به گزارش پايگاه اينترنتي الوعي نيوز، در اين سند محمد بن زايد آل نهيان وليعهد امارات اظهار مي دارد: 'امارات ظرف 250 سال گذشته 57 بار با عربستان جنگيده است. سعودي ها دوست عزيز ما نيستند بلكه فقط براي دستيابي به تفاهم به آنها نياز داريم.'
اين اظهارنظر سوالهاي بسياري در مورد ماهيت روابط ميان ابوظبي و رياض برانگيخت. راز اختلاف امارات و عربستان و ابعاد اختلافات ميان دو كشور چيست؟
كساني كه روابط امارات و عربستان را دنبال مي كنند، مي دانند كه ائتلاف عميق و محكمي ميان آنان وجود دارد و به عنوان مثال هر دو به ارتش مصر در زمينه سرنگون كردن حكومت اخوان المسلمين كمك و ياري رساندند. اما اين همكاري و روابط ظاهري است و اختلافات بسياري ميان آن دو وجود دارد كه ما در اينجا به طور خلاصه به آنها اشاره خواهيم كرد:
** اختلافات مرزي
ميان عربستان و امارات اختلافات مرزي وجود دارد كه شاهد مثال منطقه خورالعديد است. اين اختلاف داراي بعد سياسي و راهبردي و با اصل شكل گيري كشور امارات در ارتباط است.
**ارتباط نزديك ايران و امارات
گزارشها حاكي است امارات در سال 2010 دومين شريك اقتصادي ايران بشمار مي رفت. در حاليكه ايران و عربستان روابط وخيمي دارند و همين امر باعث شده تا عربستان از روابط دوستانه امارات و ايران خشمگين شده و آن را خطرناك بشمار آورد.
آمارها نشان مي دهد هم اكنون 8 هزار شركت ايراني در امارات به ويژه شهر دوبي مشغول فعاليت هستند. همچنين نزديك به 18 درصد ساكنان دوبي ايراني هستند و 15 درصد املاك موجود در دوبي به ارزش 300 ميليارد دلار را در اختيار دارند.
**اختلافات منطقه اي و موضع امارات نسبت به حكومت مصر
ميان امارات و عربستان رقابت منطقه اي در جريان است. امارات از عبدالفتاح السيسي در مصر حمايت كرد و همچنين از ژنرال خليفه حفتر در ليبي اعلام پشتيباني كرد. ابوظبي همچنين سعي كرد در انقلاب تونس كارشكني كند. ابوظبي در يمن نيز با نقش عربستان در حال رقابت است. اين موضوع خوشايند عربستان نيست زيرا اين كشور هيچ رقيبي را براي خود برنمي تابد اما عليرغم همه اينها عربستان به تعامل خود با ابوظبي ادامه مي دهد. البته اين موضوع به هيچوجه به معني هماهنگي و همبستگي ميان دو طرف نيست.
در همين راستا خالد الدخيل نويسنده سعودي مي گويد: امارات همواره سعي دارد تا خود را به عنوان قوي ترين قدرت منطقه و جايگزين عربستان مطرح كند.
الدخيل در همين رابطه به تلگراف انتشار يافته توسط سايت ويكي ليكس در سال 2008 اشاره كرده كه در آن آمده است : ' عبدالله بن زايد وزير خارجه امارات همواره سعي داشت تا آمريكايي ها را عليه عربستان تحريك كند.
**اختلاف بر سر يمن و عمليات نظامي عربستان
اكثر گزارشهاي رسانه اي حاكي است كه امارات علي عبدالله صالح رييس جمهور سابق يمن و فرزندش را در جريان تجاوز هوايي رژيم سعودي قرار داد تا آنها خانه هاي خود را ترك كنند.
امارات عليرغم اينكه به صراحت مشاركت خود در نبرد عليه يمن را اعلام كرد اما به طور محرمانه به علي عبدالله صالح كمك كرد.
از سوي ديگر امارات مي خواهد احمد فرزند علي عبدالله صالح را رياست جمهوري يمن كانديد كند اما جنبش انصارالله با اين پيشنهاد مخالفت كرد. اين موضوع خوشايند عربستان قرار نگرفت زيرا رياض مخالف هر گونه دخالتي از سوي امارات در يمن است كه آن را حياط خلوت خود مي داند.
** اختلافات شخصي شديد ميان مقامات سعودي و اماراتي
اختلافات شخصي ميان مقامات سعودي و اماراتي را بايد به اختلافات موجود ميان اين دو كشور افزود. به عنوان مثال محمد بن زايد وليعهد ابوظبي همواره برخي از مقامات سعودي از جمله شاهزاده نايف بن عبدالعزيز را تحقير مي كند و از او به عنوان ميمون نام مي برد. اما نايف بعدها به عنوان جانشين وليعهد رژيم سعودي انتخاب شد و خالد التويجري و متعب بن عبدالله از ديوان پادشاهي دور رانده شدند كه ميان آنها و محمد بن زايد روابط دوستانه اي برقرار است.
همچنين يكي ديگر از اسناد ويكي ليكس فاش كرد كه بين 50 تا 80 درصد ارتش امارات كه تعدادشان بالغ بر 60 هزار نفر است از يكي از مفتي هاي وهابي سعودي در مكه مكرمه دستور مي گيرند و همين امر باعث شده تا امراي امارات براي حفظ جان خود از شركت هاي امنيتي بيگانه و آمريكايي به ويژه شركت 'بلاك واتر' كمك بگيرند.
** اختلاف بر سر سوريه
منابع ديپلماتيك در گفتگو با روزنامه راي اليوم از اختلافات تاكتيكي ، امنيتي و سياسي ميان عربستان و امارات در ارتباط با پرونده سوريه در مورد حمايت از گروههاي تروريست در سوريه پرده برداشتند. با توجه به اينكه موضوع عمليات نظامي كنوني عربستان عليه يمن مه آلود به نظر مي رسد.
در همين راستا منابع ديپلماتيك تاكيد كردند: امارات از جبهه مخالفان در جنوب سوريه حمايت مي كند اما خواهان سرنگوني بشار اسد رييس جمهور سوريه نيست بلكه مي خواهد دمشق در محاصره قرار گيرد تا بتواند به آن فشار وارد كند و برنامه سياسي اش را بپذيرد كه بر مبناي آن بشار اسد از قدرت كنار گذاشته خواهد شد.اين موضعگيري بسيار نزديك به موضع روسيه به نظر مي رسد.
** اختلافات بر سر تركيه
روابط تنگاتنگ ميان رياض و آنكارا ، امارات را نگران كرده است . هم اكنون امارات و تركيه بر سر پرونده مصر با يكديگر اختلاف نظر دارند. آنكارا خواستار بازگشت اخوان المسلمين به قدرت در قاهره هستند در حالي كه امارات از عبدالفتاح السيسي حمايت مي كند.
به گفته خالد الدخيل اين نويسنده سعودي علاوه بر اختلافات ياد شده عربستان مواضع مشترك امارات با ايران را براي برخي از پرونده هاي منطقه اي يك خطر بزرگ و مستقيم مي داند و بطور حتم اين اختلافات بر فرآيند موضوع يمن تاثير خواهد گذاشت.
خاورم ** 1487 **1566
تهران - ايرنا - در حاليكه همگان معتقدند امارات و عربستان در همه زمينه ها با يكديگر همپيمان هستند، اخيرا سندي توسط ويكي ليكس منتشر شد كه از وجود اختلافات عميق ميان اين دو كشور حكايت دارد.