به گزارش خبرنگار سياسي ايرنا، اصولگرايان، مستقلين و اصلاح طلبان در روزهاي گذشته با برگزاري نشست ها و مصاحبه هاي مختلف حضور جدي تر در فرآيند انتخابات مجلس دهم آغاز كرده اند تا موفق شوند بيشترين كرسي را در بهارستان بدست آوردند.
خانه احزاب ايران نيز به عنوان نماد توسعه سياسي و محل تضارب آرا بعد از چند سال تعطيلي توانست با انتخاب اعضاي شوراي مركزي رسما كار خود را آغاز كند.
سه جريان اصولگرايان، اصلاحطلبان و مستقلين نامزدهاي اصلي خود را در راي گيري هاي درون فراكسيون در مجمع عمومي خانه احزاب شناختند و فصل جديدي در عرصه تحزب گرايي در كشور رقم خورد.
در مجمع عمومي خانه احزاب، حسن غفوري فرد با 68 راي از مجموع 101 راي اخذ شده به عنوان نفر اول اصولگرايان، مصطفي كواكبيان با 66 راي نفر اول اصلاح طلبان و قدرت علي حشمتيان با 74 راي نفر اول مستقلين انتخاب شدند.
احمد حكيميپور دبيركل حزب اراده ملت ايران معتقد است: با انتخاب اعضاي شوراي مركزي، خانه احزاب اكنون به خانه احزاب تبديل شده و انتظار ميرود بعد از يك دوره ركود طولاني، احزاب در دوره جديد ماموريتهاي اصلي خود را دنبال كنند.
ابوالقاسم رئوفيان دبيركل حزب ايران اسلامي نيز تاكيد دارد: خانه احزاب يك نهاد صنفي است و وظيفه دارد به امور صنفي، مشكلات احزاب و رتق و فتق امور احزاب و عضو خانه رسيدگي كند. خانه احزاب فعاليت سياسي ندارد اما وقتي شكل بگيرد به نهادينه شدن احزاب در كشور كمك ميكند.
خانه احزاب امروز شاهد انتخابات هيات رييسه جديد اين نهاد صنفي است و در واقع با انتخاب هيات رييسه جديد شاهد تحقق يكي ديگر از وعده هاي رييس جمهوري خواهيم بود تا با آغاز به كار اين تشكل سياسي نشاط و توسعه با نگاه تازه اي در كشور دنبال شود.
در ادامه به بعضي از مصاحبه ها و برنامه هاي احزاب در دو هفته گذشته اشاره مي كنيم.
در هفته گذشته محمد جواد حق شناس عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي در نشست رسانه و تحزب كه به همت سازمان جوانان حزب اسلامي كار و به مناسبت روز خبرنگار برگزار شد به تببين جايگاه رسانه ها، تحزب در ايران و داشتن چگونگي نظام فعاليت هاي سياسي پرداخت و اظهار داشت: فضاي بعد از سال 92 براي عرصه اطلاع رساني بهتر شده ولي بايد به سمت ايده آل در اين جهت قدم برداريم.
وي در اين نشست گفت: هيچ كس نبايد از تعطيلي رسانه ها خوشحال باشد؛ مطبوعاتيها نبايد از بيكار شدن همكاران خود خرسند شوند و اين را بايد رسانهها با هر گرايش سياسي در كار حرفهاي خود لحاظ كنند.
عضو شوراي مركزي حزب اعتماد ملي با بيان اين كه نظام حزبي در شرايط مطلوبي به سر نميبرد، افزود: فعاليت احزاب به هيچ عنوان مطلوب نيست و اگر بخواهيم يك آسيبشناسي انجام دهيم بايد به سمت قانون نظام جامع فعاليت سياسي در كشور حركت كنيم.
اين فعال سياسي اصلاح طلب با انتقاد از ازدياد احزاب ناكارآمد در ايران خاطرنشان كرد: در هيچ كشوري 250 حزب با پروانه وجود ندارد و اين ضعف بزرگ براي ما است.
حقشناس با بيان اين كه امروز برخي رؤساي جمهوري بلافاصله پس از پيروزي اعلام ميكنند كه به هيچ حزب و جناحي تعلق ندارند و مديون آنها نيستند،گفت: كجاي اين اظهارات بايد داراي افتخار شود؛ نظام حزبي و روي كار آمدن نمايندگان يا روساي جمهوري از احزاب تاثير مناسبي را براي مردم و پيگيري مطالباتشان خواهند داشت.
