرده است.
اما اين وضعيت نمي تواند بهانه اي براي بي توجهي به سلامت مردم، آن هم از ناحيه كساني باشد كه بخش عمده اي از مسووليت سلامت جامعه بر گردن آنهاست.
بنا بر اظهارات غيررسمي يك مسوول مرتبط 30 تا 40 درصد درآمد روزانه داروخانه هاي استان خراسان شمالي از محل فروش داروهاي بدون نسخه تامين مي شود.
اين در حالي است كه بنا به گفته معاون دارو و غذاي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي، حتي فروش داروهاي او.تي.سي مانند استامينوفن، آسپرين و داروهاي مشابه نيز بايد در حد محدود و با نظارت مسوول فني داروخانه ها انجام شود.
مدير يكي از داروخانه هاي شهر بجنورد نيز فروش خارج از روال داروهاي فاقد نسخه در برخي داروخانه هاي سطح شهر و حتي استان را تاييد مي كند.
دكتر رضا وحداني اظهار مي كند: به نظر مي رسد بخش عمده اي از فروش داروخانه هاي شهر كه دور از محدوده هاي بيمارستاني و درمانگاهها قرار دارند را داروهاي بدون نسخه تشكيل مي دهد.
اين داروخانه دار بجنوردي بحث فرهنگي را عامل اصلي گسترش اين رويه در استان و حتي در گستره كشوري دانست و گفت: تا زماني كه تمام داروخانه ها بدون محدوديت فروش بدون نسخه دارو را انجام مي دهند نمي توان نسبت به قانونمند كردن كار اميدوار بود.
دكتر وحداني همچنين نسخه نويسي يكسان پزشكان در ارتباط با بيماري ها را دليل ديگري بر افزايش تقاضاي داروي بدون نسخه از سوي بيماران خواند و افزود: برخي از بيماران به دليل مراجعه مستمر به پزشك و دريافت داروهاي يكسان، ديگر كمتر نيازي به مارجعه به پزشك و دادن هزينه ويزيت ديده و دست به خوددرماني مي زنند.
وي افزود: طبق قانون و آيين نامه هاي مرتبط، فروش داروهاي او تي سي در حد محدود بدون نسخه براي داروخانه ها مجاز است كه البته بايد با نظارت مسوول فني داروخانه ها انجام شود ولي اين امر نيز كمتر اجرايي مي شود.
رييس هيات مديره انجمن داروسازان خراسان شمالي مي گويد: طبق آيين نامه پزشكي تدويني از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كه در اختيار داروخانه ها قرار گرفته، فروش برخي از داروها كه به اصطلاح پشت پيشخواني خوانده شده، آزاد است.
دكتر آرمان ريحاني در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: فروش اين داروها كه بين 170 تا 200 قلم مي شود، به صورت محدود و براي درمان 24 تا 72 ساعته، كه نياز ضروري بيمار را برطرف كند، با نظارت و توصيه مصرفي مسوول فني داروخانه ها، بدون نسخه مجاز است.
وي اضافه كرد: بيماراني كه اين داروها را از داروخانه ها دريافت مي كنند بايد زير نظر مسوول فني داروخانه و توصيه اين مسوول اين داروها را مصرف كنند.
وي افزود: فراتر از ليستي كه وزارت بهداشت و درمان در اختيار داروخانه ها قرار داده، فروش دارو به بيماران ممنوع و تخلف محسوب مي شود كه البته احتمال فروش اين نوع داروها و عدم رعايت محدوديت قانوني از سوي برخي داروخانه ها در استان وجود دارد.
دكتر ريحاني تامين 30 تا 40 درصدي درآمد داروخانه هاي استان از محل فروش بدون نسخه دارو را رد و اظهار كرد: اگرچه ممكن است تعدادي از داروخانه ها در سطح استان به اين بخش درآمدي برسند، ولي در مجموع اين موضوع صحت ندارد.
وي راهكار اصلي براي كاهش فروش داروهاي بدون نسخه در داروخانه ها را فرهنگ سازي رسانه ها و آگاهي دهي به مردم در خصوص عواقب خوددرماني و مصرف خودسرانه دارو مي داند.
رييس هيات مديره انجمن داروسازان خراسان شمالي گفت: خوددرماني و استفاده از داروها بدون تجويز پزشك، در درازمدت عواقب ناگواري را به دنبال دارد كه به دليل آني نبودن آثار سوء آن، بيماران توجهي به آن نكرده و همچنان به اين رفتار غلط ادامه مي دهند.
