در این میان آموزش و پژوهش در عرصه تولید به عنوان یكی از كانون های توجه دولت، موضوعی زیربنایی برای تكاپوی هدفمند وزارت صنعت، معدن و تجارت به شمار می رود؛ تكاپویی كه آینده ای روشن را برای دوران پسا تحریم، پیش روی كارشناسان حوزه های اقتصادی ترسیم می نماید و فرصتی برای مرور تدابیر آموزشی و امیدهای پژوهشی حوزه صنعت و معدن را فراهم می سازد.
علی اصغر توفیق معاون آموزش و پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت و محمد نوری امیری مدیركل فناوری و پژوهش این وزارت خانه در راستای تشریح دستاوردهای دولت تدبیر و امید در تبریز با خبرنگار ایرنا در این باره به گفت و گو نشستند.
** صادرات یك میلیارد دلاری خدمات فنی و مهندسی
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت می گوید: واحدهای خدمات فنی و مهندسی به عنوان یكی از دستاوردهای دولت تدبیر و امید بیش از یك میلیارد دلار خدمات مشاوره فنی و مهندسی به كشورهای مختلف دنیا صادر كردند.
به گفته ' علی اصغر توفیق' دولت ایجاد واحدهای خدمات فنی و مهندسی در استان های مختلف كشور را تسهیل نموده و تا زمان حاضر این وزارتخانه برای 11 هزار واحد، مجوز فعالیت صادر كرده است.
وی می گوید: تقویت و حمایت از این واحدها از تدابیر ارزشمند دولت به شمار رفته و افزایش تعامل این واحدهای خدمات مشاوره ای می تواند درآمدهای هنگفتی را نصیب جمهوری اسلامی ایران نماید؛ در این راستا حمایت از شكل گیری 4 انجمن فنی مهندسی در چهار استان كشور، امكان هم افزایی توان این واحدها را فراهم آورده است.
** 100 مركز پژوهشی و تحقیق و توسعه ایجاد شد
مدیركل فناوری و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت می گوید: در سایه تدبیر دولتمردان در دو سال گذشته بیش از 100 مركز پژوهشی و تحقیق و توسعه به صورت غیردولتی در كشور ایجاد شدند.
' محمد نوری امیری' فعالیت این مراكز را مجزا از واحدهای 'تحقیق و توسعه' داخل واحدهای تولیدی دانسته و می گوید: این مراكز مستقل، قابلیت ارایه خدمات به تمامی واحدهای صنعتی و معدنی را دارند و تاكنون نقش های مهمی در برخی از صنایع مادر كشور داشته اند.
وی می گوید: فعالیت این مراكز در بومی سازی، بهبود فرآیند و ارتقاء كیفیت صنایع مختلف از جمله خودرو، لاستیك، صنایع معدنی و ... امید زیادی را برای صنایع كشور ایجاد كرده و در دوران پسا تحریم و افزایش فضای رقابتی در كشور، اهمیت این مراكز بسیار پررنگ تر خواهد بود.
به گفته ' نوری امیری ' این مراكز با حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت برای افزایش كیفیت تولیدات داخلی، طرح های علمی و كاربردی مهم و مفیدی را ارایه می دهند و انجمن های تخصصی آنها در معاونت آموزش، پژوهش و فناوری این وزارتخانه دارای اتاق و محل استقرار می باشند.
** راه اندازی بیش از 50 مركز علمی كاربردی با محوریت صنعت، معدن و تجارت
مدیركل فناوری و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت می گوید: با توجه به اهمیت ویژه دولت تدبیر و امید به فعالیت های آموزشی و پژوهشی در حوزه صنعت، معدن و تجارت طی دو سال گذشته بیش از 50 مركز علمی كاربردی جدید در كنار واحدهای صنعتی كشور راه اندازی شدند.
' نوری امیری' تعداد مراكز زیر نظر این وزارتخانه را حدود 200 واحد اعلام كرده و می گوید: در زمان روی كار آمدن دولت تدبیر و امید مراكز علمی كاربردی به صورت محدود با برخی رشته های مرتبط با این بخش، دانشجو پذیرش می كردند كه در حال حاضر و با همكاری دانشگاه جامع علمی كاربردی واحدهای مذكور در بخش صنعت، معدن و تجارت گسترش و رشته های مورد نیاز نیز توسعه مناسبی یافته است.
