به گزارش ایرنا، برداشت سیب پاییزه از 9 هزار و 500 هكتار از باغهای مراغه هر سال از نیمه دوم مهر آغاز می شود كه امسال به خاطر سرمای دیرس بهاره و بارش تگرگ اول پاییز، تولید در این شهرستان به 160 تا 170 هزار تن كاهش یافت، با این وجود به فروش نرفتن این مقدار محصول نیز بر مشكلات باغداران افزوده شد.
مراغه با تولید سالانه 230 هزار تن محصول سیب از شهرستان های بزرگ تولید كننده این محصول در كشور محسوب می شود كه باغداران آن امسال علاوه بر متحمل شدن خسارت 60درصدی ناشی از سرمای دیررس بهاره و تگرگ اول پاییز با مشكل فروش نرفتن محصول خود دست و پنجه نرم می كنند.
نماینده مردم مراغه و عجب شیر با بیان اینكه به علت فروش نرفتن محصول سیب، باغداران مراغه انگیزه خود را برای برداشت این محصول از دست داده اند، گفت: هم اكنون با همكاری مسئولان شهرستانی و استانی درصدد رفع این مشكل هستیم.
مهدی دواتگری افزود: سه راهكار برای رفع این مشكل در دو محور كوتاه مدت و بلندمدت تدوین شده كه راهكار كوتاه مدت خرید تضمینی محصول سیب توسط سازمان تعاون روستایی و صادرات آن به كشور روسیه و راهكار بلند مدت نیز احداث كارگاه های بسته بندی این محصول در منطقه است.
وی با بیان اینكه مسئولان این شهرستان آماده هرگونه همكاری با راهكارهای پیشنهاد شده هستند، اظهاركرد: تلاش می شود تا علاوه بر حمایت از باغداران، آن ها به سمت شناسایی بازارهای ملی و بین المللی با توجه به درخواست متقاضیان سوق یابند.
نماینده مردم مراغه و عجب شیر در مجلس شورای اسلامی از طرح حمایتی معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری و وزارت كشور از كشاورزان و باغداران خبر داد و یادآور شد: این طرح حمایتی در قالب تشكیل تعاونی های 50 تا 200 نفری انجام می شود.
دواتگری، ادامه داد: در این طرح، تعاونی های كشاورزی، باغداری و زراعی تسهیلات قرض الحسنه چهار درصدی از 10 میلیارد ریال تا 40 میلیارد ریال و بالاتر با مدت بازپرداخت هشت ساله دریافت می كنند.
وی گفت: در این طرح 20 تا 35 درصد اعتبار مورد نیاز توسط اعضای تعاونی و 65 تا 80 درصد اعتبار توسط دولت برای حمایت از تولید كشاورزان، زارعان و دامداران تامین می شود.
دواتگری، با اشاره به اینكه محدودیتی برای ارایه این تسهیلات وجود ندارد، خاطرنشان كرد: آورده شخصی تعاونی ها با افزایش تعداد اعضای تعاونی ها كاهش می یابد به طوری كه میزان آورده تعاونی ها با 50 نفر عضو 35 درصد، دارای 100 نفر عضو 30 درصد، 150 نفر عضو 25 درصد و تعاونی بالای 200 نفر عضو 20 درصد است.
مدیر تعاون روستایی آذربایجان شرقی نیز از اخذ مجوز خرید 700 تن محصول سیب پاییزه به صورت تضمینی برای شب عید خبر داد و گفت: حدود 350 تن از این میزان از باغداران مراغه خرید می شود.
حسین غفاری، افزود: با توجه به اینكه آذربایجان شرقی برای خرید محصول میوه شب عید در كشور از استان های معین انتخاب شده، در حال رایزنی با برخی استان ها برای فروش محصول سیب باغداران هستیم و این اقدام راهكار كوتاه مدت برای رفع نگرانی باغداران سیب استان است.
وی اظهار كرد: طی تفاهم نامه ای با رابط بخش خصوصی سازمان تعاون روستایی آذربایجان شرقی، بازار هدف كشور روسیه برای صادرات این محصول شناسایی شده كه هر كیلو این محصول به قیمت متوسط 16 هزار ریال خریداری و در بسته بندی مخصوص برای كشور مورد تقاضا صادر می شود.
مدیر تعاون روستایی آذربایجان شرقی یادآور شد: طبق این تفاهم نامه مقرر شده اگر در كشور مقصد هر كیلو سیب بیشتر از 40 هزار ریال به فروش برسد، مبلغ مازاد بین باغداران و بخش خصوصی صادر كننده به صورت یكسان تقسیم شود.
غفاری، شرط اول صادرات این محصول به كشور روسیه را ارایه سیب در بسته بندی مورد نظر آنان عنوان كرد و اظهار داشت: در این راستا جعبه های مشخص شده در حال تولید است و به زودی بین باغداران برای بسته بندی توزیع می شود.
وی گفت: مشكلی در تقاضای مصرف هیچ نوع محصول كشاورزی در كشور وجود ندارد اما بیشترین علت به فروش نرفتن محصولات، رعایت نكردن زمان عرضه و نشناختن سلیقه بازارهای مختلف است.
مدیرعامل صندوق توسعه كشاورزی آذربایجان شرقی نیز گفت: تشكل شركت های تعاونی در بخش محصولات كشاورزی، باغی و دام و طیور ركن اساسی در شناسایی بازار هدف صادرات به خارج از كشور است.
