محمدرضا پورخاتون روز شنبه در گفت گو با خبرنگار ايرنا به اجراي طرح همياران آب در استان اشاره كرد و افزود: اين طرح بصورت مصوبات 17 گانه در حيطه كاري خيلي از دستگاه هاي دولتي طراحي و ابلاغ شده است.
وي گفت: يكي از دستگاه هايي كه در اين طرح نقش پررنگي دارد حوزه جهاد كشاورزي است.
وي اظهار كرد: چند طرح از سوي جهاد كشاورزي استان كرمان پيشنهاد و مصوب شد كه ملزم هستيم بصورت عملياتي اجرا شوند.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي شمال استان كرمان افزود: يكي از اين اين طرح ها حذف كشت محصولات با نياز آبي بالاست.
وي گفت: در دو سال اخير در بحث الگوي كشت با كار كارشناسي و بررسي هاي اجمالي طرحي را آماده كرديم كه هنوز نياز به كار كارشناسي داريم تا بتوانيم اين طرح را تاييد كنيم.
پورخاتون به طرح تغيير الگوي كشت محصولات كشاورزي اشاره كرد و افزود: در اين طرح بايد مولفه هاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي در نظر گرفته شود و براي بسياري از شهرستان ها برنامه كشت مشخص كرديم كه عمده آن براي محصولات زراعي است.
وي گفت: براي محصولات باغي در استان كرمان محصول پسته با اين وضعيت و كمبود آب، بهترين الگوي تغيير كشت است.
وي بيان كرد: اگر برآيند طرح تغيير الگوي كشت را در نظر بگيريم حدود 10 هزار هكتار از اراضي استان نبايد كشت شود و شش هزار هكتار مابقي بايد كشت محصولاتي با نياز آبي كم و از نظر اقتصادي خوب باشد.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان به اولويت هاي تغيير الگوي كشت اشاره كرد و گفت: اول كشت محصولاتي است كه به نوعي در بحث امنيت غذايي جامعه در سبد غذايي وجود دارند مثل گندم، جو و محصولات روغني و نمي توانيم در تامين آنها وابسته باشيم.
وي ادامه داد: اولويت دوم يكسري محصولات بصورت غير مستقيم در سبد غذايي خانوار است مثل محصولات علوفه اي كه به نوعي در توليد مواد لبني و پروتئيني نقش دارند و بايستي با برنامه ريزي در الگوي كشت استان باشند.
پورخاتون تصريح كرد: اولويت سوم كشت يكسري محصولات در مناطق داراي مزيت است كه به دليل شرايط آب و هوايي مي تواند عملكرد و ميزان توليد بالا باشد.
وي افزود: محصولاتي مثل هندوانه كه نياز آبي بالا دارد و در تامين كالري و انرژي مصرف كننده نقشي ندارد به اين دليل بعضي از اين محصولات در استان كرمان از كشت خارج مي شود يا سطح زير كشت را كاهش مي دهيم و در بخشي از اراضي كشت محصولاتي با درآمد اقتصادي خوب و نياز آبي كم جايگزين شود.
وي بيان كرد: محصولات را براساس منابع آب، نياز آبي و درآمد اقتصادي مشخص كرديم و اين برنامه پنج ساله است براي مثال در زمينه گندم در بعضي مناطق عملكرد قابل قبول نيست و يكهزار و 500 يا دو هزار كيلوگرم در هكتار جز اتلاف و هدر رفت منابع هيچ سودي ندارد و در بعضي مناطق هم آب نيست كه گندم كشت شود.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان گفت: در بعضي از باغ هاي پسته عملكرد يكهزار و 200 كيلوگرم در هكتار 700 كيلوگرم شده كه اين وضعيت بررسي و مطالعه مي شود و براساس آب ورودي دشت ها كاهش سطح زير كشت در دستور كار قرار مي گيرد و كشاورزان را آموزش مي دهيم.
وي به مناطقي كه جز محصولات با نياز آبي بالا كشت ديگري نمي شود انجام داد اشاره كرد و افزود: در اين مناطق سعي مي كنيم از كشت هاي زير پلاستيك استفاده كنيم كه به كاهش تبخير و تعرق كمك كند و با استفاده از شيوه هاي نوين آبياري كشت را انجام دهيم.
پورخاتون گفت: در مجموع طي برنامه پنج ساله كه به نسبت نياز آبي هر محصول بتوانيم اين برنامه را اجرا كنيم پيش بيني از اين طرح حدود 100 ميليون متر مكعب صرفه جويي مصرف آب در شمال استان كرمان است.
16 شهرستان استان كرمان زير مجموعه سازمان جهاد كشاورزي استان است و جنوب كرمان با هفت شهرستان سازمان مستقل دارد.
8060/3028
كرمان - ايرنا - معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان گفت: 16 هزار و 300 هكتار از اراضي شمال استان در بازه زماني پنج ساله زير پوشش طرح الگوي كشت قرار مي گيرند.