** تجلی ارتباط تعاملی صنعت با دانشگاه در دولت تدبیر و امید
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت می گوید: ارتباط صنعت و دانشگاه جزو شعارهایی است كه در تمامی ادوار مورد توجه دولت قرار گرفته اما دولت تدبیر و امید با اجرای شش طرح خلاقانه تجلی ارتباط تعاملی صنعت با دانشگاه را به منصه ظهور رساند.
' علی اصغر توفیق'، طرح های پسا دكترای صنعتی، فرصت های مطالعات داخلی، حمایت از پایان نامه های دانشگاهی، فارغ التحصیلان جوان دانشگاهی (فاجد)، كرسی تدریس نخبگان صنعتی در دانشگاه ها و مشاور مادر دانشگاهی را شش تدبیر ارزشمند دولت برای برقراری ارتباط تعاملی صنعت با دانشگاه می داند.
مدیركل آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در ارتباط با پسا دكترای صنعتی می گوید: برای نخستین بار در كشور 50 نفر از اساتید دانشگاهی به عنوان پایلوت این طرح در بنگاه های صنعتی و معدنی مشغول به كار شدند.
به گفته ' محمد نوری امیری' این اساتید به جای تدریس در دانشگاه در ماموریتی با مدت معین در اختیار بنگاه های صنعتی و معدنی قرار می گیرند تا دانش آنان در اختیار صنایع و معادن كشور قرار گیرد.
وی می گوید: اساتید نیز در قالب این طرح ضمن مهارت آموزی و كسب تجربه در محیط واقعی كار در بنگاه های صنعتی و معدنی می توانند در راستای تبدیل علم به فناوری تجربه كسب كنند.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با طرح فرصت های مطالعاتی داخلی می گوید: با اجرای این طرح در دولت تدبیر و امید امسال 100 نفر از اساتید دانشگاه ها دوره فرصت مطالعاتی خود را در بنگاه های صنعتی و معدنی داخل كشور پشت سر می گذارند.
به گفته ' توفیق' پیش از این اساتید رشته های صنعتی و معدنی صرفا از فرصت مطالعاتی شش ماهه در خارج از كشور برخوردار بودند و پس از بازگشت نیز به دلیل برخی تفاوت های تكنولوژیكی نمی توانستند در رفع مشكلات صنایع و معادن كشور تاثیر گذار باشند.
مدیركل آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با حمایت دولت تدبیر و امید از پایان نامه های مقاطع كارشناسی ارشد و دكتری می گوید: در قالب این طرح واحد های صنعتی و معدنی مشكلات خود را در قالب پایان نامه های دوره كارشناسی ارشد و دكتری تعریف كرده و وزارت صنعت، معدن و تجارت با رویكرد حمایتی، 40 درصد از هزینه این فعالیت را پرداخت می كند.
' نوری امیری' می گوید: 40 درصد از هزینه را بنگاه صنعتی یا معدنی مربوطه و 20 درصد از آن را نیز دانشگاه باید پرداخت نماید.
به گفته وی با اجرای این طرح بسیاری از مشكلات بنگاه های صنعتی و معدنی كشور با هزینه های اندك مرتفع می شود و پایان نامه های دانشگاهی حالت كاربردی پیدا می كنند.
وی می گوید: امسال چهار هزار و 500 پایان نامه توسط قطب های علمی و دانشگاهی كشور در قالب همین طرح مورد حمایت دولت تدبیر و امید قرار می گیرد.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با طرح فاجد می گوید: در این طرح فارغ التحصیلان دانشگاه های مطرح كشور در بنگاه های صنعتی و معدنی به مدت شش ماه مشغول به كار می شوند و از وزارت صنعت، معدن و تجارت حقوق دریافت می كنند.
به گفته ' توفیق' امسال در قالب این طرح ارزشمند یك هزار دانش آموخته رتبه های برتر دانشگاهی به عنوان پایلوت در بنگاه های صنعتی و معدنی كشور اشتغال می یابند.
وی می گوید: پس از شش ماه اشتغال این دانش آموختگان، بدون شك صاحبان بنگاه های صنعتی و معدنی در صورت رضایت از عملكرد آنان نسبت به اشتغال پایدارشان اقدام خواهند كرد.
