به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا از روزنامه انگلیسی گاردین، با اعلام اسامی نامزدهای نهایی جایزه من بوكر سال 2015، وود كه استاد بازنشسته انگلیسی و ادبیات تطبیقی در دانشگاه پرینستون آمریكا و یكی از اعضای هیات داوران است گفت: منظورم این نیست كه كتاب های اعلام شده خوب نیستند و مردم نباید آنها را بخوانند اما خشونت زیادی در آنها هست.
براساس گزارش ، نامزدهای هیات داوران جایزه من بوكر شش اثر را برای سال 2015 نامزد كرد. این آثار شامل كتاب هایی از دو نویسنده انگلیسی یعنی تام مك كارتی برای كتاب جزیره ساتین و سانجیو ساهوتا برای كتاب سال فرار، دو نویسنده آمریكایی یعنی آن تیلور برای كتاب قرقره نخ آبی و هانیا یاناگیهارا برای یك زندگی كوتاه، یك نویسنده جامائیكایی مارلون جیمز برای كتاب تاریخ مختصری از هفت قتل و نویسنده نیجریایی یعنی چیگازی اوبیوما بری كتاب ماهیگیران است.
وود گفت: شاید یكی از دلایل این باشد كه نوشتن آثار كمدی دشوار است، از طرف دیگر موضوعات ناراحت كننده جدی تر هستند و نویسنده ها تصور می كنند این آثار راحت تر و بیشتر فروش خواهد رفت.
این فهرست كه نویسندگانی از 28 تا 72 ساله را دربر می گیرد، موجب تعجب بسیاری از منتقدان نیز شده است زیرا دو نویسنده مهمی كه در فهرست اولیه نام آنها آمده بود؛ آن انرایت از ایرلند نویسنده كتاب جاده سبز و مریلین رابینسون از آمریكا نویسنده كتاب لی لا در این فهرست حذف شده اند.
اوبیوما نویسنده 28 ساله اهل نیجریه جوان ترین فرد در این گروه است كه در اثر خود داستان از هم پاشیدن یك خانواده هموطنش را بعد از پیش بینی قتل یكی از برادران توسط برادر دیگر به وسیله یك پیشگوی محلی، برای خوانندگان روایت می كند.
آن تیلور 73 ساله نیز پیرترین عضو این گروه است كه برای بیستمین رمان خود توانسته نامزد جایزه من بوكر شود. وی داستان خانواده ای را در پر از رمز و راز و دروغ در شهر بالتیمو آمریكا به تصویر می كشد.
رمان جیمز در سال های دهه 1970 و 1980 جامائیكا روایت می شود و نویسنده با كمك راویان مختلفی قصه را تعریف می كند كه قصد دارند باب مارلی (خواننده جامائیكایی) را به قتل برسانند.
مك كارتی تنها فردی است كه پیش از این بازهم در فهرست نهایی من بوكر بوده است و خوانندگان را به شنیدن داستان مردی به نام یو می خواند كه به عنوان انسان شناس برای شركتی كار می كند و این شركت برنده پروژه رمزآلودی از شركت كوب ساسن شده است. پروژه ای كه هرگز در كتاب كامل معرفی نمی شود و در نهایت این جسورانه ترین اثر در فهرست من بوكر است.
ساهوتا در كتاب خود داستان 13 مهاجر هندی را روایت می كند كه همه در خانه ای در شهر شفیلد انگلیس به سختی روزگار می گذرانند و رویای زندگی تازه در سر می پرورانند.
هیات داوران جایزه من بوكر سال 2015 علاوه بر وود، شامل الا واكاتاما الفری روزنامه نگار، جان برنساید شاعر، سام لیث روزنامه نگار، ستون نویس و فرانسیس اوزبورن نویسنده در مورد برنده این جایزه 50 هزار دلاری تصمیم می گیرند كه روز 13 اكتبر (25 مهر) در مراسمی در لندن به نویسنده اهدا می شود.
جایزه ادبی من بوكر، كه به نام جایزه بوكر هم شناخته می شود، یكی از مهم ترین جوایز ادبی دنیا است كه هر سال به بهترین رمان جدید انگلیسی زبان نوشته شهروندان كشورهای همسود بریتانیا، جمهوری ایرلند یا زیمباوه اعطا می شود. نام برنده این جایزه در مطبوعات آورده می شود و بنابراین بردن جایزه بوكر تاثیر فراوانی در فروش كتاب میگذارد.
جایزه دیگری به نام جایزه بین المللی من بوكر در سال ۲۰۰۵ بنیان گذاشته شد. طی سال های 2005 تا 2015 این جایزه هر دو سال یكبار به یك نویسنده در قید حیات برای مجموعه آثارش كه زبان آن انگلیسی باشد یا به انگلیسی ترجمه شده، اهدا می شد. اما برگزار كنندگان این جایزه روند آن را از سال جاری تغییر داده و قصد دارند هر سال آن را به یك كتاب ترجمه شده به زبان انگلیسی اعطا كنند. این جایزه نیز 50 هزار پوند ارزش دارد و مساوی بین مترجم و نویسنده تقسیم می شود.
جایزه من بوكر در سال 1968 با همت انتشارات انگلیسی بوكر مك كانل آغاز به كار كرد اما از سال 2002 بنیاد بوكر اجرای آن را برعهده دارد.
فراهنگ**9157**1601**
تهران- ایرنا- مایكل وود یكی از داوران انتخاب جایزه من بوكر می گوید : پی رنگ كلی این آثار خشونت، قتل اعضای خانواده، سوء استفاده از كارگران، ضربه زدن به خود، پوچی زندگی و بدرفتاری شدید با كودكان است.