به گزارش ایرنا افشین حیدری مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان كه برای ثبت این نشست عازم آلمان شده است در گفتگویی تلفنی از ثبت جهانی شوش در شهر بن آلمان در نشست یونسكو خبر داد.
این پرونده پس از مدتها تهیه و تكمیل، و در نشست كمیته میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد -یونسكو- ارایه شد.
پرونده میراث فرهنگی شوش شامل كاخ شائور، آپادانا، دروازه شرقی، هدیش، شهر پانزدهم، روستای هخامنشی، مسجد جامع شوش و مجموعه بناهای دوره اسلامی، تپههای آكروپول و قلعه فرانسویها است.
باستانشناسان فرانسوی كه در دوره قاجار نخستین كاوشها را در این منطقه انجام دادند، بر اساس برآوردهای اولیه 400 هكتار از این محوطه را به عنوان عرصه باستانی شوش تعیین كردند اما در بررسی باستانشناسی كه از سوی كارشناسان میراث فرهنگی انجام شد، محوطه باستانی شوش به اضافه حریم آن تا 800 هكتار افزایش یافت.
پرونده ثبت جهانی شوش با همكاری اداره كل میراث فرهنگی خوزستان، كارشناسان پایگاه شوش و پایگاه جهانی چغازنبیل و نیز معاونت میراث فرهنگی كشور تهیه شد.
به گزارش ایرنا، شهر باستانی شوش، پایتخت تمدن چندهزار ساله عیلامیان است كه در دورهای نیز پایتخت زمستانی هخامنشیان به شمار میرفت.
كاخ شائور متعلق به دوره اردشیر دوم هخامنشی است كه از آن چندین پایه ستون و دیوارهای خشتی به جای مانده است اما شباهت بسیاری به تخت جمشید دارد.
آپادانای شوش نیز قصر زمستانی شاهان هخامنشی بود كه به دستور داریوش بزرگ پادشاه هخامنشی در حدود سالهای ۵۱۵_۵۲۱ پیش از میلاد در شوش روی آثار و بقایای تمدن عیلامی بنا نهاد شد. دیوارهای كاخ از خشت و ستونهای آن از جنس سنگ است.
شهر پانزدهم عنوانی است كه پس از كاوشهای رومن گریشمن باستانشناس فرانسوی روی شمال تپه شهر شاهی شوش درباره آن به كار گرفته شد زیرا لایهنگاریها در این تپه وجود 15 شهر تاریخی را ثبت كرد كه حاكی از تمدن و شهرنشینی عیلامیان بود.
هر یك از این لایهها یك یا چند دوره تاریخی را مشخص میكنند كه لایههای پانزدهم تا نهم مربوط به دورانهای مختلف عیلامی است؛ لایه هشتم مربوط به دوره هخامنشیان است و لایه هفتم به زمان سلوكیان میرسد.
لایه ششم و پنجم این شهر متعلق به اشكانیان است و لایه چهارم تمدن ساسانیان را در این شهر ثابت میكند و در نهایت لایه های سوم و دوم و اول به دوران اسلامی میرسد؛ تپه آكروپل نیز كه قلعه شوش روی آن بنا شده است، دارای 27 لایه باستان شناسی است.
استان خوزستان تاكنون معبد چغازنبیل و سازههای آبی شوشتر را در فهرست میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسكو) به ثبت رسانده است.
با ثبت جهانی محوطه باستانی شوش این اثر در هفت هزار سایت جهانی ثبت می شود و مقصد بسیاری از گردشگران خارجی خواهد بود.
7148/6037/6064
اهواز- ایرنا- با بررسی پرونده ثبت جهانی محوطه باستانی شوش، این پرونده صبح شنبه در نشست یونسكو در شهر بن آلمان بررسی و ثبت جهانی آن تایید شد.