** دعوت رهامي از اصلاحطلبان براي وحدت و همدلي و تحمل برخي فشارها
در هفته گذشته حجت الاسلام و المسلمين محسن رهامي و حجت الاسلام و المسلمين سيد هادي خامنهاي از اعضاي شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات در همايش اصلاح طلبان كرمانشاه و اسلام آباد غرب شركت كردند.
رهامي در سخنراني خود در همايش وحدت و همدلي اصلاح طلبان در كرمانشاه به صبر و حوصله و منش و پيامبر اسلام(ص) اشاره واصلاحطلبان را به وحدت و همدلي و تحمل برخي فشارها دعوت كرد.
رييس كميته انتخابات اصلاحطلبان كشور با انتقاد از اختلاس و فريبكاريهاي دولت قبل افزود: بيش از ١٨٠ هزار ميليارد تومان در دولت قبل ناپديده شده است.
دبيركل انجمن اسلامي مدرسين دانشگاههاي كشور، گفت: نامزدهاي ما در انتخابات 92 آقاي خاتمي بود اما چون شرايط حضور وي مهيا نشد، با بررسي شرايط در جلسات مختلف، به اين نتيجه رسيديم از دكتر روحاني حمايت كنيم و همين حمايت موجب پيروزي در انتخابات شد.
سيد هادي خامنهاي نيز در سخنراني خود دركرمانشاه اهداف اصلاحطلبان را احياي ارزشهاي انقلاب عنوان كرد و اظهارداشت: در حال حاضر انقلاب اسلامي به دليل گذشت زمان و حضور فرصت طلبان دچار فرسودگي شده است و رسالت اصلاحطلبان اين است كه اجازه ندهند اين ارزشها زود به فراموشي سپرده شوند.
سيد هادي خامنه اي به علت كسالت نتوانست در شهرستان اسلامآباد غرب سخنراني كند كه برخي سايتهاي خبري از لغو سخنراني وي خبر دادند كه حسينعلي اميري، سخنگوي وزارت كشور در گفت گو با ايرنا با رد برخي شايعات مبني بر لغو سخنراني يكي از اصلاحطلبان در گيلان غرب گفت: هيچ سخنراني در اين شهر لغو نشده است و آخرين سخنراني كه در گيلان غرب برگزار شد متعلق به حجتالاسلام محسن رهامي بود.
وي افزود: محلي كه براي سخنراني رهامي در نظر گرفته شده بود دولتي بود كه به همين دليل، با دستور فرماندار اين استان براي جلوگيري از ايجاد شبهه در اعلام بي طرفي، تغيير داده شد. اين سخنراني بدون هيچ مشكل و حاشيهاي انجام شد.
** حضور عارف در استان فارس، ديدار موسوي لاري با اصلاح طلبان فارس
همچنين در هفته گذشته محمدرضا عارف رييس بنياد اميد ايرانيان در ادامه سفرهاي خود به استان فارس رفت و دو سخنراني در جمع خبرنگاران و فعالان اصلاحطلب اين استان داشت.
عارف در جمع خبرنگاران با انتقاد از طرح شايعه رد صلاحيت گسترده اصلاحطلبان گفت كه جريان اصلاحات آمادگي حذف غيرقانوني حتي يك نفر را هم ندارد و در جمع فعالان سياسي استان فارس نيز گفت كه بايد در انتخابات پيروز شويم و براي اين پيروزي چارهاي جز اجماع نداريم.
اين فعال اصلاح طلب كه اين روزها با چهرههاي موثر سياسي در حال رايزني است و از سوي ديگر براي فعالان استاني سخنراني ميكند تا شايد بتواند هماهنگي و انسجام اصلاحطلبان را حفظ كند.
در هفته گذشته همچنين فعالان استان فارس به ديدار عبدالواحد موسويلاري رييس شوراي راهبردي انتخابات اصلاحطلبان و وزير كشور دولت اصلاحات رفتند.
وي در اين ديدار بر لزوم انسجام اصلاحطلبان تاكيد كرد و گفت: اصولگرايان تلاش ميكنند بگويند هشت سال دولت قبل ربطي به ما ندارد، اين در حالي است كه آن زمان از همه ظرفيتهاي ديني، مرجعيت و حتي دعاي امام زمان(عج) براي حمايت از دولت استفاده كردند.
عضو شوراي مركزي مجمع روحانيون مبارز گفت: عدهاي با مجموعه رسانهاي تلاش ميكنند اصلاحاتهراسي به راه بيندازند و چهرهاي از اصلاحات بسازند كه اگر بيايد چه ميشود در صورتي كه اصلاحات هيچ زماني متحدتر از امروز نبوده است و آنچه امروز مي بينيد و سخناني كه گفته مي شود بازگشايي عقدههايي است كه به دلايل شخصي و سياسي به وقوع ميپيوندد.