به گفته وی در حقیقت این دانش آموختگان شش ماه فرصت دارند تا قابلیت های خود را به اثبات برسانند و صاحب شغل شوند.
مدیركل آموزش و پژوهش وزارت صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با تدریس نخبگان صنعتی و معدنی در دانشگاه ها می گوید: تدریس این نخبگان مجرب در بخشی از دروس دانشگاهی نیز طرحی ارزشمند از دولت تدبیر و امید است.
' نوری امیری' می گوید: یك صنعت كار یا معدن كار نخبه و مجرب می تواند بسیاری از حقایق دنیای صنعت و معدن را به دانشجویان منتقل كند.
معاون آموزش، پژوهش و فناوری وزیر صنعت، معدن و تجارت در ارتباط با طرح مشاور مادر دانشگاهی می گوید: در قالب این طرح صنایع و معادن مهم كشور می توانند به دانشگاه ها سفارش كار دهند و در صورت مرتفع شدن مشكلاتشان در قالب فاكتور هزینه پرداخت كنند.
به گفته ' توفیق' این ارتباط موجب می شود تا دانشگاه ها با هدف كسب درآمد، خود را برای حل مشكلات بنگاه های صنعتی و معدنی مهیا كرده و بنگاه های صنعتی و معدنی نیز در جستجوی راه حل هایی برای مشكلات خود به دانشگاه های معتبر مراجعه می كنند.
وی همچنین به مشوق های دولت تدبیر و امید برای برقراری ارتباط صنعت با دانشگاه اشاره كرده و می گوید: بند (س) ماده (31) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، آن دسته از بنگاه های صنعتی و معدنی را كه برای مرتفع نمودن مشكلات تولید خود پژوهش های دانشگاهی انجام دهند از 10 درصد مالیات ابرازی معاف می كند.
وی ادامه می دهد: در تبصره (10) ماده (35) این قانون نیز معافیت بهره برداران معادن تا 10 درصد حقوق دولتی و تا سقف 50 میلیارد ریال را در صورت رفع مشكلی به واسطه پژوهش های دانشگاهی یادآور می شود.
وی می گوید: ماده (4) این قانون نیز به دولت اجازه می دهد تا 50درصد پژوهش های كاربردی بنگاه های صنعتی و معدنی را در حدود بودجه مصوب تقبل نماید مشروط به آنكه منجر به تولید كالاهای جدید و یا اختراع و نوآوری شود.
به گفته وی در این مدت با برگزاری بیش از دو میلیون نفر ساعت دوره آموزشی در حوزه های 'ایمنی و آتش نشانی در واحدهای صنعتی' موسوم به 'اچ اس ای'، مدیریت ریسك، مدیریت انرژی و دوره های ویژه اصناف و ... اقدام ارزشمندی در راستای آموزش كاركنان بنگاه های صنعتی و معدنی برداشته شده است.
' توفیق' می گوید: علاوه بر دوره های آموزشی بنگاه های صنعتی و معدنی برای كاركنانشان، اخذ سهمیه كارآموزی و تخصیص آن به دانشگاه ها به تعداد بیش از 25 هزار نفر دانشجو و ده ها اقدام دیگر از اقدامات ارزشمند در دوران دولت یازدهم است.
در مجموع می توان گفت در سایه سیاست های حمایتی دولت تدبیر و امید، بنگاه های صنعتی و معدنی كشور می توانند از جیب دولت برای حل مشكلات تولید و افزایش بهره وری اقدام كنند.
بدون شك اقدامات خلاقانه دولت تدبیر و امید در حوزه آموزش و پژوهش برای توسعه صنایع و معادن كشور را نمی توان در یك مكتوب خلاصه كرد و از همه مهمتر به فعالیت های جاری این حوزه نیز بی توجه بود.
2340/518
گذری بر تدابیر آموزشی و امیدهای پژوهشی دولت در حوزه صنعت و معدن
۷ شهریور ۱۳۹۴، ۱۴:۳۹
کد خبر:
81739200
تبریز- ایرنا- هفته دولت فرصتی برای بازگویی دستاوردهای ارزشمند دولت در سطوح ملی و منطقه ای را در جای جای ایران اسلامی فراهم كرده است؛ دستاوردهایی كه بر تدبیر دولتمردان تكیه داشته و امید را در بخش صنعت و معدن كشور زنده می كند.