وي شمار داروخانه هاي موجود در اين استان را 75 واحد و در حد نرم تعيين شده كشوري براي اين بخش دانست.
رييس سازمان نظام پزشكي خراسان شمالي فروش دارو بدون نسخه در داروخانه ها را ولو با داشتن مجوز قانوني را اقدامي در جهت ترغيب مردم به خوددرماني و ترويج اين فرهنگ غلط مي داند.
دكتر محمدحسين انصاري مود در گفت و گو با ايرنا مي گويد: به دليل عواقبي كه مصرف دارو و خوددرماني دارد، بايد فروش تمام داروها بدون نسخه در داروخانه ها ممنوع شود و اين ممنوعيت كمك به كاهش خوددرماني و موجب ارتقاي سلامت مردم جامعه مي شود.
وي اضافه كرد: صدور مجوز فروش بدون نسخه داروهاي او.تي.سي از سوي وزارت بهداشت راه را براي فروش ساير داروها نيز باز كرده و اين در درازمدت به سلامت مردم آسيب مي زند و بايد جلو آن گرفته شود.
وي گفت: انتقاد از فروش داروهاي بدون نسخه در داروخانه ها به معناي حمايت از جامعه پزشكي نيست بلكه تنها در راستاي ارتقاي سلامت جامعه و جلوگيري از فروش اين داروها در مبادي غيرمجاز است.
رييس سازمان نظام پزشكي خراسان شمالي خوددرماني را نتيجه آگاهي نداشتن بيماران از عواقب مصرف دارو، بدون نظر پزشك خواند و گفت: مصرف هر دارويي بدون نظر پزشك مي تواند عواقب ناگواري داشته باشد.
دكتر انصاري مورد اظهار كرد: صدور مجوز براي فروش برخي داروها در قالب او تي سي، كار درستي نبوده كه تنها در ايران و برخي كشورهاي در حال توسعه باب شده است.
معاون غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي نيز فروش خارج از عرف و آيين نامه دارو را در داروخانه هاي استان آن هم بدون داشتن نسخه پزشك تاييد كرد.
دكتر سيدعلي وكيلي به خبرنگار ايرنا گفت: اين در حالي است كه فروش بدون نسخه دارو تنها محدود به برخي مسكنها شامل استامينوفن، آسپرين و داروهاي موسوم به او تي سي، آن هم از سوي مسوول فني داروخانه و پس از شنيدن وضعيت بيمار مجاز است.
وي اضافه كرد: براساس قانون فروش خارج از اين حد داروي بدون نسخه تخلف محسوب مي شود و در صورت شكايت از سوي شهروندان با داروخانه متخلف برخورد مي شود.
دكتر وكيلي افزود: زماني حوزه نظارت و بازرسي معاونت دارو و غذاي دانشگاه مي تواند با داروخانه متخلف برخورد كند كه شاكي خصوصي داشته باشد و با وضعيت كمبود بازرس و محدوديت نظارتيف امكان شناسايي داروخانه هاي متخلف تا حدي دشوار است.
معاون غذا وداروي دانشگاه علوم پزشكي خراسان شمالي بي توجهي برخي داروخانه ها و فروش بدون محدوديت داروهاي بدون نسخه را به صورت ضمني تاييد كرد.
وي مشكل اقتصادي بيماران و پايين بودن درآمد داروخانه ها را از علل اصلي فروش بدون نسخه دارو از سوي اين مراكز دانسته و خواهان ارتقاي سطح فرهنگ جامعه براي كاهش اين معضل شد.
اكنون 75 واحد داروخانه در هشت شهرستان استان 867 هزار نفري خراسان شمالي فعاليت دارند. ك/4
6982/5132
فروش دارو بدون نسخه پزشك؛
حراج سلامت مردم در داروخانه هاي خراسان شمالي
۸ اردیبهشت ۱۳۹۴، ۱۱:۰۰
کد خبر:
81587859
بجنورد - ايرنا - فروش بدون نسخه دارو در داروخانه هاي خراسان شمالي مي رود تا از حالت طبيعي خارج شده و سلامت مردم، بخصوص مراجعان بي اطلاع از مصرف خودسرانه دارو را به خطر اندازد.