** عارف سرليست اصلاح طلبان در انتخابات مجلس
محمدرضا عارف ميهمان حزب مردمسالاري بود. فرداي بعد از اين ميهماني مصطفي كواكبيان، دبيركل اين حزب از سر ليستي عارف در انتخابات مجلس اعلام حمايت كرد و گفت: اين موضوع به خود وي بستگي دارد و اگر واقعا بخواهد در اين انتخابات حضور داشته باشد بايد از اين موضوع استقبال كرد.
كواكبيان همچنين درباره پيشنهاد غلامحسين كرباسچي براي معرفي ناطق نوري بهعنوان سرليست اصلاحطلبان در انتخابات مجلس دهم هم گفت: بعيد ميدانم آقاي ناطق نوري بخواهد سرليست اصلاحطلبان باشد ضمن اين كه وي خودش هم اين را قبول نكرده است و من فكر مي كنم كه نظر آقاي كرباسچي اين بود كه ناطق نوري حلقه وصل خوبي است در صورتي كه خود وي اين را بپذيرد.
** كمپين جوانان اصلاحطلب براي انتشار فهرست خائنان
هفته گذشته حزب ندا تحت تاثير مصاحبه سيد صادق خرازي رييس شوراي مركزي خود سپري كرد.
مصاحبهاي كه اگرچه به دو هفته قبل با هفتهنامه مثلث برميگشت اما بازنشر هماهنگ آن توسط رسانههاي اصولگرا در هفته گذشته منجر به بروز واكنشهاي تندي از سوي برخي اصلاحطلبان شد.
عدهاي از جوانان اصلاحطلب با راهاندازي كمپيني در فضاي مجازي از او خواستهاند تا ليست افرادي كه خائنانه به دشمن گرا ميدادند را منتشر كند. اين كمپين البته هنوز با هيچ واكنشي از سوي خرازي مواجه نشده است.
همچنين برخي حاميان اين حزب با حضور جدي در فضاي مجازي نسبت به بازنشر سخنان خرازي واكنش نشان داده و انتقاد از اظهارات وي را به برگزاري موفق نشست رسانهاي خرازي با حضور اعضاي تيم مذاكرهكننده ايراني درخصوص برجام ربط دادهاند.
** همايش كارگزاران با عنوان راهبرد مذاكره ملي
حزب كارگزاران سازندگي نيز دو هفته گذشته همايشي با عنوان راهبرد مذاكره ملي به بهانه بيستمين سالگرد تاسيس اين حزب برگزار كرد، البته در همان روز يدالله طاهرنژاد، عضو شوراي مركزي اين حزب موفق شد به عنوان يكي از اعضاي شوراي مركزي خانه احزاب در اين نهاد غير دولتي راه پيدا كند.
در همايش سراسري كارگزاران سرشاخههاي اصلي سراسر كشور اين حزب حضور داشتند. چهره شاخص اين همايش هم اسحاق جهانگيري معاون اول رييس جمهوري و عضو شوراي مركزي اين حزب در كنار فائزه هاشمي رفسنجاني عضو هيات موسس و تني چند از كارشناسان اقتصادي و سياسي بود كه با حضور وي اين همايش رنگ و بوي رسمي تري داشت.
٢٠ سال قبل بود كه اسحاق جهانگيري، محمد علي نجفي، غلامحسين كرباسچي، حسين مرعشي، محمد، فائزه و محسن هاشمي به همراه چند كارگزار ديگر دولت هاشمي رفسنجاني تصميم به راهاندازي حزب گرفتند؛ حزبي به نام كارگزاران سازندگي، هواخواه توسعه و پر از چهرههاي تكنوكراتي كه ميگويند ليبرالدموكرات مسلمان هستند.
در اين همايش غلامحسين كرباسچي باز هم از مذاكره ملي سخن گفت و معتقد است كه مذاكرهاي كه ميتواند پروندههاي پيچيدهاي مانند حصر و برخي محكوميتهاي قضايي را هم حل كند.
همچنين درباره دوران درخشان بعد از امام (ره) و تحزب گرايي و بحث انتخابات در كشور نيز صحبت كرد و در ادامه خيلي مختصر به تبيين برنامه هاي حزب مطبوعش اشاره كرد.
