۳ مهر ۱۳۹۴، ۳:۲۲
کد خبر: 81772171
T T
۰ نفر
آلودگي هوا،علت مرگ ساليانه سه ميليون نفر در جهان

تهران - ايرنا - پايگاه اطلاع رساني يكي از رسانه هاي غربي در گزارشي اعلام كرد: سالانه بيش ازسه ميليون نفر درجهان به علت عوارض ناشي از آلودگي هوا با مرگ زودرس جان خود را از دست مي‌دهند، اين تعداد مرگ و مير حتي از تلفات ناشي از بيماري‌هاي مالاريا و ايدز نيز بيشتر است.

به گزارش ايرنا ، اين پايگاه خبري افزود: بر اساس گزارش مؤسسه زيست محيطي نِيچر، ميزان مرگ و مير ناشي از آلودگي هوا معادل شش مرگ در هر دقيقه است كه در صورت تداوم روند فعلي اين ميزان تا سال 2050 به دو برابر افزايش خواهد يافت.
تحقيق اخير دانشمندان نشان مي‌دهد در اروپا و آمريكا توليد و انتشار گازهاي گلخانه‌اي ناشي از فعاليت‌هاي كشاورزي، علت اصلي مرگ تعداد قابل ملاحظه‌اي از افراد است.
همچنين محققان به اين موضوع پي برده‌اند كه آمونياك موجود در كودهاي شيميايي مي‌تواند يكي ازعوامل مؤثر در آلودگي هوا باشد.
اين پژوهش نشان مي‌دهد كه سوزاندن چوب و ذغال سنگ و به طور كلي سوخت‌هايي با كيفيت پايين براي گرم كردن خانه و پخت و پز عامل اصلي آلودگي هوا در آسيا به شمار مي‌رود.
كار‌شناس بهداشت محيط زيست، مايكل جرت از دانشگاه كاليفرنيا درباره اين گزارش تحقيقي مي‌گويد: اين پژوهش بايد زنگ‌هاي خطر را براي سازمان‌هاي بهداشت عمومي در سراسر جهان به صدا در آورد.
بر اساس اين گزارش رعايت معيارهاي تعيين شده از سوي سازمان بهداشت جهاني مي‌تواند از مرگ بيش از دو ميليون نفر بر اثر آلودگي هوا در جهان جلوگيري كند، استفاده از انرژي‌هاي تجديدپذير نيز باعث مي‌شود تعداد مرگ و ميرهاي ناشي از آلودگي هوا در سال 2030 ميلادي به نصف كاهش يابد.
اكثر مرگ و مير ناشي از آلودگي هوا به خاطر ذرات معلقي است كه كمتر از دو و نيم ميكرون قطر دارند و به راحتي وارد بافت‌هاي ريه و جريان خون مي شود و خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي، گرفتگي عروق مغزي و همچنين بيماري‌هاي تنفسي از جمله سرطان ريه را بسيار افزايش مي‌دهند.
بيش از سه ميليون و 300 هزار تلفاتي كه سالانه بر اثر آلودگي هوا رخ مي‌دهد ناشي از حملات قلبي عروقي‌اي است كه در پي استنشاق همين ذرات معلق حاصل مي‌شود.
اين ذرات از انتشار گازهايي در هوا ناشي مي‌شود كه منشأ آن سوختن ذغال سنگ در نيروگاه‌هاي توليد برق، دود ناشي از خودرو‌ها و همچنين گازهاي منتشر شده از صنايع مختلف به شمار مي‌آيد.
چين و هند از جمله آلوده‌ترين كشور‌ها در آسيا هستند كه ميزان ذرات ريز در هواي اين كشور‌ها به 100 ميكروگرم در هر ليتر هوا مي‌رسد. اين در حالي است كه بيشتر مردم جهان در مناطقي زندگي مي‌كنند كه تراكم ذرات آلوده كننده هوا در آن كمتر از 10 ميكروگرم در ليتر است.
به گزارش گاردين، اين تحقيق سه ميليون و 400 هزار مرگي كه به طور ميانگين هر سال در پي آلودگي‌هاي داخل خانه (پخت و پز و سوختن هيزم براي گرما) به بار مي‌آيد را شامل نمي‌شود، بلكه تنها به مرگ زودرس ناشي از آلودگي در هواي باز(آلودگي ترافيك جاده‌اي، ايستگاه‌هاي سوخت‌هاي فسيلي، آلودگي‌هاي كشاورزي و دامداري و ساير منابع) مي‌پردازد.
بيشتر قربانيان آلودگي در داخل خانه‌ها از اين سه ميليون و 400 هزار نفر، زنان و كودكان كشورهاي فقير هستند كه با سوخت‌هاي ابتدايي مثل چوب خانه خود را گرم كرده و پخت و پز مي‌كنند.
درمجموع و با احتساب آلودگي در هواي باز و خانه، سالانه در حدود هفت ميليون نفر بر اثر پديده آلودگي هوا جان خود را از دست مي‌دهند. به اين ترتيب از هر هفت مرگ در جهان يكي از آن‌ها به دليل آلودگي‌ هوا است.
بر اين مبنا آلودگي هوا چهارمين عامل اصلي در مرگ افراد در سراسر جهان تلقي شده است.
بر مبناي اين پژوهش يك سوم از كل ميزان مرگ و مير زودرس بر اثر آلودگي هوا در نتيجه استفاده از سوخت‌هاي دودزا از قبيل چوب و زغال سنگ و ديزل كثيف ژنراتور‌ها براي توليد برق است.
بر اساس اين پژوهش علت اصلي مرگ بيش از يك ميليون و 400 هزار نفر در سال و روزانه بيش از چهار هزار نفر در چين همين آلاينده‌هاي معلق در هوا هستند. پس از چين، هند با 650 هزار نفر در سال بيشترين سهم را در آمار قربانيان آلودگي هوا دارد.
رشد سريع شهرنشيني و صنايع آلاينده در كشورهايي مانند چين و هند و همچنين روند صنعتي شدن فزاينده بدون توجه به شاخص‌هاي زيست محيطي و فقر شديد در مناطق روستايي دليل اصلي بالا رفتن آمار مرگ بر اثر آلودگي هوا در اين منطقه است. از سوي ديگر روند پير شدن جمعيت در اين كشور‌ها باعث افزايش شمار جمعيت آسيب‌پذير در برابر آلودگي هوا مي‌شود.
بيش از 70 درصد از افرادي كه سالانه بر اثر عوارض ناشي از آلودگي هوا در جهان جان خود را از دست مي‌دهند، ساكن قاره آسيا هستند.
همچنين گرد و غبار در مناطق خشك كه به عنوان نوعي از آلودگي هوا شناخته مي‌شود نيز علت بيش از يك پنجم از مرگ و ميرهاي زودرس ناشي از آلودگي هوا است.
در اين تحقيق به اين نكته اشاره شده است كه 81 در صد از مرگ و ميرهاي آلودگي هوا در ايران نيز ناشي ازهمين گرد و غبار در مناطق خشك است. سازمان محيط زيست ايران سال گذشته از مرگ 80 هزار ايراني بر اثر آلودگي هوا و گرد و غبار خبر داد.
اين رسانه در پايان افزود: در حال حاضر 21 استان ايران گرفتار غباري است كه از سوي كشورهاي همسايه مانند عراق، سوريه، اردن و قطر وارد اين كشور مي‌شود و مشكلات جسمي بسياري براي مردم بر جاي ‌مي‌گذارد.
شبك **1455** 1064
۰ نفر