بشیر جعفری، افزود: هم اكنون تعاونی زنبورداران و تولیدكنندگان محصولات لبنی این شهرستان در این راه موفق عمل كرده اما هیچ گونه تعاونی ای برای باغداران و محصولات آن تشكیل نشده است.
وی اظهار كرد: این تعاونی ها پس از تشكیل می توانند در بخش صادرات قدم برداشته و علاوه بر رفع مشكلات بهره برداران، گامی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی مد نظر رهبر معظم انقلاب بردارند.
مدیر جهاد كشاورزی مراغه نیز گفت: در شرایط عادی، متوسط تولید سیب در باغ های این شهرستان 25 تن و 300 كیلوگرم در هر هكتار است ولی به علت سرمازدگی بهاره و بارش تگرگ در تابستان سال جاری، 60 درصد از متوسط تولید محصول از باغ ها برداشت می شود.
محمد نریمانی، افزود: سالانه در مراغه 230 تا 250 هزار تن سیب تولید میشود كه امسال به خاطر بلایای طبیعی، تولید در این شهرستان به 160 تا 170 هزار تن كاهش یافته است.
وی یادآور شد: به علت فروش نرفتن سیب، هم اكنون این محصول در باغ های این شهرستان بلاتكلیف مانده و مسئولان باید در این راستا راهكارهای كوتاه مدت دراز مدت ارایه و عملی كنند.
مدیر جهاد كشاورزی مراغه اظهار كرد: هم اكنون این شهرستان 22 باب سردخانه با ظرفیت 100 هزار تن دارد كه در صورت تمایل كشاورزان و وجود بازار تقاضا می توان محصول سیب را بسته بندی و در این سردخانه ها ذخیره كرد.
نریمانی، ادامه داد: همچنین واحد بسته بندی و سورتینگ انواع محصولات كشاورزی در این شهرستان وجود دارد كه به علت حساس بودن محصول سیب، این واحدها برای بسته بندی این محصول كاربرد ندارد.
وی، خواستار افزایش سهم اعتبارهای استانی حوزه كشاورزی مراغه از 7 به 11 درصد شد و گفت: هم اكنون 95 درصد اقتصاد این شهرستان با تولید حدود 350 هزار تن انواع میوه در اختیار حوزه فعالیت كشاورزی و دامداری است.
نریمانی، اضافه كرد: در دولت یازدهم برای توسعه كشاورزی مراغه 70 میلیارد ریال اعتبار در قالب مكانیزاسیون ادوات كشاورزی، 50 میلیارد ریال برای توسعه روش های آبیاری نوین و 110 میلیارد ریال نیز در راستای پوشش انهار این شهرستان هزینه شده است.
رئیس شورای اسلامی بخش مركزی مراغه نیز خواستار حمایت مسئولان برای تاسیس شركت های تعاونی در روستاها برای محصولات كشاورزی شد.
ابراهیم صابر قرطاول، افزود: اگر رئیس این شركت ها به صورت انتخابی برگزیده شوند، كشاورزان و باغداران رغبت بیشتر برای تشكیل این شركت ها نشان می دهند.
رئیس شورای اسلامی بخش سراجو نیز گفت: هم اكنون به علت بارش تگرگ اول پاییز، بیشتر محصول سیب این شهرستان به عنوان زیر درختی با قیمت 300 ریال به كارخانه عرضه می شود.
مختار ملكی، افزود: محصول درجه یك نیز به قیمت 14 تا 15 هزار ریال به فروش می رسد كه به علت ضرردهی، باغداران محصولات خود را از درخت چیده و در باغ های خود نگهداری می كنند.
وی یادآوری كرد: با ادامه وضعیت فعلی بازار،علاوه بر تحمیل هزینه ایاب و ذهاب چهار هزار كارگر و خسارت سرمای دیررس بهاره و تگرگ اول پاییز به باغداران، متقاضی نیز برای محصول سیب وجود نخواهد داشت.
از باغ های مراغه 26 رقم سیب تابستانه و پاییزه برداشت می شود كه بیش از 95 درصد تولید این شهرستان شامل دو نوع سیب قرمز و طلایی پاییزه است.
از سطح زیر كشت محصولات باغی این شهرستان حدود 10 هزار و 500 هكتار زیر كشت ارقام مختلف سیب درختی است كه از این میزان حدود هشت هزار هكتار به صورت درختان بارده و بقیه نیز به صورت نهال های چند ساله است.
مراغه در تولید سیب درختی در آذربایجان شرقی مقام اول را یدك می كشد.
این شهرستان قطب تولید محصولات باغی در آذربایجان شرقی است و 25 درصد میوه استان در این منطقه تولید می شود.
شهرستان مراغه حدود 100 هزار هكتار اراضی كشاورزی دارد كه از این میزان حدود 21 هزار و 150 هكتار به زیر كشت انواع باغات اختصاص دارد.
شهرستان مراغه با حدود 250 هزار نفر جمعیت در 147 كیلومتری جنوب تبریز مركز آذربایجان شرقی واقع است.
3034/1352/8023/518
مراغه -ایرنا- باغداران مراغه به عنوان قطب توانای تولید این میوه در كشور و منطقه امروز ازسنگینی كسادی بازار رنج می برند و چشم امیدشان به حمایت برنامه محور مسئولان برای خروج از این ركود هزینه زاست.