در اين همايش فائزه هاشمي رفسنجاني نيز باز به حضور حداكثري زنان اشاره كرد و گفت: در انتخابات بايد شاهد حضور بيشتر زنان باشيم آقاي هاشمي بارها تاكيد كردند كه زنان منتظر راي گرفتن از مردان نباشند، اگر خودشان به خودشان راي دهند حتما كرسيهاي مجلس را به دست ميآورند. من ميگويم ثبت نام حداكثري در انتخابات بايد شكل بگيرد كساني هم فكر ميكنند ردصلاحيت ميشوند يا كساني كه فكر ميكنند توانايي حضور در مجلس را دارند بايد در انتخابات شركت كنند فرقي هم ندارد كه از زنان باشند يا از مردان و همچنين گفت بايد حضور حداكثري در انتخابات باشد كه اگر عده اي رد صلاحيت شدند عده اي ديگر بمانند.
**تشكيل هيات ايثارگران
در هفته گذشته مديرعامل بنياد باران از تشكيل هيات ايثارگران خبر داد و در شب شهادت امام جعفر صادق (ع) نخستين جلسه مذهبي اين هيات در حسينيه جماران با حضور چهرههاي سياسي و فعالان اصلاحطلب از رييس دولت اصلاحات و تعدادي از وزراي سابق و حجت الاسلام و المسلمين سيدحسن خميني، سيدمحمدرضا خاتمي، سيدعلي خميني، جواد اطاعت، فيضالله عربسرخي و الياس حضرتي برگزار شد.
حجتالاسلام پروازي از اعضاي شوراي مركزي هيات ايثارگران انقلاب اسلامي در اين جلسه مذهبي اعلام كرد كه هيات ايثارگران انقلاب اسلامي به توسعه خود ميانديشد و از اينرو بنا دارد خود را در ديگر استانها و شهرستانهاي كشور نيز معرفي كند.
در اين جلسه حجت الاسلام و المسلمين سيدحسن خميني با بيان حديثي از امامصادق(ع) درمورد امانت گفت: امانت هر حقي از ديگران است كه اختيار ما است و من و شما حق نداريم بدون اجازه در حق آنها تصرف كنيم. امانت اصل حكومت است و گروهي نميتواند آن را گرفته و رها نكند و بگويد هرچه ما ميگوييم بايد عملي شود.
** آيا كارگزاران حزب اسلامي يا حزب ليبرال دموكرات است
شنبه هفته گذشته روز خبرنگار هم بود و اين بهانه اي شد كه حزب موتلفه اسلامي برنامه بزرگداشت روزخبرنگار برگزار كند و در كنار آن نيز به پرسش هاي خبرنگاران درمورد اهداف اصولگرايان و اين حزب پاسخ دهد.
در مراسم روز خبرنگار كه موتلفه اي ها ميزبان خبرنگاران بودند، محمد نبي حبيبي دبيركل حزب موتلفه به برگزاري همايش حزب كارگزاران اشاره كرد و از كارگزاراني ها خواست تا مشخص كنند كه اين حزب آيا حزب اسلامي است يا يك حزب ليبرال دموكرات. چرا كه چندي پيش جناب آقاي محمد هاشمي از حزب كارگزاران كنارهگيري كرد و علت آن هم اين بود كه گفت: «ليبراليسم با اسلام قابل جمع نيست».
حبيبي افزود: خوب بود در همايش كارگزاران به اين شبههاي كه آقاي محمد هاشمي مطرح كردند پاسخ قانعكننده داده ميشد.
در ادامه اسدالله بادامچيان رييس ستاد انتخابات حزب موتلفه اسلامي در اين مراسم با اشاره به ايجاد شوراي هماهنگي فراگير اصولگرايان گفت: در حزب موتلفه اسلامي درصدد همگرايي و همراهي با همه اصولگرايان و ارزشگرايان هستيم و اميدواريم بتوانيم شوراي هماهنگي فراگير اصولگرايان را تشكيل دهيم و در آن با همه چهرهها و شخصيتهاي اصولگرا به فعاليت بپردازيم.
محمد نبي حبيبي دبيركل حزب موتلفه اسلامي نيز در اين مورد گفت: نگاه ما به تشكيل شوراي هماهنگي اصولگرايان با محوريت روحانيت است و ما معتقديم در شوراي هماهنگي اصولگرايان همه طيفهاي اصولگرايي از جمله سه تشكل ياد شده بايد حضور داشته باشند به اين جهت كه در انتخابات مجلس شوراي اسلامي اصولگرايان با صدا و فهرست واحد ورود پيدا كنند.
همچنين كمال سجادي، سخنگوي جبهه پيروان خط امام و رهبري از موافقت جبهه پايداري، حزب موتلفه و جمعيت ايثارگران با پيشنهاد تشكيل شوراي هماهنگي اصولگرايان خبر داد.
