۱۶ مرداد ۱۳۹۴، ۹:۱۸
کد خبر: 81710808
T T
۰ نفر
رسانه ها نيازمند قوانين بازدارنده هستند

كيش - ايرنا - رييس شوراي سياستگذاري روزنامه اعتماد با بيان اينكه شاهد بداخلاقي هاي زيادي در عرصه مطبوعات هستيم افزود: براي پرهيز از اين موضوع، رسانه ها نيازمند قوانين بازدارنده هستند.

بهروز بهزادي پنجشنبه شب در آستانه فرا رسيدن 17 مرداد ماه سالروز شهادت محمود صارمي خبرنگار ايرنا و روز خبرنگار، در گفت وگوي اختصاصي با ايرنا، رسالت واقعي خبرنگار در دنياي امروز را بسيار مهم خواند و افزود: در گذشته اخبار تنها از يك يا دو مجرا منتشرمي شد و درستي و يا نادرستي آن را صاحبان فن به راحتي تشخيص مي دادند.
وي افزود: اما امروزه با توجه به پيشرفت تكنولوژي و تعدد و افزايش رسانه ها اعم از مكتوب و سايت هاي خبري تشخيص خبر درست از نادرست بسيار مشكل و به تبع آن رسالت خبرنگاران نيز سخت تر شده است.
اين پيشكسوت عرصه روزنامه نگاري با بيان اينكه متناسب با اين پيشرفت ها رسالت خبرنگاران نيز تغيير كرده است افزود: امروز خبرنگاران و روزنامه نگاران بايد با هوش تر ، به روزتر ، آگاه تر، فعال تر و متخصص باشند تا خبر درست را از نادرست و شايعه بخوبي تشخيص دهند.
وي تصريح كرد: خبرنگار بر اساس رسالت واقعي خود بايد بداند آنچه كه در جامعه از آن به بد اخلاقي تعبير مي شود در كار روزنامه نگاري و خبرنگاري هم بد اخلاقي است ، در جامعه اگر دروغگويي ، توهين به افراد ، اتهام وارد ساختن بد اخلاقي تلقي مي شود بكار بردن آن در عرصه خبر نويسي نيز همين معنا را مي دهد .
اين فعال رسانه اي گفت : اينكه براي رسيدن به پله هاي ترقي و دستيابي به منويات خود ،واقعيات را وارونه جلوه دهيم ،ديگران را تخريب و براي آنها خبر سازي كنيم در اخلاق حرفه اي رسانه جايي ندارد.
بهزادي با ابراز تاسف از رواج بد اخلاقي ها در جامعه و همچنين درعرصه رسانه ها گفت : استفاده از اخبار نادرست براي رسيدن به مقاصد خاص در برخي مطبوعات و رسانه ها رواج يافته است و به راحتي اخلاق حرفه اي روزنامه نگاري را زير سوال مي برد.
سردبير اجرايي روزنامه ايران در دهه 70، يكي از راهكارهاي مهم براي رهايي يافتن از اين وضعيت را تدوين قوانين بازدارنده براي رسانه ها عنوان كرد و گفت : اخلاق حرفه اي روزنامه نگاري با معضلات زيادي در جامعه روبرو است و نياز دارد براي تشخيص درستي يا نادرستي خبر، اهالي فن و متخصصان به اين عرصه ورود كنند .
وي افزود : برخي از رسانه هاي اينترنتي براي جذب مخاطب بيشتر و افزايش تعداد كاربران به راحتي دروغ مي گويند و خبرسازي مي كنند ، مقابله نكردن با اين روند آسيب جدي به عرصه روزنامه نگاري و خبرنگاري حرفه اي وارد ساخته است .

