۶ خرداد ۱۳۹۴، ۹:۳۷
کد خبر: 81624177
T T
۰ نفر
ناقوس تخریب سراهای مجموعه تاریخی بازار اراك به صدا درآمده است

اراك-ایرنا- رییس كمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی كلانشهر اراك گفت: سراها و تیمچه های مجموعه بازار قدیمی اراك به عارضه مرگ تدریجی دچار هستند و ناقوس تخریب آن ها به صدا درآمده است.

اشرف بهادری روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بازار تاریخی اراك دارای 22 سرا است كه متاسفانه به دلیل بی مهری و مدیریت ضعیف و مقطعی سال های گذشته در حال تخریب هستند.

وی بیان كرد: از مجموع سراهای تاریخی بازار اراك سرای صاحب الزمان و سرای مهدیه به صورت نوساز است و سرای توكلی به دلیل تخریب در سال های گذشته شكل زمین خالی درآمده است.

رییس كمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی كلانشهر اراك ادامه داد: 30 درصد از سرای مسگرها، 45درصد از سرای حاج باشی، 15 درصد از سرای آقایی، 45 درصد از سرای نوذری، 20 درصد از سرای فلسطین و 45 درصد از سرای صندوق سازها تخریب شده است و اگر برای بازسازی و ترمیم آن ها اقدام نشود سرنوشتی جز تخریب نابودی ندارند.

بهادری عنوان كرد: 30 درصد از سرای نقشینه، 15 درصد از سرای كاشانی، 20 درصد از سرای گلشن، 67 درصد از سرای تقوایی، 55 درصد از سرای هزاوه ای ها، 50 درصد از سرای كتابفروشی ها، 10 درصد از سرای كرمانشاهی این بازار با فرسودگی و مشكل جدی استحكام سازه مواجه است.

وی گفت: 25 درصد از سرای اكبریان این بازار، 20 درصد سرای قمی ها، 20 درصد سرای نبی زاده، 20 درصد سرای كریمی، 20 درصد سرای فدایی و 30 درصد سرای نو نیز تخریب شده است.

رییس كمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی كلانشهر اراك افزود: بازار اراك گنج و میراث به جا مانده بزرگی از گذشتگان این شهر است كه بخش اصلی هسته اولیه بنای سلطان آباد (اراك قدیم) و هویت پایه این شهر را تشكیل می دهد و باید حفظ و اقدامات لازم برای مرمت آن از سوی مسوولان امر با جدیت و نظارت دقیق صورت گیرد.

مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مركزی گفت: این نهاد به تنهایی توانایی بازسازی و مرمت بازار تاریخی اراك را ندارد و همه در این راستا مسوولیت دارند.

سید محمد حسینی افزود: قانون برای حفظ بناهای تاریخی برای شهرداری و شوراهای شهر وظیه تعریف كرده و بخشی از این بنای تاریخی در اختیار اوقاف و امور خیریه است كه از بابت آن ها ماهانه اجاره دریافت می كند و باید مشاركت هدفمند این نهادها در جریان مرمت و احیای سراها و تیمچه های بازار تاریخی اراك دیده شود.

وی بیان كرد: كسبه بازار تاریخی اراك نیز مسوولیت و وظیفه سنگینی در حفظ این اثر ارزشمند ملی دارند كه نباید از آن غافل شوند.

مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مركزی ادامه داد: یكی دیگر از مسایل مهم در بحث حفظ و مرمت آثار تاریخی اعتبارات مورد نیاز است كه توجه به این مهم نیز از سوی مسوولان امری باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

حسینی گفت: سال گذشته برای مرمت و بازسازی بازار تاریخی اراك 50 میلیارد ریال اعتبار درخواست شد كه از این میزان حدود شش میلیارد ریال اعتبار اختصاص یافت.

وی عنوان كرد: امسال نیز 50 میلیارد ریال اعتبار برای نگهداری و مرمت این بنای تاریخی ملی پیشنهاد اعتبار شده كه هنوز هیچ تصمیمی از سوی مسوولان برای تخصیص اعتبار ابلاغ نشده است.

مجموعه بازار اراك در سال 1228 هجری قمری و در زمان فتحعلی شاه قاجار در بافت مركزی شهر سلطان آباد و توسط یوسف خان گرجی بنا شده است.

این بنای با ارزش تاریخی در چهار جهت شمال، جنوب و شرق و غرب ساخته شده و طول آن در جهت شمال به جنوب 720 متر و در جهت غرب به شرق حدود 200 متر است و این دو بازار در محلی كه چهارسوق نامیده می شود در هم تلاقی می كنند.

آجر، گچ، آهك و خاك رس از مصالح عمده به كار رفته در این بنا است ودر پی دیوارهای و همچنین در جرز دیوار و طاق ها برای استحكام بیشتر از تیرچه های چوبی استفاده شده و سقف بازار گنبدی و با كاهگل پوشیده شده است.

حجره ها در راسته بازارها استقرار یافته و كارگاه های تولیدی، باراندازها، انبارها و بازارچه های اختصاصی در سراها قرار دارند و در طرفین بازار به فواصل حدود 50 متری از یكدیگر سراهایی ساخته شده كه به فروش كالا و ارایه خدمات اختصاص دارند.

زیباترین و مهمترین سرای بازار كه همچنان توانسته ساختار اولیه خود را حفظ كند سرای كاشانی است كه به بازار فرش اختصاص دارد.

مجموعه بازار اراك در تاریخ 10 آبان ماه سال 1355 با شماره 1285 در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است.ك/3

3005/6013/