وي درباره جلسه هيات رييسه اين تشكل گفت: مقرر شد محمد رضا باهنر به عنوان دبيركل جبهه پيروان خط امام و رهبري، وحدت و همگرايي اصولگرايان را با محوريت علما و روحانيت دنبال كند.
همچنين دبيركل حزب موتلفه از تفاوت مواضع لاريجاني با جبهه پايداري سخن گفت.
وي ادامه داد: همانطور كه با جبهه پايداري ملاقات ميكنيم، چند هفته پيش نيز دو ساعت با آقاي لاريجاني جلسه داشتيم. اگر كسي تصور كند كه در ملاقات با جرياني، متمايل به آن سليقه ميشويم، توهين به موتلفه است.
وي خاطرنشان كرد: آقاي لاريجاني را ما در مجموع اصولگرا ميدانيم اما جبهه پايداري را هم اصولگرا ميدانيم. كلا هر كسي كف اصولگرايي را داشته باشد، اصولگرا ميدانيم. ما براي مجلس هيچ راه دومي به جز ائتلاف قبول نداريم.
در ادامه حبيبي درباره فعال شدن آقاي ناطق نوري در انتخابات و مايل بودن اصولگرايان براي همكاي وي با آنها و همچنين به عنوان سرليستي اصولگرايان، گفت: من جزو كساني هستم كه اصولا آقاي ناطق نوري را اصولگرا ميدانم. استناد من در اين حرف به مطلبي است كه دو تا سه سال پيش خودش بيان كرده بود.
دبيركل حزب موتلفه يادآور شد: او گفت كه اگر من را قطعه قطعه كنند اصولگرا هستم. اگر او اين حرف را ميگويد ديگر حجت تمام است. تعابير گوناگون از مشي سياسي ناطق نوري را درست نميدانم و در مورد سرليستي فعلا زود كه كه در مورد آن صحبت شود.
** هيچ حزبي به نام قاليباف در وزارت كشور به ثبت نرسيده است
همچنين هفته گذشته خبر از تاسيس حزب جديدي توسط مردان سياسي محمدباقر قاليباف به اذن و اراده او شنيده شد كه گفته مي شود تا پيش از انتخابات مجلس دهم حزب وي راه اندازي خواهد شد و اين خبري بود كه حسن بيادي عضو سابق شوراي شهرتهران و از چهرههاي نزديك به قاليباف شهردار پايتخت به روزنامه اعتماد گفت. هر چند پيش از بيادي اخباري درباره تحركات اطرافيان قاليباف گفته و شنيده ميشد.
ابوالقاسم رئوفيان دبيركل حزب ايران اسلامي معتقد است كه قاليباف از كرسيهاي مجلس دهم سهم ميخواهد.
اما اميري قائم مقام وزير كشور اين مطلب را شايعه عنوان كرد و گفت: هيچ حزبي به نام قاليباف در وزارت كشور به ثبت نرسيده است.
** هيچ دغدغهاي در همگرايي بين اصولگرايان وجود ندارد
در هفته گذشته حجت الاسلام سيد رضا تقوي قائم مقام جامعه روحانيت مبارز نيز از بسته شدن ليست نامزدهاي انتخابات مجلس خبرگان رهبري در اين تشكل سياسي خبر داد و گفت: در استان ها هم نامزدها تا حدودي مشخص شده است.
عضو شوراي مركزي جامعه روحانيت مبارز همچنين درباره انتخابات مجلس دهم تصريح كرد كه به دنبال سازوكارهاي لازم براي ساماندهي هستيم و هيچ دغدغهاي در همگرايي بين اصولگرايان وجود ندارد. در سازوكار انتخابات بايد ببينيم كه اينها چقدر باهم خواهند بود و اگر حرفوحديثي باشد در تعيين مصداق خواهد بود.
مرور فعاليت ها، مصاحبه ها و نشست هاي احزاب و تشكل هاي سياسي سمت و سويي را نشان مي دهد كه همه اين گروه ها و فعالان سياسي به دنبال بدست آوردن حداكثر كرسي هاي بهارستان هستند و در اين راه هر يك به دنبال سرليست كردن و حمايت از افرادي سرشناس تر و تاثيرگذار در سياست هستند تا بتواند نبض مجلس آينده را در دست بگيرند.
سيام**1058**7261** 1336
اول*
تهران-ايرنا- احزاب و تشكل هاي سياسي كشور در دو هفته گذشته بر فعاليت هاي خود افزودند تا در فرآيند انتخابات مجلس دهم نقش آفريني بيشتري داشته باشند.