* رسانه ها نيازمند منشور اخلاقي حرفه اي هستند / عرصه مطبوعات براي نظارت نيازمند تشكلي حرفه اي است
اين فعال عرصه رسانه با بيان اينكه رسانه ها نيازمند يك منشور اخلاقي حرفه اي هستند گفت : امروزه انتشار اخبار چه درست چه نادرست از مرزها فراتر رفته است و براي جلوگيري از انتشار آن و تخلفات رسانه اي نمي توان با قانون داخلي موجود مقابله كرد.
وي با تاكيد بر اينكه مطبوعات بايد توسط اهالي مطبوعات و متخصصان اين عرصه اداره شود گفت : در شرايط فعلي هيات نظارت بر مطبوعات بر اساس قوانين قديمي بر كار رسانه ها نظارت دارد ، پليس فتا نيز به جرايم ايتنرتتي مي پردازد اما اين كافي نيست ، امروز رسانه و مطبوعات نيازمند تشكلي از بين فعالان و صاحب نظران است كه بتواند نظم نويني بين رسانه ها ايجاد كرده و از بروز هر گونه بد اخلاقي جلوگيري كند.
قائم مقام مديرمسوول روزنامه اعتماد، در مورد تخصصي شدن رسانه ها گفت: چند سالي است كه قالب هاي اخبار در رسانه ها بهم خورده است ، برخي رسانه ها مدعي هستند كه مطلب منتشره آنها در قالب گزارش است در صورتي كه از نظر صاحبان فن ، مطلب منتشره مقاله ، تحليل و يا تفسيراست ، هر يك از قالب ها همچون مصاحبه ، گزارش ، يادداشت و... كاركردهاي خاص خود را دارد.
وي دليل بر هم خوردن اين شرايط را بروز دو انقطاع در طول سالهاي گذشته در كشور دانست و گفت : پس از پيروزي انقلاب شاهد ظهور نسلي جديد با افكاري نو بوديم كه خود مسائل را مورد بررسي و كنكاش قرار مي دادند ، انقطاع دوم در دولت احمدي نژاد بوقوع پيوست، تعدادي از روزنامه نگاراني بدون تخصص وارد فضاي رسانه شدند و كار حرفه اي را با نقصان روبر كردند.
بهزادي گفت : در دولت گذشته اخلاق حرفه اي رسانه اي تنزل يافت و برخي رسانه ها بجاي پرداختن به امور عمومي و تخصصي خود يا سخنگوي سازمان خاص بودند و يا از فرد و جناح خاصي حمايت مي كردند ، اين اتفاقات چالش هاي زيادي را در عرصه مطبوعات ايجاد كرد.
اين فعال رسانه اي با تاكيد بر اينكه عرصه مطبوعات نيازمند تشكلي تخصصي از نيروهاي حرفه اي و با سواد است افزود: با راه اندازي اين تشكل مي توان بد اخلاقي ها را اصلاح و يا كاهش داد .
پيشكوت عرصه روزنامه نگاري در پاسخ به سوالي در مورد افزايش سواد بصري در بين روزنامه نگاران و مديران مطبوعاتي گفت: در بسياري از كشورهاي توسعه يافته بيشتر مخاطبان رسانه ها و مطبوعات خود خبرشناس و داراي سواد و تخصص هستند اما در كشور ما نياز است سطح فرهنگ و سواد مخاطبان را افزايش داد .
بهزادي تاكيد كرد : فعالان عرصه رسانه بايد بدانند هر آنچه در سطح جامعه به عنوان بد اخلاقي تلقي مي شود در مطبوعات نيز غير اخلاقي است ، اينكه شماري از خبرنگاران در ازاي انتشار خبر از مسوول يا فردي پول مي گيرند و به نوعي با خبر تجارت مي كنند ، به نفع يا ضرر فرد يا گروهي مي نويسند همه در زمره بد اخلاقي ها است .
وي يكي از دلايل سوق پيدا كردن خبرنگاران به سمت تجارت خبر را شرايط نامناسب اقتصادي و درآمد ناكافي عنوان كرد و گفت : بهبود شرايط اقتصادي و افزايش دستمزد اهالي رسانه در اين زمينه اثر گذار خواهد بود.
هفدهم مرداد ماه 1377 محمود صارمي خبرنگار ايرنا و هشت ديپلمات ايراني در مزار شريف افغانستان به دست گروه تروريستي طالبان به شهادت رسيدند كه اين روز از سوي شوراي فرهنگ عمومي كشور در تقويم كشور به عنوان روز خبرنگار نامگذاري شده است .
1630**1641 /6048